Fata lui Steve Jobs face dezvăluiri despre cruzimea tatălui său. Ultimele cuvinte pe care i le-a spus înainte să moară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima fiică a lui Steve Jobs, Lisa Brennan (40 de ani), a lansat o carte de memorii în care descrie relaţia tensionată pe care a avut-o cu tatăl ei, cel care nu a recunoscut-o iniţial, şi dezvăluie că fondatorul Apple şi-a cerut iertare pe patul de moarte.

Steve Jobs i-a cerut iertare fiicei sale, Lisa Brennan, acum în vârstă de 40 de ani, de pe patul de moarte, pentru comportamentul crud pe care l-a avut toată viaţa faţă de ea, dar şi faţă de mama ei, Crisann Brennan (63 de ani), cu care a avut o relaţie de cinci ani, în anii '70, scrie Daily Mail. 

Lisa Brennan a lansat o carte de memorii, „Small Fry“, în care a povestit în detaliu relaţia pe care a avut-o cu tatăl ei, celebrul co-fondator Apple. Femeia povesteşte că Steve Jobs, care a părăsit-o pe mama ei în momentul în care a aflat că este însărcinată, nu s-a purtat niciodată ca un tată, nu i-a arătat niciodată prea multă afecţiune, ba dimpotrivă, a fost crud şi critic la adresa ei. 

Pentru toate acestea, povesteşte Lisa, Jobs, care a murit de cancer pancreatic în 2011, la vârsta de 56 de ani, i-a cerut iertare cu lacrimi în ochi, spunându-i că „ar fi vrut să poată da timpul înapoi“. 

   

image

Lisa Brennan FOTO Twitter

Descriind ultimele zile ale tatălui ei, Lisa spune că era într-o stare deplorabilă, „sprijinit de perne, avea picioare palide şi subţiri“. Când a văzut-o alături de el, Steve Jobs i-ar fi spus: „Sunt atât de bucuros că că eşti aici“, iar Lisa s-a simţit dezarmată de căldura cu care a întâmpinat-o şi pe care nu o mai simţise niciodată: „Lacrimile au început să-i curgă şiroaie. Înainte să se îmbolnăvească, l-am văzut plângând doar de două ori, o dată la înmormântarea tatălui său şi o dată într-un cinematograf la sfârşitul filmului «Cinema Paradiso»“. 

    

Prin ultimele sale cuvinte, Steve Jobs părea foarte aspru cu el însuşi, aşa cum a fost cu alţii toată viaţa, povesteşte Lisa. „Nu am petrecut destul timp cu tine când erai mică. Aş fi vrut să avem mai mult timp ... acum este prea târziu. Îţi datorez asta“, i-a spus Jobs, repetând obsesiv acest lucru: „Îţi datorez asta“. 

În timpul unei alte conversaţii sfâşietoare, Jobs i-a mărturisit: „Nu eşti tu de vină. Îmi pare atât de rău, Lis. Aş vrea să dau timpul înapoi, aş vrea să pot schimba asta, dar este prea târziu acum“. Fondatorul Apple i-a dezvăluit în cele din urmă şi motivul pentru care a ignorat-o timp de un deceniu, după ziua în care Lisa a intrat la Harvard. Motivul pare să fi fost unul relativ nesemnificativ: nu a fost invitat în prima zi de facultate a fiicei sale. Întrebat de ce nu şi-a exprimat această nemulţumire mai devreme, Jobs a răspuns simplu: „Nu sunt bun la comunicare“. 

Cartea de memorii „Small Fry“, care a fost lansată marţi de Grove Atlantic, conturează portretul unui tată brutal faţă de o fiică pe care nu şi-a dorit-o. „În privinţa lui Steve Jobs exista o linie fină între civilizaţie şi cruzime, care putea fi încălcată în câteva secunde“, scrie Lisa despre comportamentul imprevizibil al tatălui ei. Steve Jobs era deseori brutal de sincer şi de critic faţă de toţi oamenii din jurul lui, povesteşte femeia. 

Într-o zi, când Lisa avea doar nouă ani, Jobs s-a purtat „îngrozitor“ cu prietena ei, doar pentru că mânca un hamburger. Jobs o întreba pe prietena fiicei sale de ce „are o voce atât de piţigăiată“ şi „de ce mănâncă într-un fel anume“. „Nici nu ştii să vorbeşti. Nici nu ştii să mănânci. Felul tău de de a mânca este îngrozitor“, i-ar fi spus Jobs fetiţei de nouă ani. 

Când mama Lisei, fosta parteneră a lui Steve Jobs, l-a rugat să înceteze, acesta a răspuns: „Mi-aş fi dorit să nu fi fost aici cu tine. Nu vreau să petrec încă o secundă din viaţa mea cu tine“. 

   

image

Crisann Brennan şi Lisa FOTO Groove Atlantic via Daily Mail 

Într-o altă zi, povesteşte Lisa în cartea sa de memorii, pe când ea şi tatăl ei se aflau la un restaurant, fondatorul Apple a răbufnit la adresa chelneriţei, făcând-o să plângă pentru că nu i-a adus o salată de morcovi pe gustul său. Lisa povesteşte în detaliu cum Steve Jobs i-a „terorizat“ pe angajaţii restaurantului, refuzând în nenumărate rânduri felurile de mâncare comandate, pe motiv că „mâncarea e de rahat“ sau că „morcovii nu erau tăiaţi potrivit“. 

„Ce păcat că mâncarea de aici e de rahat, că restul e grozav“, i-ar fi spus Jobs chelneriţei care se întorsese cu o altă salată, pe care a refuzat-o şi de această dată. „Ştie cineva de aici cum să-şi facă treaba? Serios, habar nu aveţi! Am cerut morcovi proaspeţi. Ar trebui să te gândeşti la motivul pentru care eşti aici şi dacă îţi faci bine treaba. Pentru că e de rahat până acum“, i s-a adresat Steve chelneriţei. 

Femeia, pe care Lisa a descris-o ca având „o faţă blândă şi ochi obosiţi“, a început să tremure şi să plângă, în timp ce Jobs îi arăta gesticulând cum ar trebui tăiaţi morcovii din salată. După alte feluri de mâncare refuzate, managerul restaurantului a venit să-şi întrebe clientul nemulţumit ce ar trebui să facă pentru a rezolva această situaţie. Steve a răspuns: „Nimic. Nu puteţi face absolut nimic. Mâncarea voastră e de rahat“, i-a răspuns Jobs. 

În cartea de memorii a Lisei este explicat şi faptul că femeia s-a născut în anul 1978, după o relaţie de cinci ani. Jobs şi Crisann Brennan au locuit împreună în Cupertino, California, iar după ce tânăra a rămas însărcinată, fondatorul Apple a părăsit-o. Lisa descrie faptul că atunci când Jobs a aflat că va fi tată, potrivit mărturisirilor mamei ei, „s-a înfuriat, a scrâşnit din dinţi şi pur şi simplu a ieşit din casă, trântind uşa în urma lui“. 

Lisa s-a născut într-o fermă deţinută de un prieten de familie în Oregon. Jobs s-a întors câteva zile mai târziu şi a spus tuturor că nu este copilul lui. Crisann l-a dat în judecată pe Jobs, care a fost obligat să facă un test de paternitate, în decembrie 1980. Testul a stabilit că el este într-adevăr tatăl copilului. Astfel, fondatorul Apple a fost obligat de statul California să plătească o pensie alimentară de 385 de dolari, după câteva luni de proces. 

image

Steve Jobs şi fiica sa, Lisa, pe care a refuzat să o recunoască 

Abia după încheierea procesului, Jobs lansa în mod public Apple, devenind peste noapte milionar în dolari. În timp, interacţiunea Lisei cu tatăl ei se rezuma la a-i citi declaraţiile şi interviurile din pagini de ziar şi reviste. 

Într-un interviu pentru revista TIME, Steve Jobs a vorbit despre Lisa, menţionând că „28% din populaţia masculină a SUA i-ar putea fi tată“. 

Viaţa Lisei, pe măsură ce creştea departe de tatăl ei, devenea haotică, iar Crisann, mama ei, un artist aspiraţional, a întreţinut-o financiar, având trei locuri de muncă: femeie de serviciu, chelneriţă şi bonă. 

Când Lisa avea doar patru ani, îşi aminteşte că mama ei s-a rătăcit într-o noapte ploioasă, în timp ce conducea spre casă. A oprit maşina şi a început să urle din răsputeri: „M-am săturat. Nu mai vreau să trăiesc! La dracu' cu tot, la dracu' cu TIME“. 

În perioada când avea opt ani, Lisa mai primea vizite din partea tatălui, o dată sau de două ori pe lună. Mai târziu, a reuşit să formeze o legătură mai puternică cu tatăl ei, pe care a descris-o ca fiind „magică“. Ajunseseră să vizioneze filme împreună, în casa fondatorului Apple, iar într-o zi, au plecat în vacanţă împreună în Hawaii şi chiar cântau împreună la pian. 

În mod surprinzător, povesteşte Lisa, reuşeau să formeze o legătură mai puternică în momentele în care vorbeau deschis despre sex şi tatăl ei îi povestea anecdote despre un prieten de-al lui care obişnuia să fie vizitat de actriţa Ingrid Bergman. 

Cu toate acestea, tensiunile dintre ei nu dispăruseră complet. La o petrecere organizată în cinstea surorii ei vitrege, un invitat a întrebat cine este Lisa. În acel moment, sora ei vitregă, Eve, a răspuns: „Lisa este doar o greşeală a tatei“. Steve Jobs s-a căsătorit în 1991 cu Laurene Powell, cu care a avut alţi trei copii. 

image

Steve Jobs şi fiica sa Lisa 

De asemenea, Lisa mai povesteşte în carte şi că relaţia cu mama ei a avut de suferit, după ce aceasta a intrat într-o depresie cruntă cu care s-a luptat ani de zile şi chiar ajunsese să aibă gânduri de sinucidere. 

În plus, mai povesteşte Lisa, tatăl ei obişnuia tot timpul să-i reproşeze lucruri legate de aspectul său fizic, dar şi despre gusturile personale. „Nu ai gusturi“, „Ar trebui să mai slăbeşti“, „Ai picioare mari“, erau remarcile făcute de Jobs. 

image

Steve Jobs şi fiica sa Lisa FOTO Daily Mail 

Steve Jobs s-a născut la San Francisco pe 24 februarie 1955. Părinţii lui, Joanne Schieble şi sirianul Abdulfattah Jandali, erau studenţi şi nu erau căsătoriţi când Steve Jobs a venit pe lume. Părinţii lui l-au dat spre adopţie lui Paul şi Clara Jobs, doi muncitori.

Steven Paul Jobs a fost co-fondatorul şi CEO-ul (directorul general) Apple Computer, precum şi CEO al Pixar până la achiziţia acestui studio de animaţie de către compania Disney. A fost cel mai mare acţionar al companiei Disney şi membru în consiliul de directori ai Disney. Jobs a fost considerat că fiind cel mai influent personaj atât din industria calculatoarelor, cât şi în industria divertismentului.

Împreună cu co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, Jobs a ajutat la popularizarea calculatorului personal spre sfârşitul anilor ’70. La începutul anilor ’80, încă lucrând la Apple, Jobs a fost unul dintre primii care a sesizat succesul comercial pe care interfeţele grafice operate prin intermediul mouse-ului îl pot avea.

După ce a pierdul în lupta pentru putere cu consiliul de directori ai Apple, în anul 1985, Jobs a fondat NeXT, o companie care dezvoltă o platforma de computere specializată în învăţământul superior şi piaţă oamenilor de afaceri. Achiziţia lui NeXT din anul 1997 de către Apple l-a adus înapoi pe Jobs la compania pe care o fondase.

  

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite