Acte de vandalism în suburbiile Parisului, pe fondul restricţiilor impuse din cauza pandemiei Covid-19 VIDEO

Acte de vandalism în suburbiile Parisului, pe fondul restricţiilor impuse din cauza pandemiei Covid-19 VIDEO

Violenţe în suburbiile Parisului

Grupuri de tineri au incendiat tomberoane şi au dat foc artificiilor în mai multe suburbii ale Parisului, relatează marţi mass-media din Franţa despre o nouă noapte de tulburări pe fondul restricţiilor impuse de autorităţi din cauza epidemiei de coronavirus, dar care ameninţă fragila pace socială în zone sărace.

Ştiri pe aceeaşi temă

Posturile de televiziune BFM TV şi C News au transmis imagini cu artificii lansate în zone precum Villeneuve-La-Garenne, Aulnay-sous-Bois şi Asnieres, în timpul intervenţiei poliţiei anti-revoltă, în timp ce agenţia France Presse a relatat despre incendierea de tomberoane.
 
Tulburările au izbucnit mai întâi la Villeneuve-La-Garenne, în nordul capitalei, în cursul nopţii de sâmbătă, după ce un motociclist s-a ciocnit cu o maşină de poliţie fără însemne în timpul unei urmăriri.
 
Bărbatul a trebuit spitalizat pentru tratament, iar poliţia a anunţat că va deschide o anchetă internă cu privire la incident.

Accidentul, în plină izolare din cauza covid-19, a inflamat rapid reţelele de socializare, alimentate cu înregistrări video ale unor martori care denunţă o ”greşeală” a poliţiei - şi care a provocat ciocniri în oraş în aceeaşi seară. O anchetă cu privire la ”ameninţări şi ultraj la adresa unor persoane depozitare ale autorităţii publice” a fost deschisă cu privire la aceste fapte.

În noaptea de luni spre marţi, incidente sporadice au izbucnit din nou, în mai multe cartiere de la periferia Parisului.

La Villeneuve-la-Garenne, tiruri de mortier cu artificii au fost efectuate cu puţin înainte de miezul nopţii, au constat jurnalişti AFP.

 Incidentele au început cu un pic mai înainte în comuna vecină Asnières, cu tiruri similare.

În Seine-Saint-Denis, pubele au fost incendiate, la Aulnay-sous-Bois şi Saint-Denis, către ora locală 22.30 (23.30, ora României). La Saint-Denis, situaţia s-a calmat imediat după ora locală 23.00 (marţi, 0.00, ora României), fără ”confruntări” cu poliţia, a precizat prefectura pentru AFP.

Tiruri de artificii au vizat forţele de ordine la Villeneuve-la-Garenne în noaptea de duminică spre luni. Aceste ciocniri fac obiectul unei anchete cu priviren la degradări şi violenţe vizând poliţişti.

În alte zone în Hauts-de-Seine, poliţişti au fost de asemenea vizaţi cu proiectile în noaptea de luni spre marţi - la Rueil-Malmaison, Suresnes şi Gennevilliers - iar aproximativ 20 de pubele au fost incendiate, potrivit unor bilanţuri ale poliţiei.

Alte incidente sporadice au avut de asemenea loc în alte departamente în Île-de-France, şi anume la Seine-Saint-Denis, la Aulnay-sous-Bois, Villepinte şi Neuilly-sur-Marne.

În total, în Ile-de-France, aproximativ 15 maşini şi aproximativ 50 de pubele au fost incendiate.

În acest stadiu, nicio legătură nu a fost stabilită de către autorităţi între aceste incidente şi accidentul de la Villeneuve.

”Aceste acţiuni sunt evident intolerabile şi îndeamnă la un răspuns ferm”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvţnt a Ministerului francz de Interne Camille Chaize. "În acest stadiu, ele rămân, însă, de mică intensitate”, a subliniat ea.

Purtătoarea de cuvânt a subliniat că ”în zilele următoare, dispozitive (de poliţie sunt) prevăzute în toate departamentele de la periferia” capitalei şi a dat asigurări că ”nu există probleme de capacitate” în privinţa efectivelor.

În privinţa accidentului, o anchetă a fost deschisă de Parchetul din Nanterre în vederea stabilirii circumstanţelor exacte, care fac obiectul unor versiuni contradictorii. Inspecţia Generală a Poliţiei Naţionale franceze (IGPN, ”poliţia poliţiei”) a fost, de asemenea, sesizată.

În ceea ce le priveşte pe autorităţi, ele dau asigurări că poliţiştii au deschis portiera pentru a proceda la controlul tânărului care rula cu viteză mare şi aproape că l-ar fi răsturnat pe unul dintre poliţişti, înainte să lovească maşina.

”Clientul meu îmi garantează că nu era nimeni în afara maşinii”, respinge avocatul motociclistului, Stéphane Gas, care a depus luni plângere împotriva poliţiştilor.

”El a văzut o maşină neagră, iar în ultimul moment s-a deschis portiera. A avut timp să apese frâna, însă era deja în portieră”, adaug el, precizând că clientul său rula cu o viteză cuprinsă între 70 şi 80 de kilometri pe oră.

”Este evident că poliţistul care a făcut această manevră a căutat în mod deliberat, dacă nu să-l trântească, cel puţin să-i îngreuneze trecerea”, se acuză în plângere.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, furnizate de parchet, ”motociclistul, care venea din spate a încercat mai întâi să depăşească vehiculul prin stânga, şi-a schimbat traiectoria şi a venit din spatele vehicului prin dreapta, o încălcare a regulilor Codului Rutier, şi s-a lovit în portiera din partea dreaptă din faţă, în timp ce era deschisă”.

Operat în urma unei fracturi de femur în noaptea de sâmbătă spre duminică, tânărul în vârstă de 30 de ani a fost transferat într-un spital parizian în vederea unei a adoua intervenţii.
 
Suburbiile cu locuinţe sociale care înconjoară multe oraşe franceze sunt de multă vreme focare de nemulţumire din cauza problemelor sociale şi economice.
 
În 2005, tulburările s-au întins pe parcursul a trei săptămâni după ce doi tineri au murit în timp ce fugeau de poliţie într-o suburbie din nordul Parisului.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările