Captură record. Aproximativ 200 de tone de scoici gigantice, specii pe cale de dispariţie, confiscate de autorităţile filipineze

Captură record. Aproximativ
200 de tone de scoici gigantice, specii pe cale de dispariţie, confiscate de autorităţile filipineze

Autorităţile filipineze au anunţat sâmbătă un sechestru record de 200 de tone de crustacee gigantice, inclusiv scoici gigantice (Tridacna gigas), specii pe cale de dispariţie a căror valoare, pentru o astfel de cantitate, ar fi de aproape 25 de milioane de dolari pe piaţa neagră, potrivit AFP.

Aproximativ 200 de tone de scoici gigantice, specii pe cale de dispariţie, au fost confiscate şi puse sub sechestru de autorităţile filipineze. Valoarea lor poate ajunge pe piaţa neagră la 25.000 de dolari. Aceste imense moluşte bivalve, printre cele mai mari din lume, sunt căutate pentru a înlocui fildeşul acum interzis, iar ecologiştii sunt alarmaţi de acest braconaj din ce în ce mai important şi devastator pentru ecosistemul marin.

Pe mare, aceste scoici gigantice găzduiesc într-adevăr tot felul de alge care reprezintă o sursă de hrană pentru un număr mare de peşti, inclusiv pentru cei capturaţi de oameni.

Printre sutele de scoici confiscate vineri, în provincia Palawan, se află numeroase scoici gigantice (Tridacna gigas), de până la 1,30 m lungime şi cântărind până la 250 kg, care sunt o specie protejată, deoarece este în pericol de dispariţie.

„Scoaterea acestor scoici gigantice din habitatul lor natural este un fel de crimă intergeneraţională. Va afecta permanent ecosistemul marin şi generaţiile viitoare vor fi private de beneficiile care decurg din acesta", a declarat Jovic Fabello, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Dezvoltare Durabilă din Palawan.

„Acest lucru va afecta permanent ecosistemul marin şi generaţiile viitoare vor fi private de resursele sale", a adăugat el. Patru suspecţi au fost arestaţi în timpul acestei confiscări care depăşeşte cu mult cele 80 de tone din luna trecută în aceeaşi regiune, care a fost una dintre cele mai importante efectuate până acum.

Arhipelagul Palawan este foarte bogat din punct de vedere al biodiversităţii, dar este, de asemenea, un loc unde are loc comerţul ilegal cu pangolini, ţestoase marine şi păsări sălbatice.

Legislaţia din domeniul pescuitului din Filipine interzice colectarea crustaceelor ​​gigant, considerate o specie pe cale de dispariţie. Cei care o încalcă riscă până la 12 ani de închisoare şi amenzi de până la un milion de pesos (15.000 de lire sterline).

Este cel mai mare sechestru care vizează specii pe cale de dispariţie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările