Directorul general EBU se întâlneşte cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi cu membrii CA al TVR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al European Broadcasting Union (EBU), Ingrid Deltenre, se va întâlni cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi cu membrii Consiliului de Administraţie (CA) din Televiziunea Română.

Directorul general EBU, cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume, a stabilit pentru vineri, 6 mai, o întrevedere cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, întâlnire la care au fost invitaţi şi membri ai CA al postului public, potrivit producătorului general al TVR, Cristian Zgabercea, citat de agenţia News.ro. 

EBU a anunţat că a retras TVR din toate serviciile destinate membrilor săi, din cauza datoriilor Televiziunii Române, care se ridică la suma de 16 milioane de franci elveţieni.

În urma acestei decizii, România a fost descalificată de la Eurovision 2016, iar TVR a pierdut dreptul de a difuza cele trei etape ale concursului. De asemenea, Televiziunea Română pierde accesul la servicii precum Eurovision News şi Sports News, dreptul de a difuza anumite evenimente sportive, accesul la expertiza tehnică şi legală pentru diverse evenimente. 

De altfel, reprezentanţii EBU au anunţat că au demarat şi procedurile de excludere a TVR din organizaţie, lucru ce urmează a se întâmpla în luna iunie în cazul în care Guvernul nu găseşte o soluţie. Televiziunea Română ar fi prima televiziune exclusă din asociaţie. 

Suma totală facturată de EBU în perioada 2005-2016 a fost de aproape 50 de milioane de euro, din care SRTV a achitat 32,8 milioane de euro. La această sumă TVR a fost obligată de lege să plătească TVA la bugetul de stat în valoare de 11 milioane de euro, TVA pe care TVR nu-l poate deduce precum celelalte televiziuni comerciale, potrivit unor declaraţii făcute de Iuliana Marciuc.

Directorul departamentului Relaţii Internaţionale din TVR, Elena Spanily, a explicat că decizia privind excluderea României de la Eurovision 2016 a fost luată în urma unui comitet executiv al EBU, ce a avut loc pe 15 aprilie. Aceasta a menţionat că oficialii EBU au solicitat un plan de reeşalonare a plăţilor garantat guvernamental, subliniind şi că nu este prima dată când organizaţia solicită autorităţilor române să ia atitudine în această problemă. 

„Au existat o serie de scrisori adresate Ministerului de Finanţe, premierului, întregului Guvern. Directorul general EBU a transmis tot soiul de scrisori către autorităţile României. În octombrie anul trecut o delegaţie EBU a venit în România şi a stat de vorbă cu ministrul Culturii, ministrul de Finanţe, cu oficialităţi. Ei au mai venit şi în februarie 2013, au tot încercat să deblocheze situaţia. Şi atunci li s-a explicat cât de gravă este situaţia, dar au fost promise soluţii“, a mai declarat Elena Spanily.

În ciuda acestei întâlniri, şansele ca România să reintre în cursa Eurovision 2016 sunt nule, fapt făcut foarte clar de directorul EBU la începutul acestei săptămâni, când a trimis un răspuns oficial către postul comercial Pro TV, care a făcut o ofertă pentru a difuza competiţia. „Repetiţiile pentru show au început deja, iar planul de producţie a fost finalizat fără participarea României, fapt care nu mai poate fi schimbat în acest moment. Nu există nicio soluţie pentru participarea României în acest an. Ne pare rău pentru faptul că lui Ovidiu Anton nu îi mai este permis să cânte la Stockholm, cu atât mai mult cu cât cunoaştem înţelesul şi sensul din spatele piesei sale“, se arată în răspunsul EBU.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite