Ambasadorul canadian în China demisionează în urma unor declaraţii polemice în scandalul Huawei

Ambasadorul canadian în China demisionează în urma unor declaraţii polemice în scandalul Huawei

John McCallum FOTO Getty Images

Ambasadorul Canadei în China John McCallum - care a fost nevoit să prezinte scuze, joi, în urma unor declaraţii polemice în scandalul Huawei - a demisionat la solicitarea lui Justin Trudeau, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ieri seară, i-am cerut lui John McCallum să-mi prezinte demisia din postul de ambasador al Canadei în China şi am acceptat-o”, a anunţat, citat într-un comunicat, premierul canadian.
 
Adjunctul şefului misiunii canadei la Beijing, Jim Nickel, reprezintă de-acum Canada în China, în calitate de însărcinat de afaceri.
 
Miercuri, exprimându-se în faţa unor jurnalişti chinezi, în apropiere de Toronto, John McCallum a declarat că apărarea directoarei chineze dispune de ”un dosar foarte solid” pentru a se opune extrădării sale.
 
El a enumerat mai multe puncte care pledează, în opinia sa, în favoarea sa, evocând ”implicarea politică a lui Donald Trump” în dosar.
 
Aceste declaraţii, prea puţin diplomatice, au făcut mult „zgomot” în Canada, iar liderul opoziţiei conservatoare Andrew Scheer i-a cerut lui Justin Trudeau să-l destituie pe diplomat.
 
McCallum a fost nevoit să dea înapoi, să spună că s-a ”exprimat greşit” şi că-şi regretă declaraţiile.
 
Potrivit unui cotidian canadian, amabsadorul a declarat vineri, în marja unui dineu de caritate, că ar fi „foarte bine pentru Canada” dacă Washingtonul ar renunţa să ceară extrădarea lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările