LIVE VIDEO Rezultate alegeri prezidenţiale Franţa. Emmanuel Macron câştigă scrutinul decisiv cu 66,06% din voturile exprimate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
macron3

Aproximativ 47,5 milioane de francezi au fost chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte. Bătălia finală s-a dat între centristul proeuropean Emmanuel Macron şi eurosceptica Marine Le Pen. Candidatul de centru la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a obţinut  66,06% din sufragii, a anunţat Ministerul francez de Interne, după numărarea a 99,9% din totalul voturilor.

UPDATE 6.30 Macron a obţinut 66,06% din sufragiile exprimate, în faţa lui Marine Le Pen (33,94%), a anunţat Ministerul francez de Interne în noaptea de duminică spre luni, după numărarea a 99,9% din buletinele de vot, relatează BBC News şi Reuters.

Potrivit acestei numărători, care încă nu este definitivă, Macron a obţinut 20,7 milioane de voturi şi a învins-o în mod detaşat pe Le Pen, care a obţinut 10,6 milioane de voturi.

UPDATE 01.00 Emmanuel Macron a obţinut 65,51% din sufragii, a anunţat Ministerul francez de Interne, după numărarea a 95% din voturi, relatează CNN.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, a obţinut 34,49% din sufragii.

UPDATE 00.45 Emmanuel Macron a câştigat la toate categoriile de vârstă, conform institutului de sondaje Ipsos.

18-24 ani: 66%

25-34 ani: 60%

35-49 ani: 57%

50-59 ani: 64%

60-69 ani: 70%

peste 70 ani : 78%

UPDATE 23.15 Preşedintele Statelor Unite, Donald J. Trump l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru câştigarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. „Felicitări lui Emmanuel Macron pentru impresionanta lui victorie astăzi şi pentru noul preşedinte al Franţei. Aştept cu încredere să lucrăm împreună”, a scris liderul de la Casa Albă într-un tweet.

Conform informaţiilor jurnaliştilor francezi, prima convorbire telefonică a noului preşedinte al Franţei a fost cu dna. Angel Merkel, cancelarul Germaniei.

Pe pieţele financiare euro a ajuns la cel mai ridicat nivel faţă de dolarul american din ultimele şase luni, în acest moment 1 euro tranzacţionându-se cu 1,102$.

Şi Senatorul Bernie Sanders l-a felicitat pe E. Macron pentru victoria sa. „Felicitări poporului francez, care astăzi printr-un vot covârşitor au respins rasismul şi xenofobia”, a scris acesta într-un tweet.

Garry Kasparov, un vocal critic al acestui curent internaţional populist şi-a exprimat încântarea pentru aceste rezultate. „Rezultate minunate în Franţa. Acum să sperăm că Trump îi va susţine şi pe oponenţii lui Merkel”.

UPDATE 23.00 Candidatul de centru la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a obţinut 62,47% din voturi, a anunţat Ministerul francez de Interne după numărarea a 77% dintre sufragii, relatează CNN.

Contracandidata sa, Marine Le Pen, a obţinut 37,53% din voturi, potrivit aceloraşi date.

Majoritatea secţiilor de vot din Franţa s-au închis la ora locală 19(20 ora României). Excepţie au făcut cele din marile oraşe, care s-au închis o oră mai târziu.

UPDATE 22.30 Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron, a transmis duminică seara, în discursul său, un mesaj de unitate întregului popor din Hexagon, dar şi Europei.

Macron le-a mulţumit “din suflet” celor care l-au votat şi l-au susţinut. “Voi depune toată energia pentru a fi demn de încrederea voastră”.

El a dat asiguări că nu va ceda, în pofida dificultăţilor cu care "ne confruntăm de prea mult timp".

Noul preşedinte al Franţei a vrut să transmită “un salut republican adversarei” sale Marine Le Pen şi a transmis un mesaj electoratului acesteia. “Cunosc, diviziunile naţiunii noastre, care i-au împins pe unii la vot extrem, cunosc furia, îndoielile, anxietăţile pe care o parte dintre voi le-au exprimat”, a spus Macron, dând asigurări că va depune eforturi să îi protejeze “pe cei mai fragili” dintre francezi.

El a promis că va asigura “securitatea”, garantând “unitatea naţiunii”. “Toţi împreună, poporul Franţei, avem îndatoriri faţă de ţara noastră. Suntem moştenitorii unei istorii măreţe şi a unui mesaj umanist măreţ adresat lumii. Această istorie şi acest mesaj trebuie să le transmitem copiilor noştri. Dar, mai important, trebuie să le purtăm către viitor şi să le dăm o nouă sevă”, a insistat el.

“Voi apăra Franţa, interesele sale”, a promis Macron.

UPDATE 22.15 Fostul lider al partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, Jean-Marie Le Pen, consideră că poziţia fiicei sale, Marine, privind Europa este responsabilă pentru înfrângerea acesteia, relatează Le Figaro.

Fondatorul FN a descris rezultatul obţinut de Marine Le Pen drept o “dezamăgire”.

UPDATE 21.47 Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa a fost salutată atât de liderii de la Paris, cât şi de cei europeni.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că francezii au ales “un viitor european”.

Franţa rămâne “în centrul Europei », a scris pe Twitter şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.

La rândul său, premierul britanic Theresa May “îl felicită călduros” pe Macron, a spus purtătorul ei de cuvânt.

La Paris, preşedintele francez Francois Hollande l-a “felicitat călduros” pe Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat.

UPDATE 21.39 Macron spune că victoria sa a deschis o "pagină nouă" pentru Franţa, "a  speranţei şi încrederii regăsite”.

Noul preşedinte-ales al Franţei, Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP că o “nouă pagină s-a deschis” pentru Franţa, “cea a speranţei şi încrederii regăsite”.

“O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară (duminică – n.r.). Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite”, a spus el.

UPDATE 21.30  Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen şi-a recunoscut înfrângerea în cursa pentru Elysee, în discursul rostit duminică seara, la scurt timp după închiderea urnelor, i-a urat noroc contracandidatului său Emmanuel Macron şi a încercat să mobilizeze electoratul Frontului Naţional pentru alegerile legislative din iunie, transmite news.ro.

“Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate”, a afirmat candidata Frontului Naţional.

UPDATE 21.20 Emmanuel Macron şi Marine Le Pen au avut o discuţie “scurtă”, dar “cordială” după închiderea secţiilor de vot, potrivit unor surse apropiate preşedintelui-ales, relatează news.ro.

“Un preşedinte ales fără dorinţă sau entuziasm”, a descris vicepreşedintele formaţiunii de dreapta Les Republicains, Laurent Wauquiez, situaţia din Franţa.

Premierul Bernard Cazeneuve a salutat rezultatul, dar a atras atenţia că stânga trebuie să se implice în procesul de guvernare. 

UPDATE 21.05 Potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos-Sopra Steria pentru France Télévisions, Radio France şi Le Monde, Emmanuel Macron a obţinut 65,1% din voturi, în timp ce Marine Le Pen a întrunit 34,9% din sufragii.

 

UPDATE 21.00 Candidatul centrist Emmanuel Macron a obţinut 65,5% din sufragii, potrivit unui exit-poll realizat de Kantar Sofres-Onepoint, în timp ce reprezentanta Frontului Naţional (extremă-dreapta) Marine Le Pen a întrunit 34,5% din voturi.

UPDATE 19.48 Potrivit surselor publicaţiei LaLibre.be, Emmanuel Macron conduce cu peste 60% din voturile exprimate. La ora locală 18.30 (19.30, ora României), Emmanuel Macron avea, potrivit institutului Ifop, 66% din voturi; 62-65%, potrivit Harris; 63-64%, conform BVA şi 62-63%, potrivit Opinionway.

UPDATE 19.09 Potrivit unei surse din Ministerul de Interne francez, care adună rezultatele mai multor institute de sondaj şi anchete de opinie, candidatul En Marche! Emmanuel Macron este în mod clar în frunte: el ar obţine 62,5% din voturi, informează postulul radio-TV belgian RTBF.

UPDATE 18.25 O anchetă judiciară a fost deschisă după piratarea echipei de campanie a lui Emmanuel Macron, a anunţat o sursă apropiată anchetei, citată de AFP. Ancheta, declanşată pentru „acces neautorizat la un sistem automatizat de prelucrare a datelor“ şi „încălcarea secretului corespondenţei“, a fost repartizată Brigadei de investigaţii a fraudelor în domeniul tehnologiei informaţiei (Befti), a mai spus sursa. Vineri seara, o cantitate mare de documente interne ale echipei Macron au fost publicate pe reţelele sociale.

UPDATE 18.18 Conform rezultatelor sondajelor la ieşirea la urne efectuate de patru institute de sondare a opiniei publice, cifrele variază între 62 şi 67% în favoarea candidatului de centru Emmanuel Macron. Acesta sunt deocamdată estimările de la ora locală 17.00 (18.00 ora României). Francezii încă mai votează, secţiile de vot urmând să se închidă la ora locală  20.00 (21.00 ora României). Analiştii anticipează că va fi o rată de absenteism record pentru un tur doi al prezidenţialelor din Franţa. 

image

UPDATE 18.04 Rata de participare a fost la ora locală 17.00 (18.00 ora României) de 65,3%, mai mică decât cea din primul tur de la aceeaşi oră (69,42%), a anunţat Ministerul de Interne. În 2012, în turul doi la aceeaşi oră rata de participare a fost de 71.96%.

image

UPDATE 17. 50 Emmanuel Macron a sosit la sediul său de campanie, situat în arondismentul 15 din Paris. Înaintea candidatului En Marche! a venit unul dintre susţinătorii spi, François Bayrou.

Emmanuel Macron ar fi obţinut între 62% şi 64% dintre voturile exprimate până la ora locală 16 (17 ora României), potrivit estimărilor şi sondajelor consultate de RTBF, care le descrie drept “fiabile”.

UPDATE 17.39 Primele indicii a trei institute care fac sondaje la ieşirea de la urne îl dau pe Emmanuel Macron învingător cu 62-64% din voturi, potrivit cifrelor prezentate de către publicaţiile elveţiene Tribune de Genève şi 24 heures. 10% din voturi ar fi albe şi nule, potrivit aceloraşi surse.

UPDATE 17.19 Conform unor sondaje efectuate la ieşirea de  la urne în această duminică, Emmanuel Macron conduce în alegerile preezidenţiale franceze cu peste 60% din voturi, anunţă mai multe publicaţii, citate de La libre Belgique. Potrivit aceloraşi surse, numărul de voturi albe şi nule ar fi important.

UPDATE 17.04 Emmanuel Macron a ales esplanada Luvrului pentru a sărbători eventuala victorie, pentru că este un loc „complet nou, consensual, neutru“, încărcat mai mult de istorie decât de politică, explică Christian Delporte, specialist în comunicare politică. Dar cu piramida Luvrului în plan secundar, „am putea eventual să-i reproşăm lui Emmanuel Macron că merge pe urmele lui Francois Mitterand“, susţine Delporte.

Contracandidata lui Macron, lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a ales tot un loc „neutru“' pentru a-şi sărbători o eventuală victorie în scrutinul prezidenţial, şi anume Chalet du Lac, în Pădurea Vincennes. Însă în timp ce pe esplanada Luvrului încap circa 10.000 de persoane, în locul pentru care a optat Le Pen ar intra numai aproximativ 1.400. 

UPDATE 15.54  Conform unopr prime rezultate preliminare, candidatul centrist En Marche! Emmanuel Macron conduce în alegerile prezidenţiale în teritoriile franceze de peste mări şi în cele din America de Nord, informează Tribune de Geneve.

Rezultatele în teritoriile de peste mări :

Saint-Pierre-et-Miquelon : Macron 63,3%, Le Pen 36,7%

Saint-Barthélemy : Macron 58,4%, Le Pen 41,6%

Saint-Martin : Macron 67,6%, Le Pen 32,4%

Guadeloupe : Macron 75,1% , Le Pen 24,9%

Martinique : Macron 77,5, Le Pen 22,5%

Guyane : Macron 65%, Le Pen 35%

America de Nord

Statele Unite : 

New-York : Macron 94,7%, Le Pen 5,3%

Chicago / Midwest : Macron 92%, Le Pen 8%

Boston : Macron 95,7%, Le Pen 4,3%

Canada : 

Ottawa şi Montréal : Macron 90%, Le Pen 10% 

UPDATE 15.36 Potrivit unui sondaj de opinie publicat de către postul de radioteleviziune RTL Franţa, în caz de victorie în alegerile prezidenţiale a lui Emmanuel Macron, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, este susţinută de 13% dintre respondenţi pentru a prelua postul de premier. Fostul ministru al Finanţelor şi Economiei din timpul preşedintelui Nicolas Sarkozy, i-a devansat în preferinţe pe Jean-Louis Borloo (12%), care l-a sprijinit pe Macron în perioada dintre cele două turnuri şi François Bayrou (11%).

UPDATE 15.13  Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze, Ministerul de Interne a mobilizat peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi pentru a asigura securitatea în jurul secţiilor de votare. Ministerul a anunţat, de asemenea, că, şi manifestările de după scrutin vor fi, de asemenea, urmărite îndeaproape.

O celulă de monitorizare a fost, la fel ca în primul tur, activată la sediul Ministerului de Interne, la Place Beauvau, „ pentru a adapta în mod constant dispozitivele de siguranţă şi pentru a preveni şi controla potenţiale perturbări la adresa ordinii publice care ar putea să apară“. 

UPDATE 14.57 Poliţia franceză a evacuat duminică esplanada din faţa Muzeului Luvru, unde candidatul centrist la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, va veni în cursul serii la anunţarea rezultatului turului doi al alegerilor, împreună cu echipa sa de campanie şi cu simpatizanţii săi,

 Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat că a fost creat un perimetru de securitate, dar că este vorba doar despre o ''verificare'' şi ''ca măsură de precauţie s-a decis evacuarea totală a sălii de presă şi parţială a esplanadei''.

Însă surse din rândul echipei de campanie a lui Macron au declarat că evacuarea a fost decisă după ce câinii poliţişti dresaţi pentru detectarea explozibililor au reacţionat în mod suspect în timpul controlului de rutină din respectiva zonă.

De asemenea, agenţia spaniolă de presă menţionează că între timp perimetrul de securitate stabilit de forţele de ordine a fost extins, ajungând până la malurile Senei. 

Dacă va câştiga alegerile prezidenţiale de astăzi, Emmanuel Macron va ieşi pentru a sărbători victoria  pe esplanada din faţa Muzeuluia Luvru.

Jurnaliştii prezenţi pe esplanada din faţa Luvru au fost rugaţi de forţele de ordine să evacueze zona, pe motiv de alertă de securitate.

image

UPDATE 14.42 Ca şi în cazul primului tur de scrutin, francezii din străinătate trebuie să dea dovadă de răbdare. La Montreal, Beirut sau Tokyo, francezii  stau la  cozi pentru a vota, notează „Le Figaro“.

La Montreal, unde a fost deschis un singur birou de vot pentru cei 57.429 de alegători înscrişi, s-au format cozi de peste doi kilometri, astfel că oamenii au aşteptat peste trei ore să voteze.

În Europa, francezii din Bruxelles şi Frankfurt au înfruntat ploaia pentru a merge la vot.

La Londra, coada a depăşit 800 de metri, iar oamenii au aşteptat şi o oră şi jumătate pentru a-şi putea desemna favoritul în cursa pentru Elysee.

În Japonia, s-au format cozi la secţiile de vot deschise la Ambasada Franţei de la Tokyo şi la Consulatul General de la Kyoto.

image

UPDATE 13.08 Rata de participare la ora 12.00 a fost de 28,23% ,  puţin mai scăzută decât în primul tur când a fost de 28, 54 la sută.

image

UPDATE 12.45 Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a votat în jurul orei locale 11 (12 ora României) la o secţie de vot din Touquet (Pas-de-Calais, nordul ţării).

 Candidatul a fost însoţie de soţia sa, Brigitte.

image

Înainte de a ajunge la secţie, el a făcut o baie de mulţime. Numeroşi susţinători ai săi s-au strâns în faţa locuinţei politicianului, care ar putea deveni cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării.

 La ieşire, Macron a discutat cu oamenii, a dat mâna cu ei şi a făcut numeroase fotografii.

În cursul după-amiezii el va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul alegerilor.

Candidata de extremă-dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a votat duminică, în jurul orei locale 11 (12 ora României), la Henin-Beaumont (Pas de Calais, nordul ţării).

image

De altfel, Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, s-a clasat pe primul loc şi în primul tur de scrutin, cu 24,1% din sufragii, în timp ce candidata Frontului Naţional, Marine Le Pen, în vârstă de 48 de ani, a obţinut 21,3% din voturi.

Preşedinte va deveni candidatul care va obţine majoritatea voturilor exprimate, indiferent de prezenţa la urne. Pentru a vota, o persoană trebuie să aibă cetăţenie franceză, să aibă peste 18 ani, să se bucure de drepturile civile şi politice şi să fie înscrisă pe listele electorale, aminteşte presa franceză. 

Iar pe listele electorale sunt înscrişi anul acesta 47,58 de milioane de alegători, dintre care aproximativ 1,3 milioane de francezi din străinătate.

Pe teritoriul ţării, 66.546 de secţii de vot se vor deschide la ora locală 8.00 (9.00, ora României) şi se vor închide la ora locală 19.00 (20.00, ora României). În unele oraşe mari, secţiile vor rămâne deschise până la ora 20.00 (21.00, ora României).

În Antilele Franceze, în Guayana Franceză, Saint Pierre şi Miquelon şi în Polinezia Franceză votul a început de sâmbătă, notează France-Presse.

Rezultatele oficiale definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin vor fi publicate de Consiliul Constituţional cel mai târziu miercuri, la ora locală 20.00 (21.00 ora României).

Candidatul declarat învingător va fi învestit în funcţia de preşedinte cel mai târziu pe 14 mai, când expiră mandatul lui François Hollande, actualul şef al statului francez.

Măsuri sporite de securitate

Este pentru prima dată când alegerile prezidenţiale din Franţa se desfăşoară pe fondul stării de urgenţă ce a fost instaurată ca urmare a atentatelor de la Paris din data de 13 noiembrie 2015, revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari vor fi mobilizaţi pentru asigurarea securităţii, 12.000 dintre aceştia fiind mobilizaţi numai în zona pariziană. 

Forţele de ordine sunt în alertă sporită, mai ales că înaintea primului tur de scrutin a fost dejucat un atentat care, potrivit informaţiilor publicate de autorităţi, ar fi vizat un candidat la prezidenţiale. Totuşi, acesta nu ar fi fost unul dintre cei doi finalişti, ci reprezentantul dreptei, François Fillon, eliminat în primul tur.

Electoratul francez, dezamăgit

Ameninţarea teroristă este însă numai una dintre problemele cu care se confruntă Franţa, probleme pe care prezidenţiabilii finalişti se angajează să le rezolve.

image

Însă o parte a electoratului francez se arată dezamăgită de candidaţii intraţi în cel de-al doilea tur de scrutin. Ca urmare, nu este exclusă o rată ridicată a absenteismului.

Dacă participarea la primul tur a fost de aproape 78%, potrivit unui sondaj Odoxa citat vineri de agenţia Reuters, un sfert din electoratul francez ar urma să se abţină în turul doi, întrucât mulţi alegători de stânga sunt dezamăgiţi de eliminarea candidaţilor lor preferaţi.

Dacă se confirmă, această rată de absenteism ar fi a doua cea mai ridicată pentru al doilea tur al prezidenţialelor începând din 1965, fapt care subliniază nemulţumirea multor francezi faţă de opţiunile de care dispun.

În plus, duritatea verbală a campaniei din ultimele două săptămâni i-a dezamăgit pe mulţi francezi, aceştia asistând în mod constant la schimburi de acuzaţii şi nu la o prezentare coerentă şi argumentată a programelor electorale. 

Chiar şi aşa, sondajele îl plasează pe Macron pe primul loc, cu 61,5%-63% din intenţiile de vot, în timp ce Le Pen are de partea sa numai 37-38,5% din opţiuni. 

Lovitură de campanie

Numai că aceste sondaje au fost făcute înainte de apariţia pe internet a aşa-numitelor „MacronLeaks“ – mii de documente ale campaniei candidatului centrist, pornind de la e-mailuri şi terminând cu fotografii şi documente contabile.

Propagate pe reţelele sociale prin conturi apropiate extremei-drepte, documentele ar fi fost scurse pe internet, cel mai probabil, prin intermediul unor hackeri ruşi care s-ar fi amestecat şi în alegerile prezidenţiale de anul trecut din SUA, conform unor experţi citaţi de „The New York Times“.

Deşi autoritatea electorală franceză a făcut apel la presă şi la cetăţeni să nu le redistribuie, mai ales că se pare că printre documentele reale au apărut şi unele false, impactul acestei lovituri de campanie este dificil de anticipat pentru tabăra Macron.

Mai mulţi analişti au subliniat că o rată ridicată a absenteismului nu ar fi deloc în favoarea centristului, după cum nu ar fi, pe termen lung, nici o victorie obţinută la limită.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite