Germania a expulzat un spion rus

Germania a expulzat un spion rus

FOTO Shutterstock

Germania a declarat „persona non grata” şi a expulzat un spion care activa oficial ca diplomat la Consulatul Rusiei la Muenchen.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform ziarului „Der Spiegel”, spionul expulzat din Germania activează în cadrul Serviciul Rus de Informaţii Externe (SVR). Acesta a fost demascat în cadrul anchetei referitoare la Ilnur N.

Un anume Ilnur N., asistent la o universitate din Bavaria, a fost arestat în iunie anul trecut sub suspiciunea că oferea informaţii unui spion străin.

Mai exact, procurorii responsabili de caz îl acuză că a oferit, unui agent rus, informaţii din „diferite etape ale dezvoltării lansatorului european Ariane”.

Ilnur N. a fost recrutat în „toamna anului 2019”, potrivit Parchetului Federal din Karlsruhe, care se ocupă de afaceri de spionaj.

Începând de atunci, acest om de ştiinţă s-a întâlnit de mai multe ori cu spionul din cadrul SVR, căruia i-a transmis „informaţii despre proiecte de cercetare din domeniul tehnologiei aerospaţiale”. El ar fi fost recompensat cu 2.500 de euro pentru informaţiile furnizate.

Parchetul nu a oferit alte detalii despre identitatea lui Ilnur N. şi nici indicii despre angajatorul său. Potrivit cotidianului german „Bild”, este vorba de Ilnur Nagaev, asistent ştiinţific la Universitatea din Augsburg. Surse din cadrul Universităţii din Augsburg au confirmat pentru „Bild” că biroul acestuia a fost percheziţionat de autorităţile germane.

Pe fondul instensificării operaţiunilor de spionaj, serviciile secrete ale Rusiei au ajuns în ultimii ani implicate în numeroase scandaluri în străinătate, îndeosebi în Europa. Zeci de agenţi ruşi au fost prinşi ducând operaţiuni sub acoperire de oficiali diplomatici şi expulzaţi din majoritatea ţărilor europene, cele mai răsunătoare cazuri provenind din Italia, Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa sau Cehia. De fiecare dată, Moscova a reacţionat în mod simetric şi a susţinut că acuzaţiile sunt nefondate şi fac parte dintr-o aşa-zisă campanie de „rusofobie”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările