Reacţia TVR după informaţiile privind salariul Doinei Gradea şi acuzaţiile că şi-ar acorda diurne mai mari decât permite legea

Reacţia TVR după informaţiile privind salariul Doinei Gradea şi acuzaţiile că şi-ar acorda diurne mai mari decât permite legea

Doina Gradea FOTO TVR

TVR a oferit, la solicitarea „Adevărul“, un punct de vedere privind acuzaţiile formulate de deputatul USR Iulian Bulai la adresa şefei instituţiei, Doina Gradea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deputatul USR Iulian Bulai a dezvăluit că preşedintele-director general al Televiziunii Române, Doina Gradea, are un salariu de 28.500 de lei brut, plus un spor de vechime de 25%, ajungând la un venit mai mare decât al preşedintelui României.
 
De asemenea, deputatul USR mai spune că majorările de salariu pe care Gradea şi le-a acordat sunt nelegale, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, pe care şefa TVR l-ar fi ţinut secret, dar şi că şi-a acordat diurne de deplasare în străinătate de două ori mai mari decât ar avea dreptul.
 
Bulai mai subliniază şi că Gradea a refuzat din nou să se prezinte la audierile din Comisia de Cultură pentru a da explicaţii. 
 
La solicitarea „Adevărul“, reprezentanţii TVR au venit cu o reacţie, invocând mai multe articole de lege. Cât despre salariul Doinei Gradea, s-a precizat că este confidenţial. 
 
Redăm integral comunicatul Televiziunii Române: 
 
Salariul preşedintelui-director general este confidenţial, veniturile sale fiind cuprinse, conform legii, în declaraţia de avere publicată pe site-ul tvr.ro.
 
Drepturile salariale ale directorului general al SRTv sunt stabilite în conformitate cu prevederile legale, aspect susţinut instituţional de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale care precizează explicit că „asimilările unor funcţii de conducere cu funcţii de demnitate publică sunt abrogate prin Legea nr.154/1998 sau devin contrare acesteia, potrivit art. 29 din acestă lege“ şi că „atributul stabilirii salariului directorului general (...) revine Consiliului de Administraţie mandatat prin lege organică de către Parlament“.
 
Totodată, la stabilirea nivelului salarial al Directorului General al SRTv s-a avut în vedere şi trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator, prevederile CCM cu privire la sporul de vechime şi prevederile Contractului Individual de Muncă, conform dispoziţiilor OUG nr. 79/2017.
 
În ceea ce priveşte cuantumul diurnei PDG al SRTv, acesta este stabilit în acord cu prevederile HG nr. 518/1995, raportate la dispoziţiile art. 99, alin 1, lit k din Legea 161/2003. De altfel, toţi preşedinţii TVR au beneficiat de acelaşi mod de calcul al diurnei.
 
Referitor la audierea din Comisia pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă, precizăm că invitaţia a fost făcută fără respectarea legislaţiei în vigoare, întruct nu s-a respectat procedura controlului parlamentar care se exercită de Comisie, iar invitarea PDG de a fi audiată nu a fost supusă votului Comisiei, fiind introdusă unilateral de un deputat, chiar dacă acesta îndeplineşte vremelnic funcţia de preşedinte al respectivului for parlamentar de specialitate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările