Greenpeace: Zborurile care au o alternativă cu trenul cu o durată mai mică de 6 ore ar putea fi interzise

Greenpeace: Zborurile care au o alternativă cu trenul cu o durată mai mică de 6 ore ar putea fi interzise

Sectorul aerian mondial a emis 900 de milioane de tone de CO2 în 2019, sau aproximativ 2,5% din emisiile globale. FOTO SHUTTERSTOCK

Călătoria cu trenul cu durată mai mică de şase ore este o alternativă pentru o treime dintre cele mai frecventate zboruri din Uniunea Europeană. Interzicerea acestor curse scurte cu avionul ar permite economisirea a 3,5 milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), potrivit ONG-ului Greenpeace, care solicită „schimbarea radicală a modului în care călătorim”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zborurile pe distanţe sub 1.500 de kilometri reprezintă un sfert din emisiile din sectorul aerian european, a notat ONG-ul într-un studiu specificând faptul că cele mai frecventate rute sunt Paris-Toulouse, Paris-Nisa şi Atena-Salonic.

Cu toate acestea, 51 dintre cele mai frecventate 150 de zboruri pe distanţe scurte din Uniunea Europeană, respectiv 34% dintre acestea, au deja o alternativă feroviară cu durata mai mică de şase ore, iar 21 de rute au chiar o variantă cu trenul ce nu durează mai mult de 4 ore.

Studiul nu precizează proporţia pasagerilor care utilizează aceste rute aeriene pentru conexiuni.

Aproximativ 27% dintre cele mai aglomerate 150 de conexiuni dispun, de asemenea, în 2021, de o alternativă directă cu trenul de noapte.

„Emitem de 10 ori mai mult echivalent CO2 atunci când călătorim de la Paris la Amsterdam cu avionul decât cu trenul, în timp ce această călătorie se poate face în mai puţin de 3,3 ore cu trenul. Reducerea traficului aerian este esenţială pentru atingerea obiectivelor climatice ale Acordului de la Paris, iar desfiinţarea zborurilor pe distanţe scurte constituie un prim pas în acest sens", a notat Sarah Fayolle, manager de campanie în domeniul transporturilor la Greenpeace Franţa, citată într-un comunicat, scrie Agerpres.

Beneficiul climatic al deciziei Franţei de interzicere a legăturilor aeriene interne, excluzând conexiunile, atunci când este disponibilă o alternativă cu trenul în mai puţin de 2,3 ore este, potrivit Greenpeace, „prea limitat".

Sectorul aerian mondial a emis 900 de milioane de tone de CO2 în 2019, sau aproximativ 2,5% din emisiile globale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările