Mesajul unui olimpic român ajuns la Harvard pentru ministrul Educaţiei: Abandonaţi gândirea învechită. În România, pe elevi nu îi ascultă nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Radu Andrei, medaliat cu aur la Olimpiadele Internaţionale de Fizică şi Astronomie, a vorbit într-un interviu pentru Hotnews despre diferenţele care există între sistemul de învăţământ românesc şi cel american. Acesta a mai povestit despre viaţa de student la universitatea Havard şi a menţionat că nu cheltuie mai mult de 50 de dolari pe lună.

„Abandonati gândirea învechită pe care se bazează sistemul de învăţământ şi fiţi mai deschisă la metodele noi de predare care se folosesc în vest”, acesta este mesajul pe care Radu Andrei, student la Universitatea Harvard, îl transmite ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prin intermediul hotnews.ro. 

Radu Andrei: „La noi în ţară, sistemul este încătuşat de mentalitatea dinainte de 89, când era colaborarea doar în vorbe, nu şi în practică. Cred că elevii ar trebui să aibă mai multe de spus în organizarea sistemului de învăţământ, mai ales atunci când este vorba despre o schimbare. În România nu prea îi ascultă nimeni. Nu ar trebui să existe 13-14 materii de studiat într-un an. Ar trebui păstrate materiile de bază – limba română, matematica, limbă străină…iar restul materiilor ar trebui să fie alese de către elevi, în funcţie de preferinţe. Noi, la Harvard, avem doar 4 cursuri.

Şi în România, materia ar trebui restructurată, acum se axează mult pe teorie şi foarte puţin pe practică. Noi nu avem exerciţiu!  Eu cred că nu mă voi întoarce în ţară, la cum arată acum situaţia. Există o şansă să mă întorc, dacă ajung la concluzia că pot să particip la o schimbare în bine.

 În şcolile din România, este o atmosferă destul de competitivă faţă de ceea ce se întâmplă în Statele Unite, acolo totul se bazează pe colaborare. Sistemul românesc de învăţământ este foarte individualist: în momentul în care faci teme, trebuie să le faci singur şi nu colaborezi cu colegii, în momentul în care dai un test, îl dai singur, în momentul în care eşti scos la tablă sau ascultat, trebuie să rezolvi această sarcină singur. Practic, toată schema de notare, de evaluare a unui elev se bazează pe ceea ce poate să facă individual.

Noi, la Universitatea Harvard, suntem încurajaţi să colaborăm cu colegii. De obicei, temele sunt foarte lungi şi ar fi dificil ca un singur student să o rezolve fără niciun ajutor din partea colegilor Întotdeauna ne strângem în grupuri de 3, 4 sau 5 colegi şi rezolvăm mult mai repede şi mai eficient problemele şi ne simţit mult mai bine. Nu am încredere în sistemul de învăţământ românesc, nu este orientat spre pasiunile elevului”.


Cum este viaţa la Universitatea Harvard?

Radu Andrei: „La Universitatea Harvard, profesorii sunt mult mai relaxaţi şi cultivă o relaţie de prietenie. De obicei, în România se simte o rigiditate, o anumită distanţă. Profesorul e undeva, mai sus iar elevul este mai jos. În Statele Unite, vor să se situeze pe acelaşi plan, ca să stimuleze comunicarea. De exemplu, atunci când profesorii ne mai trimit câte un email, ei se semnează doar cu prenumele, fără niciun titlu ori nume de familie: adică Joe, Louis, Jacobs. Atât. Fără alte titluri oficiale, care sunt foarte importante, noi ştim cine sunt aceşti profesori şi cât de buni sunt. Ei nu mai simt nevoia să ne arate lucrul acesta în fiecare zi.

Pe profesorii de la Harvard nu îi interesează ce faci la curs, atâta vreme cât nu îi deranjezi pe ceilalţi şi cât timp înveţi. De exemplu, am avut colegi care veneau la curs dimineaţa cu mâncare sau cafea, pentru că se trezeau mai târziu. Profesorii nu le spuneau nimic. La un moment dat, l-am servit si pe un profesor cu cereale, ne-a zâmbit şi ne-a refuzat, dar nu a avut nicio problemă cu chestia asta.

Cea mai amuzantă fază a fost atunci când un coleg s-a trezit dimineaţa foarte târziu şi a ajuns la curs în papuci şi în pijamale. Profesorul a zâmbit când l-a văzut, dar nu a zis nimic. Nu i-a făcut niciun reproş după curs. În momentul în care îţi faci treaba şi nu îi deranjezi pe ceilalţi, poţi să faci ce vrei!”

Cheltuieli lunare nu depăşesc 50 de dolari

Radu Andrei: „La Harvard, învaţă în acest moment aproximativ 20-30 de români, majoritatea olimpici. Locuim în apartamente, fiecare stă singur în cameră. Nu este doar o chestiune de confort, e şi un mijloc de a ne asigura că dăm rezultate la învăţătură. Camerele sunt foarte mari, spaţioase. Costul căminului este inclus în bursă. Eu nu cheltuiesc foarte mulţi bani, pentru că avem ca tot ceea ce este necesar. Cheltuielile sunt, undeva, pe la 50 de dolar pe lună”

Cum sunt văzuţi românii într-o universitate de top

Radu Andrei: „Este stereotipul acesta că românii sunt buni la matematică şi fizică, mulţi nici nu ştiu unde ne aflăm pe hartă. În general, părerea este pozitivă despre români, dar unii colegi mi-au atras atenţia că am reminiscenţe comuniste. De exemplu, într-o zi, trebuia să iau o decizie după nişte reguli care nu erau încă publicate. Nu am vrut să iau hotărâri pe baza unor simple vorbe şi atunci le-am spus colegilor mei: ”Pănă nu văd ceva scris, eu nu iau nicio decizie!”. M-au întrebat atunci dacă România a fost stat comunist, pentru că au recunoscut neîncrederea aceasta a mea ca o moştenire, un însemn al unui astfel de sistem. Nu m-am simţit bine când mi-au spus asta. Dar, pe de altă parte, cred că aceasta neîncredere a mea ar putea să îmi fie de ajutor în anumite situaţii, e bine să fii un pic mai precaut”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite