Cipru: Incendiu de proporţii în sudul ţării, pe fondul unui val de caniculă cu temperaturi de 45 de grade VIDEO

Cipru: Incendiu de proporţii în sudul ţării, pe fondul unui val de caniculă cu temperaturi de 45 de grade VIDEO

Un incendiu de mari dimensiuni, intensificat de vânt şi căldură, a izbucnit sâmbătă în sudul Ciprului, determinând autorităţile să ceară ajutor din partea Israelului şi a Uniunii Europene pentru stingerea flăcărilor care au dus la evacuarea a zece localităţi.

 
 După mai multe ore, sâmbătă seara pompierii nu reuşiseră încă să stingă focul care continuă să se extindă în districtul Arakapas situat la nord de oraşul port Limassol. Nu au fost raportate victime, dar mai multe case au fost distruse.
 
Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades a mulţumit într-un tweet Greciei, care a trimis două avioane cisternă ca parte a unui mecanism european, precum şi Israelului, pentru că au răspuns solicitărilor de ajutor.Conform autorităţilor, două alte avioane destinate stingerii incendiilor sunt aşteptate să sosească din Italia ca parte a mecanismului european de ajutor de urgenţă.În Israel, biroul prim-ministrului Naftali Bennett a anunţat că va trimite duminică două avioane Canadair şi substanţe ignifuge.Satele din districtul învecinat Larnaca, oraş situat la aproximativ 50 de km de Limassol, au fost evacuate ca măsură de precauţie. Fumul provocat de incendiu era vizibil din Larnaca.Ministrul de externe Nikos Christodoulides a declarat că autorităţile au solicitat asistenţă Israelului, iar ministrul agriculturii Costas Kadis a anunţat că a fost cerut ajutor şi UE.
 
Peste douăzeci de vehicule de pompieri, şase elicoptere şi patru avioane sunt deja mobilizate, precum şi membri ai trupelor britanice staţionate la bazele britanice de pe insulă.
 
Cipru se confruntă cu un val de căldură de la începutul săptămânii, cu temperaturi ce au depăşit pe alocuri 45 de grade Celsius. 
 
 
 
Caniculă în Grecia
 
După 10 zile marcate de un val de căldură sufocantă, temperaturile din Grecia au urcat şi mai mult în cursul zilei de joi şi au ajuns  până la valoarea de 44 de grade Celsius în anumite regiuni din această ţară, a anunţat Observatorul Meteorologic din Atena, citat de AFP.
 
Cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate în Grecia continentală, în centrul ţării, potrivit serviciilor elene de meteorologie.
 
Primăria din Atena a pus la dispoziţia persoanelor din categoriile considerate cele mai vulnerabile, în special pentru oamenii fără adăpost, mai multe săli comune pe timpul zilei echipate cu sisteme de climatizare.
 
Acropola din Atena, unul dintre cele mai vizitate situri turistice din ţară, a fost închisă joi între orele locale 13:00 şi 17:00 din cauza valului de căldură cu care se confruntă capitala elenă, au anunţat directorii sitului.
 
Protecţia Civilă din Grecia a lansat apeluri la vigilenţă pe parcursul întregii săptămâni, în special pentru persoanele vârstnice şi copii, care trebuie să se hidrateze cu regularitate şi să evite expunerea la soare. Aceeaşi instituţie a avertizat şi în privinţa "riscului sporit de incendii în mai multe regiuni" şi a precizat că echipaje de pompieri au fost mobilizate în întreaga ţară.
 
Grecia se confruntă cu regularitate cu perioade de caniculă şi incendii de vegetaţie în timpul verii.
 
În iulie 1987, aproape 1.500 de persoane au murit în urma uneia dintre cele mai grave canicule din istoria Greciei.
 
Termometrele au indicat atunci valoarea de 43 de grade Celsius la Atena mai multe zile la rând, dar în acea perioadă locuinţele erau mai puţin echipate cu aparate de aer condiţionat. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările