Kazahstanul a deschis 1.822 de dosare penale pentru fapte de terorism, crime şi violenţă

Kazahstanul a deschis 1.822 de dosare penale pentru fapte de terorism, crime şi violenţă

Foto: EPA-EFE / Imagine din timpul revoltelor din Kazahstan

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kaszahstan, 116 dintre învinuiţii din aceste dosare penale (participanţi la revoltele de la începutul acestui an) au fost transferaţi la procurori speciali.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţiile de aplicare a legii din Kazahstan au deschis 1.822 de dosare penale pentru fapte de terorism, crime şi utilizarea violenţei împotriva oficialilor guvernamentali, a anunţat ministrul Afacerilor Interne al Republicii, Yerlan Turgumbayev, la o întâlnire cu şefii organelor de stat, care a avut loc sâmbătă de preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaev, potrivit agenţiei ruse de ştiri TASS.

Potrivit serviciului de presă al preşedintelui Kazahstanului, Turgumbayev a raportat şefului statului despre progresul măsurilor operaţionale şi preventive „Legea şi ordinea” în regiunile ţării.

„Continuăm să confiscăm de la populaţie armele depozitate ilegal”, a spus serviciul de presă într-un comunicat.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al ţării, în total, au fost deschise 1.822 de dosare penale pentru infracţiuni împotriva funcţionarilor guvernamentali, precum şi pentru fapte de huliganism, atacuri ale unor clădiri guvernamentale şi alte infracţiuni. Dintre care 116 au fost transferate. la procurorii speciali.

S-a remarcat că preşedintele Comitetului Naţional de Securitate Yermek Sagimbayev a raportat despre „măsurile care au fost luate pentru a neutraliza ameninţările teroriste şi a dezvolta un mecanism de prevenire a acestora în viitor”.

Potrivit serviciului de presă, ministrul Apărării, Ruslan Zhaksilikov a raportat că unităţile forţelor armate continuă să îndeplinească sarcini împreună cu agenţiile de aplicare a legii pentru a asigura legea şi ordinea în regiunile ţării cu un nivel „roşu” de ameninţare teroristă. Potrivit acestuia, instalaţiile militare, inclusiv depozitele de muniţii şi arme, sunt sub pază puternică.

Procurorul general Gizat Nurdauletov a prezentat un raport privind ancheta faptelor de terorism şi revolte. El a raportat, de asemenea, despre executarea ordinului lui Tokaev de atenuare a pedepsei în absenţa unor circumstanţe agravante. Serviciul de presă prezidenţial a lămurit că, potrivit datelor furnizate, 3.314 persoane au fost arestate administrativ de către instanţe. Procurorii au depus 1.884 de cereri de atenuare a pedepsei în apel. În urma luării în considerare, 1.083 de persoane au fost eliberate din arest. Amenda a fost înlocuită cu un avertisment împotriva a 490 de cetăţeni.

Tokaev a anunţat necesitatea de a continua lucrările pentru a stabili toate circumstanţele incidentelor. Preşedintele a instruit Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul General să efectueze o anchetă amănunţită în fiecare caz de deces al cetăţenilor. „Nu putem permite societăţii să-şi formeze părerea despre evenimente pe baza unor presupuneri şi insinuări”, a spus Tokaev. El a menţionat că cetăţenii ar trebui să vadă că autorităţile asigură „transparenţă şi legalitate”.

Datele Parchetului General
Oamenii legii din Kazahstan au reţinut 970 de suspecţi în timpul anchetei cauzelor penale privind faptele revoltelor în masă, a declarat sâmbătă, într-un comunicat, Ieldos Kilimjanov, şef adjunct al primului serviciu al Procuraturii Generale din Kazahstan.

„Astăzi, grupul de investigaţii-operaţional [Parchetul General] investighează 819 dosare penale, dintre care 45 de acte de terorism, 36 de revolte, 15 de omor. Se cercetează şi dosare pe fapte de tâlhărie, furt, furt. de arme, folosirea violenţei 970 de suspecţi au fost reţinuţi în aceste cazuri, dintre care 782 au fost lreţinuţi în baza unor hotărâri judecătoreşti, iar 29 au fost puşi în arest la domiciliu”, a declarat ascesta. Potrivit unui reprezentant al Parchetului General, cel mai mare număr dintre cei arestaţi sunt în cazuri de terorism şi revolte - 464 de persoane.

Procuratura Generală din Kazahstan investighează 16 dosare penale pentru omor, tortură şi abuz de putere împotriva persoanelor reţinute după revolte, a spus Kilimjanov. "Cazurile sunt investigate pe baza faptelor de omor, tortură şi abuz de putere împotriva deţinuţilor. În republică au fost iniţiate în total 16 astfel de dosare penale", a spus el.

Potrivit acestuia, parchetul a primit 91 de plângeri cu privire la tortură şi încălcări ale drepturilor cetăţenilor în cadrul investigaţiilor efectuate de poliţişti. „Încălcările indicate în 19 cereri nu au fost confirmate. 56 sunt încă în curs de verificare. Totodată, se confirmă cazuri individuale de încălcare a drepturilor cetăţenilor. De exemplu, la 12 ianuarie, Parchetul Alma-Ata. a eliberat 24 de locuitori ai oraşului care au fost reţinuţi ilegal” – a explicat reprezentantul Parchetului General.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările