LIVE TEXT | Război în Ucraina. Putin luptă deja nu pentru scopuri geopolitice şi distrugerea Ucrainei, ci pentru viaţa sa. Explozii în Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: SHUTTERSTOCK

În opinia publicistul rus Piontkovski, Putin caută o încetare a focului pentru a opri contraofensiva Forţelor Armate şi a preveni eliberarea Hersonului, ceea ce ar duce la un dezastru politic în Rusia.

UPDATE 21.25 Secretarul general al ONU, întâlnire cu Zelenski şi Erdogan, în Ucraina

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt, citat de France Presse.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean", a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi „examinată" implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie", a adăugat el, potrivit Agerpres.

UPDATE 20.38 Zelenski înfiinţează un Consiliu pentru eliberarea Peninsulei Crimeea

Volodimir Zelenski nu ţine cont de liniile roşii trasate de Kremlin în privinţa Crimeei şi îşi menţine intenţia de a readuce această peninsulă de la Marea Neagră sub controlul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean a făcut un nou demers în acest sens luni, prin semnarea unui decret privind crearea Consiliului Consultativ pentru eliberarea şi reintegrarea teritoriului ocupat temporar al Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol.

Noul organism va avea sarcina de a coordona măsurile privind eliberarea şi reintegrarea Crimeeei, cu protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor ucraineni, depăşirea consecinţelor şi compensarea prejudiciilor cauzate de ocupaţia rusească şi desfăşurarea de proiecte şi activităţi în cadrul Platformei Crimeea.

Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare lansat de Zelenski în 2020 în perspectiva eliberării peninsulei şi revenirii Ucrainei la frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Primul summit al platfomeri a avut loc în august anul trecut, cu participarea a 46 de delegaţii, inclusiv una românească. Un nou summit este în curs de pregătire.

Potrivit decretului semnat de Zelenski, preşedintele Consiliului Consultativ este şeful statului. Din Consiliu mai fac parte şeful de cabinet al preşedinului Ucrainei şi alţi consilieri prezidenţialei, secretarul Consiliului pentru Securitate şi Apărare, şeful serviciului de informaţii, procurorul general, miniştri, precum şi liderul comunităţii tătare din Crimeea (prin consimţământ).

UPDATE 20.35 Alţi trei străini riscă pedeapsa cu moartea în Doneţk

Luptătorii şi voluntarii străini care ajung pe mâna separatiştilor din Donbas sunt declaraţi direct mercenari, ceea ce creşte riscul de a fi condamnaţi la moarte.

Aşa-numita Curte Supremă din regiunea separatistă prorusă Doneţk a deschis un proces împotriva a cinci luptători străini care s-au angajat de partea Ucrainei în războiul declanşat de Vladimir Putin.

Trei dintre ei, şi anume britanicul John Harding, croatul Vjekoslav Prebeg şi suedezul Mathias Gustafsson, riscă pedeapsa cu moartea.

Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, cei trei sunt acuzaţi de tenativă de „preluare cu forţa a puterii” şi pentru „participare la un conflict armat în calitate de mercenari”.

Harding, Prebeg şi Gustafsson au fost luaţi prizonieri în zona portului Mariupol, oraş de pe malul Mării Azov asediat şi bombardat săptâmâni întregi de către armata rusă.

Alţi doi britanici - Andrew Hill şi Dylan Healy - riscă ani grei de închisoare în teritoriul controlat de separatiştii din Doneţk.

Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că „a participat la recrutarea de mercenari” pentru susţinerea armatei ucraineni.

Toţi cei cinci acuzaţi au pledat nevinovaţi de acuzaţiile aduse împotriva lor.

„Instanţa” în faţa cărora au fost audiaţi a anunţat reluarea procesului abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri.

Dylan Healey a fost arestat împreună cu conaţionalul său Paul Urey, care a murit pe 10 iulie în detenţie. Apropiaţii lor spun că nu se aflau în Ucraina ca mercenari, ci în calitate de lucrători umanitari. Cei doi ar fi fost arestaţi de armata rusă în timp ce evacuau o femeie şi doi copii.

UPDATE 20.21 Macron cere retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut marţi retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, subliniind 'riscurile' pe care prezenţa lor le prezintă pentru securitatea sitului, relatează France Presse.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron şi-a exprimat 'preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe' din amplasamentul centralei, a indicat Palatul Elysee, conform Agerpres. 

Centrala atomică din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost preluată sub controlul lor de trupele ruse la începutul lunii martie în primele zile ale invaziei ruse lansate la 24 februarie în Ucraina. 

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe atacuri, de care cele două tabere se acuză reciproc, au vizat centrala, generând temeri privind o posibilă catastrofă nucleară. Situaţia de la această centrală a constituit subiectul principal al reuniunii de săptămâna trecută a reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

UPDATE 20.15 Presă: O nouă serie de explozii în Crimeea, pe aerodromul de lângă Simferopol

O nouă serie de explozii au fost raportate marţi de ziarul rusesc Kommersant în Crimeea, pe teritoriul bazei aeriene din localitatea Gvardeiskoie, districtul Simferopol, unde se afla capitala cu acelaşi nume a peninsulei anexate de Rusia,

Deasupra aeroportului militar de la această bază se ridicau marţi dimineaţă coloane de fum negru, potrivit martorilor, a relatat publicaţia independentă Meduza.io. Kommersant, citând o sursă sub rezerva anonimatului, a comunicat că armata şi forţele de ordine ruse verifică versiunea referitoare la un posibil atac cu dronă asupra unui depozit de muniţii. Responsabilii ruşi nu au făcut vreun comentariu cu privire la incidentul de la baza de lângă Simferopol, notează Meduza.io, conform Agerpres.

UPDATE 19.32 Miliţiile proruse din Lugansk refuză să lupte pentru Doneţk 

Miliţiile proruse din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) au refuzat să lupte în regiunea vecină Doneţk (estul Ucrainei) şi s-au plâns de 'ritmul epuizant ' al ofensivelor desfăşurate în acea zonă de trupele ruse împreună cu aceste grupări aliate, relatează marţi EFE, citând o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).

Lugansk şi Doneţk formează împreună bazinul minier Donbas, o zonă situată la frontiera cu Rusia în care acţionează forţe legate de Moscova, care a recunoscut cele două regiuni drept republici independente cu doar câteva zile înainte de începerea invaziei în Ucraina la 24 februarie, conform Agerpres.

Potrivit ISW, un grup format din experţi americani, invazia în Ucraina, axată în ultimele săptămâni pe preluarea sub control al întregului Donbas, provoacă o sciziune în rândul proruşilor din ambele regiuni. 

Aparent, miliţiile din Lugansk, regiune controlată practic în totalitate de Moscova, s-au săturat de 'ofensivele dure' la care trebuie să participe dincolo de graniţele provinciei lor. 

Potrivit ISW, 'mai multe canale ucrainene au distribuit la 15 august o înregistrare video arătând combatanţi din Batalionul 2740 LNR (miliţia prorusă din Lugansk) care refuză să lupte pentru DNR (Republica Populară Doneţk)'. 

'Soldaţii afirmă că au celebrat deja victoria la 3 iulie, când forţele LNR au ajuns la graniţele administrative ale regiunii Lugansk, şi că munca lor s-a terminat', confirmând că ei controlează teritoriul regiunii Lugansk, adaugă grupul de experţi americani. 

UPDATE 19.10 Autorităţile instalate de Rusia anunţă bombardamente ucrainene lângă centrala nucleară Zaporojie

Oficiali instalaţi de Rusia în zonele ocupate din regiunea Zaporojie din Ucraina au anunţat marţi că forţele ucrainene au bombardat oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, informează Reuters.

Agenţia de presă Interfax a citat autorităţile instalate de Rusia la Energodar cu declaraţia că forţele ucrainene au început să bombardeze oraşul la 15.00 ora locală, acuzându-le că fac acest lucru pentru a provoca Rusia să răspundă cu tiruri.

Partea ucraineană nu a răspuns imediat unei cereri din partea Reuters de a comenta.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile privind cele mai recente bombardamente.

UPDATE 18.14 Rusia: FSB acuză sabotaje asupra centralei sale nucleare de la Kursk

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susţinut marţi că au existat trei acte de sabotaj asupra liniilor electrice ale centralei nucleare de la Kursk, situată în apropierea graniţei cu Ucraina, acţiuni pe care le-a atribuit unor grupuri ucrainene, relatează agenţia EFE.

''Pe 4, 9 şi 12 august în districtul Kurceatov din regiunea Kursk grupuri de sabotori ucraineni au atacat şase turnuri de înaltă tensiune, care furnizează energie centralei nucleare de la Kursk'', afirmă FSB, conform Agerpres.

Acesta mai anunţă consolidarea măsurilor de securitate ale instalaţiilor acestei centrale atomoelectrice. 

UPDATE 18.07 Ministrul rus al Apărării susţine că armele germane folosite de ucraineni nu fac faţă luptelor: „HIMARS se strică pe câmpul de luptă

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vorbit despre „Operaţiunea Specială Militară” a Rusiei care arată exagerările legate de potenţialul militar al armelor produse în Germania, care, conform lui „se strică pe câmpul de luptă”.

Acesta a spus că experţii ruşi fac cercetări amănunţite pe armele occidentale capturate din Ucraina. 

„Rusia analizează atent tehnică occidentală capturată, sub formă de trofeu, în Ucraina, pentru a vedea calitatea ei, lucru care ne va ajuta să adaptăm propriile arme. Iniţial, toată lumea vorbea despre revoluţionarele sisteme Javelin şi despre „drone unice”. În ultima perioadă, rolul de super-armă a fost preluat de HIMARS şi alte sisteme din aceeaşi categorie. Dar şi aceste arme se macină (n.red. se strică) în luptă”, scrie Digi24.

UPDATE 18.04 Cine se află la baza atacurilor din Crimeea? Indicii furnizate de oficialii de la Kiev

Reacţiile oficialilor de la Kiev, care nu şi-au reţinut satisfacţia, au dat de înţeles că forţele ucrainene s-ar afla în spatele unei alte serii de explozii, care s-au produs de data acesta marţi dimineaţă în nordul Peninsulei Crimeea, scrie The Guardian. 

Totodată, presa rusă, citată de canalul belarus Nexta, a relatat despre alte explozii la o bază militară rusă din Gvardeiskoie, în centrul Crimeei.

Lumea întreagă şi-a îndreptat marţi dimineaţă atenţia asupra Peninsulei anexate Crimeea, după ce două incendii, unul însoţit de explozii masive, au dus la rănirea a două persoane şi evacuarea a peste 3.000 de locuitori din zonă, scrie Associated Press. Al doilea incident de acest fel în decurs de o săptămână a stârnit din nou întrebări cu privire la un posibil atac din partea forţelor ucrainene, care să fi reuşit pentru a doua oară să lovească în Peninsulă, notează publicaţia americană.

Exploziile s-au produs la o bază militară de lângă satul Maiskoe, situat la circa 20 de kilometri de oraşul Djankoe, în nordul Peninsulei Crimeea.

Suflul exploziilor au zguduit marţi dimineaţa satul Maiskoe din districtul Djankoi din Crimeea, a mai informat presa rusă.

Un alt incident a fost raportat chiar în Dzjankoi -- conform agenţiei de ştiri de stat a Rusiei RIA Novosti, unde o staţie de transformare a luat foc după „un zgomot puternic”. Ministerul Energiei al Rusiei a raportat la scurt timp după aceea că incendiul este sub control..

UPDATE 15.07 Letonia a livrat Ucrainei obuziere M109 şi elicoptere de concepţie sovietică

Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA.

"Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.

UPDATE 14.40 Macron va discuta cu Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va purta o convorbire telefonică în cursul zilei de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei şi o ţintă recurentă a atacurilor, relatează AFP.

UPDATE 14.38 Ministerul rus al Apărării: Un „sabotaj” a provocat explozia de la depozitul de arme din Crimeea

Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că un depozit militar din apropierea oraşului Djankoi, în nordul Crimeei, a fost avariat în urma unui sabotaj, a relatat agenţia rusă de presă de stat RIA Novosti, citată de Reuters.

Oficialii din Crimeea au declarat că a avut loc un incendiu major la un depozit de muniţii din zonă, scrie Hotnews.

Ministerul rus al Apărării  a declarat că infrastructura civilă şi o staţie de alimentare cu energie electrică au fost avariate în urma „sabotajului", scrie agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

Momentan, Ucraina nu a spus nimic despre implicarea sa într-o serie de explozii recente în Crimeea.

UPDATE 13.53 Ministrul rus al Apărării declară că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat, marţi, în timpul unui discurs la conferinţa internaţională de securitate de la Moscova, că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 13.47 Putin reintroduce un titlu instituit de Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În contextul războiului din Ucraina, actualul lider de la Kremlin a reintrodus titlul de „Mamă Eroină”, instituit pentru prima dată de fostul dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aflat în vigoare de luni, decretul cu privire la „Mama Eroină” prevede recompensarea femeilor care au născut şi crescut cel puţin zece copii.

Recompensele constau în acordarea unui stimulent în valoare de un milion de ruble ruseşti (circa 16.000 de euro), a unui certificat şi a unei medalii realizate, potrivit decretului, din „aur şi diamante”.

Demersul pentru reintroducerea titlului de „Mamă Eroină” a început în iulie, când Putin a dat ordin pentru pregătirea unui proiect de lege în acest sens.

UPDATE 12.15 Locuitorii din Herson, neliniştiţi de perspectiva unui referendum: „Nu ar fi deloc în regulă”

După cinci luni de ocupaţie locuitorii din oraşul Herson nu ştiu la ce să se aştepte în perioada următoare: la o contraofensivă ucraineană fulgerătoare, la o bătălie prelungită care prefacă oraşul în ruine sau ducerea la bun sfârşit a pseudo-referendumului anunţat de ruşi şi anexarea acestui teritoriu la Rusia, relatează The Guardian.

Pe parcursul ultimelor cinci luni, administraţia civilo-militară instalată în oraşul Herson a încercat să atragă locuitorii de partea ei înaintea organizării unui referendum de alipire la Rusia. Oficialităţile au instalat panouri care proclamă Hersonul „oraş cu istorie rusă”, au introdus programe de învăţământ ruseşti şi au încurajat populaţia să aplice pentru paşapoarte ruseşti pentru a accesa beneficii sociale.

În interviuri telefonice, locuitorii din Herson s-au arătat mai curând neliniştiţi decât nerăbdători în privinţa unui referendum.

„Trebuie să ne amintim că în Herson nu s-a discutat niciodată despre un posibil referendum; înainte de război nimeni nu s-a gândit la asta. Acum se va ţine un referendum cu pistolul la tâmplă”,  a mărturisit Kostiantin, care înainte de război lucra în IT.

Până şi locuitori ce se declarau apolitici înainte de invazie au acum opinii ferme, respingând total ideea de participa la un referendum.

UPDATE 12.13 Ministerul britanic al Apărării: Flota rusă are dificultăţi să exercite controlul la Marea Neagră

Flota Mării Negre continuă să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensivele terestre, dar în prezent are dificultăţi să exercite un control eficient pe mare, se arată în ultimul raport al ministerului britanic al apărării.

Flota Rusiei şi-a pierdut nava-amiral Moskva, o parte semnificativă din avioanele de luptă ale aviaţiei navale şi controlul Insulei Şerpilor.

Eficacitatea limitată a Flotei Mării Negre subminează strategia generală a Rusiei, parţial din pricina faptului că ameninţarea amfibie la adresa Odesei este acum în mare măsură neutralizată.

Aceasta înseamnă că Ucraina poate deturna resurse pentru a împinge forţele terestre ruseşti în altă parte, se mai arată în raportul britanicilor.

UPDATE 11.47 James Vasquez, cel mai cunoscut militar american ce luptă în Ucraina, a dezvăluit motivul principal pentru care s-a oferit voluntar în războiul din Ucraina.

„Aceasta a fost bunica mea. Familia ei a fost măcelărită de ruşi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea este singura care a supravieţuit. Acesta este motivul major pentru care sunt aici. Numele ei era Ana şi era extraordinară”, a dezvăluit Vasquez pe pagina sa de Twitter.

Rugat de cei aproape 400.000 de urmăritori ai săi să ofere mai multe detalii, militarul american a precizat că bunica sa era din Letonia şi că a fugit din calea războiului, o actriţă franceză pretinzând că este sora ei pentru a o ţine în viaţă.


UPDATE 10.15   Explozie puternică în Crimeea, la un depozit rusesc de muniţii

Armata ucraineană susţine că a atacat o importantă bază aeriană şi navală a armatei ruse din peninsula Crimeea, anexată de Rusia, unde s-au produs marţi cel puţin 12 explozii. Ruşii au negat existenţa unui astfel de atac şi au spus că exploziile au fost provocate de detonarea mai multor muniţii de la un depozit.

Explozie Crimeea

UPDATE 09.40 Rusia crede că este periculos ca AIEA să treacă prin Kiev pentru a vizita centrala nucleară Zaporojie

Orice misiune întreprinsă de agenţia nucleară a ONU pentru a inspecta centrala nucleară Zaporojie din Ucraina nu poate trece prin capitala Kiev deoarece este prea periculos, a declarat marţi un diplomat rus citat de agenţiile de presă de la Moscova, informează Reuters.


UPDATE 05.13 Obiectivele lui Putin s-au schimbat

Publicistul rus Piontkovski este convins că preşedintele Federaţiei Ruse caută o încetare a focului.

În acest moment, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, luptă deja nu pentru scopuri geopolitice şi distrugerea Ucrainei, ci pentru viaţa sa. Armata rusă a arătat că nu este capabilă să-şi atingă obiectivele. Această opinie a fost exprimată de publicistul rus şi politicianul de opoziţie Andriy Piontkovskyi la Canalul 24 .

În opinia sa, Putin caută o încetare a focului pentru a opri contraofensiva Forţelor Armate şi a preveni eliberarea Hersonului, ceea ce ar duce la un dezastru politic în Rusia.

„Şi a doua zi dimineaţă, între selecţiunile din Lacul Lebedelor, va trebui să anunţăm că tovarăşul Putin a făcut o serie de greşeli grave în „problema ucraineană” şi, din cauza sănătăţii sale, nu mai poate îndeplini atribuţiile de preşedinte. al Rusiei”, prezice Piontkovski.

Consilierul şefului OP Arestovici a spus că preşedintele rus  Putin a trimis „mesageri” în vest pentru a cere un armistiţiu cu Ucraina .


UPDATE 04.29 Atac cu rachetă asupra Harkovului: ruşii au bombardat cinci cartiere ale oraşului
În noaptea de 16 august, o serie de explozii puternice au izbucnit la Harkov  în timpul unui raid aerian, se arată pe canalele locale Telegram cu referire la martorii oculari. Potrivit diverselor surse, la Harkov s-au auzit şapte sau opt explozii.

Începând cu ora 03:00, alarma a fost ridicată în regiune.

Potrivit informaţiilor primarului Harkovului, Ihor Terekhov, ruşii au lovit cinci din cele nouă cartiere ale oraşului:

„Mai multe districte din Harkov au fost bombardate simultan. Anterior, Shevchenkivskyi şi Kyivskyi (de fapt chiar centrul oraşului), districtele Saltivskyi, Industrialnyi şi Kholodnohirskyi. Acestea sunt cinci din cele nouă districte ale Harkovului. Un astfel de bombardament cu rachete în oraş nu a fost văzut de mult timp”.

Potrivit acestuia, în prezent nu există informaţii despre victime. În unele cazuri, există distrugeri ale infrastructurii şi a altor obiective.


UPDATE 03.30 Ruşii de pe malul drept al regiunii Herson sunt sacrificaţi

Comandamentul rus s-a împăcat cu faptul că malul drept al regiunii Herson a fost pierdut pentru ei. Această opinie a fost exprimată de Oleksandr Kovalenko, comentator militar şi politic al grupului „Rezistenţa informaţională”, pe Telegram.

„Dacă în urmă cu trei săptămâni au încercat să transfere cât mai multe forţe şi resurse pe malul drept, nu doar pentru apărare, ci şi pentru unele acţiuni ofensive, acum imaginea este radical diferită. Cele mai pregătite unităţi de luptă s-au instalat pe malul stâng şi nu se grăbesc să se redistribuie la dreapta”, a menţionat expertul. Potrivit acestuia, ocupanţii au început să planifice evacuarea celor „cei mai utili” colaboratori: „Ce este asta dacă nu conştientizarea că pe malul drept este totul pentru ROV?”.

În acelaşi timp, Kovalenko a comparat malul drept al regiunii Herson cu Insula Şerpilor, unde Forţele Armate au „macinat” metodic şi uniform unităţile ruse; ocupanţii de pe malul drept „acceptă din ce în ce mai clar contururile sinucideri, prin care au fost aruncaţi de comandanţi, pe post de carne de tun, în zona pe care ei înşişi înţeleg că nu mai poate fi ţinută”.


UPDATE 02.17 În Crimea, un DJ a fost arestat pentru că a cântat melodia patriotică ucrainiană „Wild Field” a rapperului Yarmak, care a fost cerută de un vizitator.

Clipul animat al cântecului prezintă soldaţi ai Forţelor Armate din Ucraina.


UPDATE 01.47 Navele ruseşti din Marea Neagră s-au mutat pe ţărmurile Crimeei

În Marea Neagră, din cauza unei furtuni , grupul naval rus s-a ascuns de-a lungul coastei Peninsulei Crimeea în direcţia Novorossiysk, a raportat comandamentul operaţional „Sud” în rezumatul actualizat de pe Facebook .

Se observă că două nave purtătoare de rachete cu 16 rachete Kalibr au fost lăsate în aşteptare.

Federaţia Rusă şi-a mărit grupul naval din Marea Neagră la trei unităţi. În acelaşi timp, numărul de rachete de croazieră Kalibr gata pregătite pentru a lovi ţinte a crescut la 24.

Conform celor mai recente date de la Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, în zonele operaţionale ale Mării Negre şi Mării Azov, grupul naval al inamicului îşi concentrează principalele eforturi pe efectuarea de recunoaşteri, blocarea transportului civil în partea de nord-vest a Mării Negre, şi atacarea instalaţiilor militare şi a elementelor de infrastructură în adâncimea teritoriului Ucrainei.

UPDATE 00.24 Imagini despree modul în care Energodar a fost bombardat ieri


ŞTIRE INIŢIALĂ Kuleba a povestit ce i-a spus Biden în ajunul războiului

Şeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a povestit despre ce a vorbit cu preşedintele american Joe Biden pe 22 februarie. El şi-a împărtăşit amintirile în timpul unui  interviu cu  Dmytro Gordon. Potrivit acestuia, Biden primeşte rar miniştri de externe ai altor ţări, dar secretarul de stat Anthony Blinken „a pus o vorbă bună” pentru el.

Înainte de a intra în Biroul Oval, Kuleba a văzut oameni plecând după o întâlnire despre Ucraina.

„Şi ies, şi toată lumea îmi aruncă o privire de despărţire, cum ar fi, ştii, dacă tocmai s-ar fi ţinut o întâlnire cu doctorul şi ar fi decis că ai cancer în stadiul patru. Aici ies toţi la pacient, spun: „ Bună" . Şi aşa: "Eh...". Şi a continuat. Fiecare dintre ei a făcut asta: mi-a strâns mâna şi mi-a aruncat o privire prietenoasă", şi-a amintit el.

Ministrul spune că a durat aproximativ 40 de minute conversaţia cu Biden.

„Biden a spus pe 22 februarie: „Va fi un război. Vom fi cu tine până la capăt, până la capăt." Şi aveam informaţii pe care NATO le-a calculat deja. Ei bine, el a spus că au cele mai recente informaţii că totul va începe în curând", a spus el. Kuleba

El a remarcat că Departamentul de Stat i-a arătat date despre aerodromurile unde sunt parcate avioane de luptă, complet pregătite pentru decolare.

"Am înţeles că inevitabil mergem la război. Când va începe - mâine, poimâine, peste trei zile - aceasta este deja o problemă secundară. Dar a fost un moment în care Biden mi-a arătat o fotografie cu fiul său mort  şi mi-a spus: „Domnule ministru, trebuie să vă gândiţi mereu la copiii dumneavoastră”, a spus ministrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite