Karel Janecek, miliardarul din spatele suspendării preşedintelui ceh, duce o cruciadă împotriva corupţie

Karel Janecek, miliardarul din spatele suspendării preşedintelui ceh, duce o cruciadă împotriva corupţie

Karel Janecek FOTO hn.ihned.cz

Cu un picior în afara biroului prezidenţial, şeful statului ceh Vaclav Klaus urmează să compară în faţa Curţii Constituţionale, fiind acuzat de înaltă trădare. Dacă va fi găsit vinovat, cel mai satisfăcut va fi tânărul miliardar Karel Janecek, care a investit timp, energie şi bani în a arăta poporului ceh că „nici măcar preşedintele nu e deasupra legii”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Motivul pentru care am făcut asta a fost ca să luptăm împotriva răului şi să arătăm celor care şi-au pierdut speranţa în democraţia acestei ţări că nici măcar preşedintele nu e deasupra legii”, mărturisea Janecek în urmă cu o săptămână pentru „The New York Times”.

Înfuriat pe decretul de amnistie semnat de Vaclav Klaus, prin care au fost eliberaţi aproape şapte mii de oameni, printre care şi importanţi oameni de afaceri care au devalizat şi fraudat statul ceh, Janecek a reacţionat imediat. Pentru a-i convinge pe senatori să introducă în dezbatere acuzaţia de înaltă trădare, miliardarul a cheltuit 100.000 de dolari pe anunţuri în ziare ca să convingă cehii să semneze o petiţie prin care Klaus să fie tras la răspundere. În doar o lună, Janecek a adunat 74.000 de semnături pentru petiţie.

„Oamenii care au furat miliarde de la stat au fost absolviţi de vină. Amnistia a fost o infracţiune”, consideră Janecek, care nu a fost mereu împotriva preşedintelui ceh, al cărui mandat prezidenţial s-a încheiat joi. „Chiar am admirat politicile sale economice atunci când a trecut de la o economie comunistă la o economie de piaţă", a declarat Janecek pentru „Le Monde”.

De altfel, publicaţia franceză i-a oferit câteva pagini tânărului miliardar care, din câte spun jurnaliştii francezi, a devenit febleţea presei cehe. „Campania asta i-a adus lui Karel Janecek notorietate şi un sprijin popular masiv”, scrie „Le Monde”, afirmând că tânărul miliardar a devenit „îndrăgitul presei”, televiziunile luptându-se să-l aibă în platou.

Janecek „priveşte castelul din Praga şi numără zilele. Aşteaptă cu nerăbdare 8 martie, data la care social-democratul Milos Zeman îl va înlocui pe preşedintele liberal Vaclav Klaus, şef al statului timp de zece ani”, scria „Le Monde” la sfârşitul săptămânii trecute.

Ziarul francez povesteşte cum Janecek, unul dintre „copiii Husak”, denumire pe care au primit-o generaţii de cehi născuţi dupa 1970, în timpul regimului Gustav Husak, a profitat de înfiinţarea Bursei de la Praga şi a lansat alături de câţiva colegi compania RSJ.  După ce a creat un software comercial performant, care a devenit extrem de apreciat, compania lui a devenit un lider al pieţei de derivate în oraşe precum Londra, Chicago şi Frankfurt.

Contactul cu lumea afacerilor l-au făcut să descopere „cum corupţia paraliza sectorul public” din Cehia, aşa că, alături de alţi oameni de afaceri, a finanţat o fundaţie anti-corupţie fondată de fostul primar al capitalei, Pavel Bern. Fundaţia acordă sprijin financiar persoanelor care dezvăluie noi cazuri de luare de mită, precum şi celor care furnizează dovezi pentru cazurile din trecut ce au fost abandonate din cauza lipsei de voinţă politică. Şapte persoane au fost deja recompensate cu câte 20.000 de euro pentru „curajul lor”.

Înainte să pornească cruciada împotriva preşedintelui Klaus, Janecek a străbătut ţara în lung şi în lat ca să-şi convingă conaţionalii că „atmosfera politică toxică a otrăvit societatea”. Miliardarul a fost primit cu entuziasm de mii de oameni în toate cele 14 capitale regionale pe care le-a inclus în turul său. La mai bine de două decenii de la „Revoluţia de catifea”, Janecek „vrea să aprindă un nou foc civic pentru a scapă de abuzurile autorităţilor atât la nivel naţional, cât şi la nivel local”.

În interviul pentru „Le Monde”, Janecek a mărturisit că este tentat de ideea de a candida la prezidenţiale. „Nu sunt împotriva ideii unei candidaturi prezidenţiale, pentru că ar fi un exemplu pentru funcţia supremă”, a spus Janecek. „Le Monde” se pare să-l crediteze cu şanse mari pentru cursa din 2018, afirmând că „parcursul este clar. Mai are cinci ani ca să înceapă atacul asupra castelului de la Praga”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările