Alegeri locale Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a picat testul încrederii după doar un an şi jumătate de mandat

Alegeri locale Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a picat testul încrederii după doar un an şi jumătate de mandat

FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ieşit şifonat din alegerile locale desfăşurate duminică, partidul său fiind devansat de adversari în majoritatea oraşelor mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

În nouă mari oraşe şi centre regionale din toată Ucraina, niciun candidat al partidului prezidenţial nu a fost ales primar, nici chiar în Krîvîi Rih, oraşul natal al lui Volodimir Zelenski, un rezultat departe de triumful electoral propriu şi al partidului său anul trecut, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Partidul său, „Slujitorul poporului”, s-a clasat pe primul loc la consiliile municipale doar în două mari oraşe din centru, iar în alte şapte figurează cel mai frecvent pe poziţia a treia, arată două sondaje.

Ucraina şi-a ales duminică primarii şi consilierii locali şi regionali, un vot considerat ca un test pentru Zelenski, un fost actor fără experienţă politică, ales triumfal în postul de preşedinte în aprilie 2019 pe baza promisiunilor de eradicare a corupţiei şi încetare a războiului cu separatiştii proruşi din estul ţării. Trei luni mai târziu, partidul său nou înfiinţat a obţinut mai mult de jumătate din mandatele parlamentare, un record pentru această fostă republică sovietică de circa 40 de milioane de locuitori.

În lipsa unor schimbări concrete, sprijinul popular s-a diminuat şi, potrivit unui recent sondaj, partidul prezidenţial este creditat cu doar 17% în intenţiile de vot la nivelul întregii ţări, urmat îndeaproape de opoziţia prorusă (Platforma de opoziţie - Pentru viaţă, 14%) şi prooccidentală (Solidaritatea europeană a fostul preşedinte Petro Poroşenko, 13%).

Prezenţa la vot a fost de circa 36% duminică, potrivit ONG-ul specializat Opora, faţă de 47% la alegerile locale de acum cinci ani.

Numărarea voturilor riscă să dureze mai multe zile, o nouă lege electorală făcând complicată această procedură, notează AFP.

Alegeri nu au avut loc în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră anexată de Rusia, şi în teritoriile din est aflate sub controlul separatiştilor ruşi.

La Cernăuţi, în cel de al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de primar Cernăuţi vor participa Roman Kliciuk, de la partidul „Alternativa unică”, şi Vitali Mihailişin, de la partidul „Echipa lui Mihailişin”, informează agenţia de presă BucPress.

În turul întâi, Roman Kliciuk a obţinut 25,15% din voturi, iar Vitali Mihailişin 24,28%. Primarul în exerciţiu Oleksii Kaspruk s-a situat pe trei, cu 15,58%), urmat de reprezentantul partidului pro-prezidenţial „Slujitorul poporului”, Vitali Druganovski, cu 11,85%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările