Grupuri farmaceutice occidentale foloseau „cobai” din fosta RDG

Grupuri farmaceutice occidentale foloseau „cobai” din 
fosta RDG

Pacienţii est-germani erau cobai pentru fabricile de medicamente

Grupuri farmaceutice occidentale au efectuat teste de medicamente, în anii '80, asupra unor pacienţi ai unor spitale din fosta Republică Democratică Germană (RDG) care nu erau informaţi întotdeauna în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

 "Dispunem de documente care atestă contracte încheiate între întreprinderi farmaceutice occidentale şi instituţii din RDG cu privire la testarea de medicamente", a declarat pentru AFP o colaboratoare a Arhivelor Naţionale germane, informează Mediafax. 

Potrivit cotidianului german Tagespiegel, care a studiat în detaliu aceste documente, peste 50 de firme occidentale au încheiat contracte cu Ministerul Sănătăţii din Germania de Est cu scopul efectuării a 165 de teste de medicamente în perioada 1983-1989.

Asemenea teste puteau aduce venituri de până la 860.000 de Deutsche Mark - deviza vest-germană foarte apreciată în fosta RDG comunistă - scrie ziarul.

Cotidianul citează diverse întreprinderi din vremea respectivă, dintre care unele şi-au schimbat numele între timp, în urma unor fuziuni sau preluări, ca Bayer, Schering, Hoechst (integrată în Sanofi), Boehringer Ingelheim sau Gödecke (în prezent Pfizer).

Iar uneori "cobaii" nu erau informaţi, adaugă cotidianul, evocând şapte cazuri concrete ale unor pacienţi care afirmă că nu au ştiut despre aceste teste.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: