Alegeri europene 2019: Ce spun sondajele despre componenţa viitorului Parlament European

Alegeri europene 2019: Ce spun sondajele despre componenţa viitorului Parlament European

Parlamentul European FOTO EPA-EFE

Parlamentul European (PE) a prezentat joi cea de-a patra şi ultima ediţie a estimărilor viitoarei sale componenţe (751 de mandate), în baza sondajelor naţionale reprezentative colectate, arată un comunicat al PE.

Ştiri pe aceeaşi temă

PE a publicat un nou set de estimări despre cum ar putea arăta componenţa sa după alegerile din 23-26 mai, în baza sondajelor realizate în cele 28 de state membre înainte de 15 aprilie 2019. Cifrele provin dintr-o compilaţie a sondajelor reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar Public, potrivit unui comunicat al PE.

Astfel, potrivit compilaţiei, Partidul Popular European (PPE) ar obţine 180 de mandate (24%), socialiştii europeni 149 de mandate (19,8%) şi liberalii 76 de mandate în viitorul Parlament European.

Pe poziţia a patra s-ar plasa Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR), cu 66 de mandate, respectiv 8,8%, formaţiune urmată de Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), cu 62 de mandate, respectiv 8,3%, Verzi, cu 57 de mandate, Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), cu 46 de mandate şi Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD), cu 45 de mandate. Numărul membrilor neafiliaţi ar fi de opt, iar alţi eurodeputaţi ar fi 62 în total. Datele pentru România pot fi consultate aici.

Informaţiile au fost actualizate cu datele referitoare la Regatul Unit, care va organiza scrutinul europarlamentar pe 23 mai, în cazul în care nu va ieşi din UE până atunci.

Dacă Brexitul va deveni efectiv până la 23 mai, Parlament European va avea 705 membri, faţă de 751 în prezent. În acest caz, 46 dintre cele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici în prezent vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate statelor membre care sunt subreprezentate în Legislativul european.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările