Autorităţile palestiniene spun că jurnalista Shirin Abu Akle a fost ucisă în mod intenţionat de un lunetist israelian

Autorităţile palestiniene spun că jurnalista Shirin Abu Akle a fost ucisă în mod intenţionat de un lunetist israelian

Foto: Arhiva Adevărul / Captură video

Procurorul general Akram al-Khatib a spus că un soldat a împuşcat-o pe Shirin Abu Akla în cap, în timp ce încerca să fugă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Shirin Abu Akle, un reporter al canalului de televiziune prin satelit din Qatar Al Jazeera, a fost ucisă în mod deliberat de un lunetist israelian. Acest lucru a fost anunţat joi, la o conferinţă de presă la Ramallah, de către procurorul general al Palestinei, Akram al-Khatib, în ​​urma rezultatelor investigaţiei finalizate.

Potrivit acestuia, toate faptele indică uciderea premeditată a lui Shirin şi tentativa de omor a producătorului Al Jazeera Ali Al Samoudi. „Caracteristicile glonţului indică faptul că a fost tras dintr-o armă de lunetist israelian din locaţia forţelor de ocupaţie”, a spus el, subliniind că glonţul care străpunge armura era cu un miez metalic. Procurorul general a remarcat că militarul a împuşcat-o pe jurnalistă în cap când aceasta a încercat să fugă, iar forţele de ocupaţie au continuat să tragă în oricine încerca să se apropie de Shirin şi să o ajute.

În plus, şi-a amintit al-Khatib, jurnaliştii purtau veste antiglonţ cu inscripţia „presa” şi căşti atunci când au fost sub foc, care a fost deschis asupra lor fără niciun avertisment. „Armata israeliană a avut o idee clară şi directă despre locul unde se află jurnaliştii din Jenin”, a spus procurorul general. „Preşedintele Mahmoud Abbas a promis că va conduce o anchetă transparentă şi responsabilă cu privire la uciderea lui Shirin Abu Akle, iar acest lucru a fost făcut. ."

Shirin Abu Akle a fost împuşcată mortal pe 11 mai, în timp ce transmitea despre un raid al armatei într-o tabără de refugiaţi din Jenin, în timpul căruia au izbucnit ciocniri armate între soldaţii israelieni şi palestinieni. Ali al-Samoudi a fost rănit. Aproape imediat, a fost exprimată o versiune conform căreia jurnalistul ar fi putut fi ucis de un lunetist.

Autorităţile israeliene s-au oferit să efectueze o anchetă comună asupra acestui tragic incident, sugerând că palestinienii înarmaţi ar fi putut să fi tras în lucrătorii mass-media. Cu toate acestea, conducerea palestiniană a respins astfel de propuneri şi orice cooperare cu israelienii, spunând că intenţionează să iniţieze o anchetă internaţională asupra incidentului şi că se pregăteşte să trimită uciderea reporterului, Curţii Penale Internaţionale (CPI). 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările