Un matematician, un medic şi un inginer electronist, în cursa pentru şefia Academiei Române. Marţi au loc alegerile

Un matematician, un medic şi un inginer electronist, în cursa pentru şefia Academiei Române. Marţi au loc alegerile

Trei candidaţi candidează la funcţia de preşedinte al Academiei Române FOTO Adevărul

Matematicianul Viorel Barbu, inginerul electronist Ionel Valentin Vlad şi medicul Victor Voicu candidează la funcţia de preşedinte al Academiei Române. Alegerile pentru conducerea celui mai înalt for cultural şi ştiinţific al României vor avea loc marţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit şefului cancelariei Academiei Române, Dumitru Paica, citat de Mediafax, şi-au anunţat în mod oficial candidatura la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Academiei Române Viorel Barbu, Ionel Valentin Vlad şi Victor Voicu. La alegerile de marţi vor participa, conform sursei citate, membrii titulari, corespondenţi şi cei de onoare din ţară.
 
Ionel Haiduc, la cârma Academiei Române 
 
În prezent, preşedinte al Academiei Române este academicianul Ionel Haiduc. El a preluat preşedinţia Academiei Române în anul 2006 şi a fost reales preşedinte al Academiei, pentru un nou mandat, în 2010. Pe de altă parte, vicepreşedinţii Academiei Române urmează să fie aleşi într-o altă Adunarea Generală a forului, care va avea loc cel mai probabil pe 24 aprilie.
 
În momentul de faţă, funcţia de vicepreşedinte le revine lui Dan Berindei, Cristian Hera, Marius Sala şi Ionel Valentin Vlad. Totodată, Ion Păun Otiman este secretar general al forului.
 
Aleşi pentru un mandat de patru ani 
 
Potrivit Statutului Academiei Române, preşedintele Academiei, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi de Adunarea Generală, pentru un mandat de patru ani, putând fi realeşi o singură dată. Alegerea se face în condiţiile cvorumului, cu obţinerea a cel puţin două treimi din numărul voturilor membrilor prezenţi.
 
În al doilea tur de scrutin se decide, în condiţiile cvorumului, cu majoritate simplă. Procedura de alegere se stabileşte prin regulament. Alegerea preşedintelui Academiei Române are loc în prima decadă din luna aprilie, după 4 aprilie, Ziua Naţională a Academiei Române.
 
Cine este matematicianul Viorel Barbu
 
Matematicianul Viorel Barbu, născut pe 14 iunie 1941 la Deleni, judeţul Vaslui, este membru titular al Academiei Române din 1993 şi fost vicepreşedinte al instituţiei (1998 - 2002). În prezent, academicianul Viorel Barbu este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Matematice din Academia Română.
 
A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, unde şi-a luat şi doctoratul în 1969. A fost profesor invitat la universităţi din Franţa, Italia şi SUA, iar din 1980 este profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii "Al. I. Cuza", Iaşi, unde a fost decan (1976 - 1981) şi rector al universităţii în perioada 1981 - 1989. A obţinut premiul "S. Stoilov" al Academiei Române, în 1972, şi a fost numit Doctor Honoris Causa al unor universităţi din ţară şi profesor de onoare al Universităţii Wuhan (China). Este membru al Academiei Europene de Ştiinţe din octombrie 2008.
 
Cine este inginerul Ionel Valentin Vlad
 
Academicianul Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer, s-a născut pe 22 septembrie 1943 şi este membru titular al Academiei Române din anul 2009. În prezent, Ionel Valentin Vlad este vicepreşedinte al Academiei Române. El este cercetător ştiinţific I la Institul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti.
 
A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966. A susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti - Facultatea de Fizică/ Şcoala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita "La Sapienza" din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School "Trends in Contemporary Optics", (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc. În anul 2008 a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciu credincios" în grad de Cavaler.
 
Cine este medicul Victor A. Voicu
 
Victor A. Voicu, născut pe 29 iunie 1939, la Bolovani, Dâmboviţa, este medic şi farmacolog, membru titular al Academiei Române din 2001. A fost secretar general al Academiei din 2002 în 2006. În prezent, el este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale din Academia Română.
 
Victor Voicu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, în 1962, şi şi-a luat doctoratul în farmacologie în 1971. A fost şeful Catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", directorul Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
 
Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică şi profesor invitat la Universitatea Harvard în 1992. A obţinut Medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, în 2001, şi a fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler în 2002.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările