Premieră: Locurile la Masterul didactic, ocupate integral

Premieră: Locurile la Masterul didactic, ocupate integral

Locurile la masteratul didactic de anul acessta s-au ocupat integral

Tinerii care-şi doresc să devină profesori au ocupat anul acesta toate locurile la obşinerea massteratului didactic, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei. Opt universităţi pilotează, în anul universitar 2020-2021, pentru prima dată în România, programe de studii universitare de master didactic, la forma de învăţământ cu frecvenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele opt instituţii de învăţământ superior care organizează programe de master didactic, pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat, în anul universitar 2020-2021, precum şi domeniile aferente sunt:
 
Universitatea Politehnică din Bucureşti - specializări: Inginerie mecanică, Inginerie şi management;
Universitatea din Bucureşti - specializări: Chimie, Biologie, Geografie, Limba şi literatura română, Limba şi literatura germană;
 
Academia de Studii Economice din Bucureşti - specializări: Economie; 
 
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi - specializări:  Educaţie fizică şi sport, Teologie Ortodoxă, Biologie şi Geografie;
 
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca - specializări: în limba română – Informatică, Chimie şi Istorie, în limba maghiară – Matematică, Informatică, Chimie şi Istorie;
 
Universitatea „Ovidius” din Constanţa - specializări: Ştiinţe inginereşti aplicate, Administrarea afacerilor, Psihologie şi Biologie;
 
Universitatea din Craiova - specializări: Informatică, Calculatoare şi tehnologia informaţiei, Chimie şi Biologie;
Universitatea de Vest din Timişoara - specializări: Fizică, Educaţie fizică şi sport, Chimie, Biologie şi Geografie.
 
Masterul didactic este un program de formare iniţială pentru cariera didactică, prevăzut încă de la adoptarea Legii nr. 1/2011 (Legea educaţiei naţionale), dar care a fost implementat pentru prima dată de Monica-Cristina Anisie, ministrul educaţiei şi cercetării, prin ordinul de înfiinţare şi organizare semnat în luna iunie a acestui an. 
Programul are o durată de doi ani şi se adresează absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă, interesaţi să dezvolte o carieră didactică. Aceştia s-au putut înscrie la un program de master didactic din acelaşi domeniu fundamental, corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă. 
 
În baza ordinului menţionat anterior, trei instituţii de învăţământ – Universitatea Politehnică Bucureşti (specializări: Inginerie mecanică şi Inginerie şi management), Academia de Studii Economice din Bucureşti (specializări: Administrarea afacerilor, Economie, Contabilitate, Informatică economică)  şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (specializări: Matematică şi Informatică – în limba maghiară şi Informatică şi Chimie – în limba română) – au oferit candidaţilor şi posibilitatea de a opta pentru obţinerea dublei specializări, aleasă tot din domeniul fundamental aferent domeniului înscris pe diploma de licenţă sau echivalentă a acestora. 
 
În condiţiile dublei specializări, absolventul va prezenta o singură lucrare de disertaţie care vizează, la nivelul ipotezei formulate, ambele specializări. Absolventul primeşte o singură diplomă, care atestă competenţele didactice şi pentru cea de-a doua specializare şi care îi conferă dreptul de a preda respectivele discipline de studiu. 
 
Conform legii, universităţile pot organiza aceste programe de studii universitare de master didactic prin parteneriate între departamentele/facultăţile de profil şi structurile instituţionale (departamente/facultăţi) cu profil psihopedagogic. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările