Spaniolii cer demisia premierului, în urma unui scandal de corupţie. Mariano Rajoy: „Statul de drept nu se lasă şantajat”

Spaniolii cer demisia premierului, în urma unui scandal de corupţie. Mariano Rajoy: „Statul de drept nu se lasă şantajat”

FOTO Mediafax

Opoziţia din Spania cere demisia premierului conservator Mariano Rajoy, după ce duminică ziarul „El Mundo” a publicat o serie de mesaje text în care şeful Executivului de la Madrid îşi arăta sprijinul faţă de Luis Barcenas, fostul trezorier al Partidului Popular, aflat la guvernare, care a fost arestat în urmă cu două săptămâni pentru corupţie şi deturnare de fonduri.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Luis, înţeleg. Fii puternic! Te sun mâine. Te îmbrăţişez”, îi scria Rajoy lui Barcenas la începutul lunii februarie, după ce cotidianul de stânga „El Pais” dezvăluise că Barcenas ţinuse timp de aproape două decenii o dublă contabilitate pentru Partidul Popular şi că mulţi membri ai formaţiunii primiseră „bani murdari”, printre care şi premierul. Mesajul, ultimul pe care i l-ar fi trimis Rajoy lui Barcenas, a înfuriat deopotrivă opoziţia şi populaţia.

Duminică, la câteva ore de la publicarea seriei de mesaje text între cei doi, sute de oameni au ieşit în stradă la Barcelona, cerând demisia premierului. Alfredo Perez Rubalcaba, liderul socialiştilor din Opoziţie, a cerut „demisia imediată” a lui Rajoy şi a avertizat că, dacă premierul nu va demisiona, va face „un rău imens unei ţări care trece prin momente grele”. Şi alţi lideri din Opoziţie au cerut ca Rajoy să demisioneze.

„Statul de drept nu se lasă şantajat”

După ce scandalul dublei contabilităţi a luat tot mai mare amploare, Rajoy nu i-a mai răspuns la mesaje lui Barcenas, care îi cerea să se întâlnească fie cu el, fie cu alţi lideri din Partidul Popular. „SMS-urile dovedesc că statul de drept nu se lasă şantajat”, a declarat luni premierul spaniol, care a ţinut să sublineze că schimbul de mesaje arată că Barcenas nu avea nicio influenţă nici în partid, nici în Guvern. „Opoziţia poate să acţioneze cum vrea (...) Eu voi apăra stabilitatea politică şi programul de reforme”, a mai spus Rajoy, care intenţionează să-şi ducă la capăt mandatul „primit de la popor”.

Luni, chemat în faţa instanţei, Barcenas a recunoscut, pentru prima oară, că a ţinut o dublă contabilitate pentru partid şi, potrivit presei spaniole, a oferit anchetatorilor dovezi în acest sens. Din documentele prezentate reiese că atât premierul Mariano Rajoy, cât şi alţi înalţi oficiali ai Partidului Popular au primit sume considerabile de-a lungul anilor dintr-un fond secret administrat de Barcenas.

Duminica trecută, „El Mundo” a publicat copii legalizate ale unor foi din registrul contabil care arătau că Mariano Rajoy a primit în varii ocazii, între 1997 şi 1999, când era ministru în Cabinetul Aznar, câteva 2,1 milioane de pesetas (echivalentul a 12.600 de euro).

Scandalul „banilor murdari” din Partidul Popular ar putea destabiliza şi mai mult guvernul de la Madrid, care încearcă din răsputeri să convingă electoratul şi investitorii străini că economia spaniolă începe să-şi revină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările