Budapesta: 4.000 de persoane au manifestat împotriva premierului „Viktator” Orban

Budapesta: 4.000 de persoane au manifestat împotriva premierului „Viktator” Orban

„Viktator” este termenul pe care l-au folosit protestatarii pentru a se referi la premierul Viktor Orban

Aproximativ 4.000 de persoane au ieşit duminică pe străzile din Budapesta pentru a protesta faţă de Guvernul de centru-dreapta al premierului conservator Viktor Orban, după ce Parlamentul a aprobat săptămâna trecută modificările controversate aduse Constituţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestul a fost coordonat de organizaţia Milla - Un milion pentru libertatea presei, transmite AFP. Manifestanţii purtau drapele ungare şi europene, cu bannere în care îl numeau pe premierul Orban "Viktator".
 
Fostul prim-ministru tehnocrat Gordon Bajnai (centru-stânga), care şi-a format propriul partid pentru a candida la alegerile parlamentare care vor avea loc în primăvara lui 2014, a participat la proteste. Deşi mişcarea de stradă era planificată iniţial pentru 15 martie, ziua naţională a Ungariei, ea a fost amânată din cauza ninsorilor abundente.
 
"Ungarii vor să trăiască într-o ţară în care Constituţia să fie o lucrare comună între constituţionaliştii de dreapta şi cei de stânga", a explicat filosoful ungar Miklos Tamas Gaspar. Acesta a adăugat că opoziţia ar trebui să ia în calcul acţiuni de boicotare a alegerilor parlamentare din 2014. 
 
La 11 martie, Parlamentul ungar, controlat de Fidesz - partidul lui Viktor Orban, a votat o a patra modificare a noii Constituţii a ţării, în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Aceasta retrage principalele competenţe Curţii Constituţionale.
 
UE şi majoritatea capitalelor europene şi-au exprimat deja îngrijorări faţă de noile amendamente ale Constituţiei, care pun sub semnul întrebării chestiuni precum "prevalenţa legii, dreptul european şi normele Consiliului Europei", potrivit lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, şi lui Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: