Florina Cercel a murit. Când va fi înmormântată actriţa: mesajul emoţionant transmis de echipa TNB

Florina Cercel a murit. Când va fi înmormântată actriţa: mesajul emoţionant transmis de echipa TNB

Florina Cercel, într-unul dintre ultimele ei roluri, în spectacolul „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand“ FOTO TNB

Actriţa de teatru şi film Florina Cercel a murit în dimineaţa zilei de 30 iulie la vârsta de 76 de ani, iar echipa Teatrului Naţional Bucureşti a transmis un mesaj de adio emoţionant şi a anunţat când şi unde îşi vor putea lua rămas bun cei care au îndrăgit-o.

Ştiri pe aceeaşi temă

Florina Cercel a murit din cauza unui cancer la plămâni. Moartea actriţei a fost confirmată şi de reprezentanţii Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ Bucureşti, pe scena căruia actriţa a jucat vreme de 45 de ani. 
 
Joi, 1 august, începând cu ora 10.00, cei care au îndrăgit-o pe Florina Cercel îi pot aduce un omagiu în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti. Înmormântarea va avea loc la ora 13.00, la Cimitirul Bellu din Capitală, pe Aleea Artiştilor.
 
„Echipa Teatrului Naţional din Bucureşti anunţă cu adâncă durere despărţirea de marea actriţă Florina Cercel. După mai bine de 45 de ani de carieră pe scena Naţionalului, «Ţuca» ne părăseşte azi, lăsându-ne tot mai trişti, lipsiţi de prezenţa sa impunătoare, de forţa şi de talentul său incontestabil, de farmecul atâtor roluri memorabile, de dăruirea sa remarcabilă în fiecare apariţie scenică. A fost o luptătoare şi ceva din sufletul fiecărui personaj pe care ni l-a dăruit rămâne să ne însoţească pe mai departe, chiar dacă astăzi se alătură, într-o… distribuţie nedrept de amplă, colegilor săi de generaţie plecaţi prea devreme dintre noi. Dumnezeu să o aibă în paza Sa! Rămas bun, Florina Cercel“, este mesajul de rămas bun transmis de echipa Teatrului Naţional Bucureşti. 
 
 
Florina Cercel s-a născut pe 28 ianuarie 1943 la Piatra-Neamţ, iar în cei peste 50 de ani de carieră a avut peste 100 de roluri în teatru şi film.
 
A debutat ca actriţă pe scena Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964. În perioada 1965-1973, a jucat la Naţionalul din Timişoara, în piese precum „Micul infern“ de M. Ştefănescu, „Regele moare“ de Eugen Ionescu, „Mincinosul“ de C. Goldoni, „Aceşti îngeri trişti“ de D.R. Popescu. Din 1972 a făcut parte din echipa Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti. „Bacantele“ după Euripide, „Revizorul“ de N.V. Gogol, „Moartea unui comis voiajor“ de Arthur Miller, „Căsătoria“ de Gogol, „Azilul de noapte“ de M.Gorki sunt doar câteva dintre piesele în care a fost distribuită pe scena Naţionalului bucureştean.
 
Florina Cercel (Lucrezia Borgia)
 
Printre cele mai recente roluri se numără cel al Teodorei din „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand“ de Iulian Margu, în regia lui Ion Caramitru, şi Zerline din piesa „Camerista“ după Hermann Broch, regizată de Dan Stoica.
 
 
A jucat şi în filme precum „Fraţii“ (1970), „Filip cel bun“ (1973), „Prin cenuşa imperiului“ (1976), „Iarna bobocilor“ (1977), „Vară fierbinte“ (1982), „Căruţa cu mere“ (1984), „Crucea de piatră“ (1993), „Les Percutes“ (2002), „Ambasadori, căutăm patrie“ (2003), „The Half Life of Timofey Berezin“ (2006). La postul Acasă TV a interpretat roluri în telenovelele „Inimă de ţigan“ (2007), „Regina“ (2008), „Aniela“ (2009).
 
Florina Cercel, în „Terorism“
 
A primit în 1990 premiul UNITER pentru „cea mai bună interpretare feminină“, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova“, după Maxim Gorki, regizat de Ion Cojar.
 
Florina Cercel, în „Trilogia antică“ 
 
În 2002, a fost decorată cu însemnele Ordinului Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler, iar Ministerului Culturii şi Cultelor i-a acordat premiul pentru cea mai bună actriţă a anului, pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul“, după Nicolai Vasilievici Gogol.
 
Vassa Constantin şi Florina Cercel 

    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările