Belarus nu se dezminte: a săltat un avocat cu cetăţenie americană de pe o stradă din Moscova şi acesta ar fi mărturisit un complot la adresa preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IIouras Ziankovici, un avocat din Belarus, a fost săltat din stradă la Moscova iar ulterior autorităţile din Belarus au realizat un documentar cu complotul său de asasinat asupra dictatorului Lukaşenko FOTO captură via CNN
IIouras Ziankovici, un avocat din Belarus, a fost săltat din stradă la Moscova iar ulterior autorităţile din Belarus au realizat un documentar cu complotul său de asasinat asupra dictatorului Lukaşenko FOTO captură via CNN

Iouras Ziankovici, un avocat din Belarus, cu cetăţenie americană, a fost ridicat din stradă în aprilie alături de Alexander Feduta, fost purtător de cuvânt al lui Alexandr Lukaşenko până în 2014 când s-au certat şi s-a alăturat opoziţiei. Tocmai luaseră masa şi reveniseră la un hotel din împrejurimile Moscovei.

Patru bărbaţi în haine civile i-au pus o cagulă peste cap, l-au suit într-o maşină şi l-au dus în Belarus, la Minsk, la 700 de kilometri distanţă. Incidentul a fost urmărit de managerul hotelului unde se aflau cazaţi şi povestit de soţia avocatului, Alena Dzenisavets. Aceasta nu a mai putut lua legătura cu el de când a fost scos din Rusia.

Alexander Feduta, cu care soţul ei luase prânzul, un scriitor din Belarus şi fost purtător de cuvânt al lui Alexandr Lukaşenko, mai fusese arestat şi în 2010 după ce participase la un protest.

Ziankovici a fost dus la un centru de detenţie al KGB-ului belarus în aşteptatea procesului, avocatul l-a putut vizita de câteva ori, dar oficialii consulatului americani nu au obţinut drept de vizită de la arestarea lui pe o stradă din Moscova.

La şase zile după răpire, preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko avea să susţină dramatic în faţa jurnaliştilor că avocatul făcea parte dintr-un complot de asasinat al lui, respectiv răpire a copiilor săi, ca parte a unlei lovituri de stat.

„Am descoperit ceea ce pare a fi  implicarea servicilor secrete străine, cel mai probabil CIA, FBI. Agenţiili lor au zburat din SUA, cineva pe nume Ziankovici, am fost pe urmele lor şi i-am supravegheat”, a spus acesta. Departamentul de Stat al SUA a răspuns prompt cum că „orice sugestie conform căreia Guvernul SUA a fost în spatele sau e implicat într-o tentativă de asasinat asupra lui Lukaşenko este absolut falsă”.

Alţi doi au fost arestaţi în legătură cu presupusul complot, între care Olga Golubovici, un fost angajat al firmei de avocatură a lui Ziankovici, şi acuzaţi de „conspiraţie sau alte acţiuni comise în scopul cuceririi puterii de stat. Niciunul nu a depus o mărturie în cadrul unui proces.

Belarusul solicită, de asemenea, extrădarea altor cinci persoane despre care se presupune că au făcut parte din conspiraţia pusă la cale din SUA şi  Lituania.

Konstantin Bicek, şeful investigaţiilor pentru Comitetul de Securitate al Statului Belarus, a anunţat ulterior că Ziankovici a mărturisit şi cooperează cu anchetatorii. Bicek a declarat pentru televiziunea de stat din Belarus că Ziankovici a fost implicat în tentative de mituire a membrilor forţelor de securitate din Belarus pentru a se alătura complotului în vederea răsturnării lui Lukaşenko. 

Alena Dzenivasets insistă că acuzaţiile împotriva soţului ei sunt ridicole şi că, dacă a mărturisit, a fost doar pentru a-şi salva viaţa.

Când KGB din Belarus a aflat că Ziankovici se afla la Moscova,  a povestiti Bicek, „i-am întrebat [pe ruşi] despre posibilitatea de a trimite un grup de agenţi din Belarus în Rusia”.

Serviciul de securitate internă al Rusiei, FSB, a declarat ulterior că arestările au fost o operaţiune comună cu KGB din Belarus, menită să prevină „activitatea ilegală”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut afirmaţia lui Lukaşenko cu privire la un complot de lovitură de stat, plângându-se în discursul său anual asupra naţiunii "că nici măcar astfel de acţiuni flagrante nu au fost condamnate de aşa-numitul colectiv din Vest. Nimeni nu a părut să observe aceste lucruri. Toată lumea pretinde că nu se întâmplă nimic”.

„Nu ne putem închipui că agenţiile de informaţii americane ar fi putut să nu ştie de o activitate la scară atât de mare”, a spus ministrul de externe, Serghei Lavrov.Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la rândul său că Putin a discutat presupusul complot al asasinării în cadrul unui apel telefonic cu preşedintele Biden pe 13 aprilie.

Pentru a promova naraţiunea guvernului, televiziunea de stat din Belarus a produs un documentar melodramatic, „To Kill the President”.

Programul a inclus imagini secrete ale lui Ziankovici, filmate în restaurantul Avignon din Minsk în 2020. Sunt datate 21 de august - aproape două săptămâni după alegerile disputate care au dus la o explozie de proteste populare în toată ţara.

Ziankovici este citat spunând: „Am vorbit cu nişte oameni de afaceri, mă voi vedea cu ei după aceea, ei îmi vor oferi un restaurant pentru primul eveniment. Am şi susţinerea capitalei evreieşti a Americii".

Dar sunetul din film pare să fi fost manipulat, cuvintele lui Ziankovici nu se potrivesc cu mişcarea buzelor sale. Povestitorul documentarului spune: „El nu-şi ascunde scopul. Sarcina lui este să dezvăluie o vulnerabilitate, să recruteze şi să inducă o revoltă armată”.

La momentul filmării filmărilor secrete, spune soţia lui Ziankovici, Alena, cuplul se afla în Belarus pentru vizite la familie şi a finaliza cumpărarea unei proprietăţi. „Am vrut să avem o casă unde să putem veni să ne întâlnim cu familia şi prietenii vara ", a declarat ea pentru CNN.

La câteva zile după prânzul de la Minsk, spune Alena, Ziankovich a fost reţinut, ea observând că erau urmăriţi după ce  participaseră la una dintre numeroasele proteste care au avut loc împotriva rezultatului alegerilor, care i-au dat lui Lukaşenko un al cincilea mandat de preşedinte.

iouras a stat zece zile în  „arest administrativ.” Alena spune că soţul ei a intrat în greva foamei în timp ce era reţinut, iar după eliberare s-a îndreptat direct spre graniţa poloneză.

La scurt timp, a declarat ea pentru CNN, cuplul a decis să-şi închidă biroul de la Minsk „pentru că a devenit periculos pentru Iouras să mai vină în Belarus,dar şi pentru că nu am vrut să susţinem dictatura plătind chirie, utilităţi, impozite”.

Ziankovici are un lung istoric de opoziţie faţă de Lukaşenko ca membru al partidului Frontului Popular Belarus (BPF). SUA i-au acordat azil politic în 2011 şi a devenit cetăţean american în 2017, dar a rămas în contact cu o serie de activişti de opoziţie din Belarus. În 2016, a candidat la alegerile pentru Camera Reprezentanţilor din Belarus şi a încercat anterior să strângă fonduri în SUA pentru BPF.

Decizia sa de a merge la Moscova pentru o serie de întâlniri, în aprilie - folosind paşaportul său din Belarus - a dat autorităţilor din Minsk şansa pe care o aşteptau: să învinovăţească pe cineva catalogându-l un instrument al guvernelor ostile.

Încă nu este clar când Ziankovici şi co-inculpaţii în acest caz vor fi judecaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite