Kosovo protestează după ce nu a fost invitat la summitul Balcanilor

Kosovo protestează după ce nu a fost invitat la summitul Balcanilor

FOTO Arhivă Adevărul

Kosovo a denunţat marţi decizia Macedoniei de a nu-l invita la un summit regional organizat de ea la începutul lunii iunie, din cauza opoziţiei Serbiei, o măsură ce contrazice progresele recente dintre Belgrad şi Pristina în normalizarea relaţiilor lor sub egida Uniunii Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acest summit anual al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est va avea loc la 1 şi 2 iunie la Ohrid în sudul Macedoniei şi va reuni lideri din 12 ţări din Balcani şi Europa de sud-est, informează France Presse.

Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost împiedicat de... Serbia şi Bosnia. Acest lucru este contrar principiilor de bună vecinătate ce reprezintă o condiţie pentru integrarea în UE“, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei kosovare, Arber Vlaahiu.

Macedonia, care a recunoscut independenţa proclamată în 2008 de Kosovo faţă de Serbia, a explicat că nu a fost în măsură să invite o ţară ce nu face parte din SEECP „fără acordul tuturor ţărilor participante“ .

Cinci din cele douăsprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia - nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Nemulţumit de decizia Macedoniei, preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a anunţat că refuză să participe la acest summit.

La Belgrad, responsabilul guvernului sârb însărcinat cu Kosovo, Aleksandar Vulin, a declarat că „Serbia nu a fost singura ce se opune participării Kosovo“ la summit, spunând că România şi Bosnia de asemenea s-au opus.

La rândul său, Kosovo a văzut în această decizie o „violare“ a acordului ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Pristina şi Belgrad, încheiat la 19 aprilie la Bruxelles sub egida UE.

Cu toate acestea, Vulin a declarat că acest acord nu subînţelege recunoaşterea Kosovo de către Serbia ca stat independent.

Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, considerându-l provincie a sa din sud.

Peste 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, dintre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor UE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările