Israelul a adoptat legea care defineşte ţara exclusiv ca „stat-naţiune al poporului evreu”

Israelul a adoptat legea care defineşte ţara exclusiv ca „stat-naţiune al poporului evreu”

Sediul parlamentului israelian

Parlamentul israelian a adoptat, după o sesiune care a durat opt ore, controversata lege care defineşte ţara exclusiv ca „stat-naţiune al poporului evreu”, informează BBC.

Legea - care a fost aprobată cu 62 de voturi „pentru” şi 55 „împotrivă” - stipulează că ebraica este singura limbă oficială, renunţându-se la arabă, care avea acelaşi statut din 1948 (formarea statului), şi că aşezările evreieşti reprezintă interes naţional. În plus, „întregul Ierusalim unit” este considerat capitala.
Membrii arabi ai parlamentului israelian au condamnat legea, însă prim-ministrul Benjamin Netanyahu a caracterizat adoptarea ei drept „un moment definitoriu”.
 
Legea, susţinută de guvernul de dreapta al ţării, arată că „Israelul este tărâmul natal al poporului evreu care are dreptul exclusiv de autodeterminare naţională”.
 
Totuşi, s-a renunţat la câteva clauze, după ce preşedintele Israelului şi procurorul general au avut obiecţii.
 
Arabii israelieni reprezintă 20% din populaţia ţării de 9 milioane de locuitori.
 
Ei au aceleaşi drepturi prin lege, dar s-au plâns în mai multe rânduri că sunt trataţi ca cetăţeni de rang secund şi spun că sunt discriminaţi.
 
Parlamentarul arab Ahmed Tibi a spus că adoptarea legii reprezintă „moartea democraţiei”.
 
Adalah, organizaţie non-guvernamentală care luptă pentru drepturile arabilor, a transmis că legea este o încercare de a duce mai departe „superioritatea etnică prin promovarea politicilor rasiste”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: