Germania închide capitolul Merkel şi deschide pagina Scholz. Ministerele de forţă, conduse în premieră de femei

Germania închide capitolul Merkel şi deschide pagina Scholz. Ministerele de forţă, conduse în premieră de femei

Olaf Scholz , noul cancelar social-democrat al Germaniei

Camera inferioară a parlamentului, Bundestag-ul, îl va vota, mâine, pe liderul social-democrat Olaf Scholz în funcţia de cancelar, iar noul cabinet va depune jurământul.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Partidul Social-Democrat (SPD), Verzii şi Liber-Democraţii (FDP) din Germania au semnat, astăzi, acordul de coaliţie care va permite instalarea unui nou guvern la Berlin. Liderii celor trei partide - cunoscute drept „coaliţia semafor“', ţinând cont de culorile oficiale ale acestor formaţiuni politice - s-au reunit la complexul Futurium, din centrul Berlin, pentru a parafa acordul de 177 de pagini, etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.
 
Un lung capitol al istoriei contemporane a Germaniei se va încheia, mâine, când Bundestagul îl va alege pe social-democratul Olaf Scholz în postul de cancelar, întorcând astfel pagina celor 16 ani ai erei Merkel, relatează AFP.
 
Prima femeie care a condus Germania, Angela Merkel, s-a aflat 5.860 de zile la putere, eşuând cu doar nouă zile în a bate recordul de longevitate al mentorului său, Helmut Kohl. La finalul unui proces foarte clar reglementat, lidera conservatoare va ceda miercuri frâiele primei puteri economice europene lui Olaf Scholz, care a fost în acelaşi timp un adversar politic, dar şi ministru de finanţe şi vicecancelar în ultimul guvernul de colaiţie pe care ea l-a condus.
 
Ministerele de forţă, conduse de femei
 
În premieră, noul guvern va fi format dintr-un număr egal de femei şi bărbaţi, posturi cheie precum cel de ministru de externe, de interne şi al apărării fiind ocupate de femei. Ministerul apărării şi cel de interne revin social-democraţilor. Cel de externe va fi condus de ecologista Annalena Baerbock, fostă candidată a partidului la funcţia de cancelar. Co-liderul Verzilor Robert Habeck, care va conduce noul Minister al Mediului şi Energiei, a accentuat că obiectivul este „un guvern pentru poporul Germaniei“. Habeck a adăugat că provocarea noului executiv de la Berlin va fi aducerea neutralităţii climatice şi a prosperităţii în cea mai mare putere industrială din Europa şi în cea de-a patra mare economie a lumii.
 
Politica externă se va concentra pe ţările democratice 
 
Guvernul Schltz promite o politică foarte pro-UE, vizând „creşterea suveranităţii strategice a Uniunii Europene“ şi mai buna apărare a „intereselor europene comune“. Viitoarea şefă a diplomaţiei, ecologista Annalena Baerbock, intenţionează în paralel să adopte o linie mai dură faţă de regimurile autoritare precum China sau Rusia. Viitorul şef al executivului de la Berlin a confirmat că prima sa vizită în străinătate o va face la Paris. El a insistat asupra importanţei întăririi Uniunii Europene. La întrebările despre participarea Germaniei la boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022 de la Beijing, Scholz a refuzat să dea un răspuns direct.
 
 Însă viitorul guvern german nu va avea parte de o perioadă de graţie. El trebuie să se concentreze asupra primei sale mari provocări: gestionarea recrudescenţei pandemiei de COVID-19, care afectează în mod special Germania. Olaf Scholz, un politician experimentat dar puţin carismatic, intenţionează în special să obţină votarea rapidă a obligaţiei de vaccinare, care ar urma să intre în vigoare în februarie sau martie anul viitor. Această măsură radicală, la care a recurs deja statul vecin Austria, este susţinută de circa două treimi dintre germani, dar riscă să nemulţumească o parte importantă a populaţiei, în special în fosta RDG.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările