Handicap în admiterea la ASE pentru absolvenţii liceelor de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre Universităţile din Capitală, şi nu numai, au ignorat şi anul acesta legea, întârziind publicarea probelor de concurs pe care candidaţii trebuie să le susţină în vara acestui an. Şi de parcă nu ar fi fost de ajuns, cei de la Academia de Studii Economice şi-au modificat metodologia de admitere adăugând încă o probă de concurs după termenul-limită în care puteau face asta.

Elevii claselor a XII-a, dar şi tinerii care vor să dea anul acesta la facultate, au avut surpriza să constate cu şase luni înainte de admitere că cele mai multe dintre Universităţi nu şi-au publicat pe site-uri metodologia de admitere (regulamentele şi probele de concurs) aşa cum le cere legea.

Concret, potrivit ordinului de ministru 6102/2016 pentru aprobarea Metodologiei  cadru de admitere în ciclurile de studii universitare de licenţă, emis pe 15 decembrie 2016 şi publicat pe 30 decembrie în Monitorul Oficial, instituţiile de învăţământ superior trebuie să publice, cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea concursului de admitere, prin afişare la sediul instituţiilor şi pe pagina web proprie, informaţii despre metodologia proprie de admitere, oferta anuală de şcolarizare, condiţiile şi documentele necesare pentru înscriere, perioadele sesiunilor de admitere, modalitatea de desfăşurare a concursului şi probele de concurs, dar şi facilităţile speciale sau taxele de înscriere pentru organizarea şi desfăşurarea admiterii. 

   

Cu toate acestea, multe dintre universităţi nu s-au încadrat în termen, ignorând legea. Una dintre acestea este Universitatea Bucureşti care a adoptat metodologia de admitere la facultate abia în luna februarie, deci cu cinci luni înainte de concursul de admitere, şi nu cu şase aşa cum spune legea.

Astfel, fostul ministru Mircea Dumitru, cel care a şi emis ordinul privind admiterea la facultate şi care acum este rectorul Universităţii Bucureşti, şi-a încălcat propriul ordin. 

„Metodologia de admitere a fost aprobată în Consiliu de Administraţie pe 8 februarie, iar pe 22 februarie aceasta a fost aprobată de Senatul Universităţii din Bucureşti. Procedura de elaborare a metodologiei poate fi destul de greoaie, depinzând şi de noutăţile din document, dar trebuie ţinut cont şi de faptul că metodologia trebuie să treacă prin direcţiile de departament, poate dura. A fost ţinută legătura permanent cu candidaţii”, a arătat purtătorul de cuvânt al Universităţii Bucureşti, Mirabela Amarandei.

ASE a schimbat regulile în timpul jocului

Senatul Academiei de Studii Economice din Bucureşti a adoptat metodologia proprie de admitere pe 14 decembrie 2016 prin Hotărârea nr. 185, deci cu o zi înainte de ordinul de ministru. Cu toate astea, ulterior instituţia a reuşit să încalce legea revenind în luna februarie cu modificări la criteriile de admitere. Mai exact, dacă în prima variantă, publicată în decembrie pe site-ul ASE, înscrierea se făcea pe baza eseului motivaţional, iar admiterea doar pe baza mediei de Bacalaureat, la două luni distanţă, Academia a venit cu modificări importante anunţând că admiterea se va face de fapt pe baza mediei de la Bac combinată cu media anilor de liceu. 

„Admiterea la studiile universitare de licenţă, organizate la forma de învăţământ cu frecvenţă, se face prin concurs, pe baza mediei generale de admitere, calculată ca medie ponderată între media obţinută la examenul de Bacalaureat cu 60% şi media anilor de studii cu 40%”.

Astfel, Academia a ajuns să fie acuzată că schimbă regulile în timpul jocului, dar şi că a încălcat legea depăşind termenul impus de ordinul de ministru în care putea publica metodologia de admitere (cu şase luni înainte de concurs - n.r.).

Ministerul: Datele trebuiau publicate în ianuarie

Secretarul de stat pentru învăţământ universitar din Ministerul Educaţiei, Gigel Paraschiv, subliniază că universităţile ar fi trebuit să publice regulamentele şi criteriile din luna ianuarie şi nici nu ar trebui să mai facă modificări ulterior.

„La începutul lui ianuarie trebuiau publicate. Admiterile sunt în general în luna iulie. Dacă s-au publicat metodologiile de admitere pentru anul universitar următor, că s-au publicat cu şase luni înainte, că s-au publicat mai târziu, dar, dacă au fost făcute publice, în mod normal, universităţile nu mai pot face modificări. Nu pot schimba regulile jocului în timpul jocului. În acelaşi timp însă legea nu le interzice. Este vorba de seriozitate. Şi dacă au sesizat că este o greşeală în metodologie, pot face aceste modificări, dar ele trebuie să fie anunţate, postate vizibil astfel încât să le vadă candidaţii”, a explicat pentru „Adevărul” secretarul de stat. 

Scuzele Academiei

Prorectorul ASE-ului, Roxana Sârbu, motivează adăugarea unei probe de concurs în plus şi, implicit, schimbarea regulilor în timpul jocului, prin faptul că ordinul emis de fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, obliga universităţile să aibă mai mult de o probă la concurs. 

„În acest ordin de ministru, la articolul 23 se spune că «media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere». Ca să facem o medie aritmetică sau ponderată era clar că trebuiau cel puţin două note, ori noi mergeam, în afară de acel eseu motivaţional cu admis/respins, care nu constituia notă, pe ordinea descrescătoare a mediilor obţinute la examenul de Bacalaureat. Fiind obligaţi de ordin să mai introducem încă o notă, după vacanţă ne-am întâlnit cu toţi decanii, cu toţii directorii de departament şi am încercat să stabilim în ce măsură să schimbăm aceste reguli de admitere. În urma consultării, am hotărât ca, pe lângă media de Bacalaureat, să luăm în calcul şi media anilor de studiu drept criteriu de departajare, ca să putem face o medie conform ordinului”, a explicat prorectorul.

Ordinul la care face referire doamna prorector sună în felul următor: „Media generală de admitere se calculează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obţinute la probele concursului de admitere. Media se calculează cu două zecimale fără rotunjire”.

Preşedintele Asociaţiei „Clubul Liderii Mileniului Trei”, Marian Staş, profesor mulţi ani la Harvard, este de părere că din ordinul de ministru nu reiese în niciun fel că universităţile sunt obligate să aibă mai mult de o probă la admitere, ci doar explică modul în care se va face media în cazul în care instituţiile de învăţământ superior aleg să dea admitere cu mai multe probe. „Nu rezultă din articol că universităţile sunt obligate să aibă la concurs mai mult de o probă. Universităţile stabilesc câte probe vor ele. Dacă vor o probă, pot avea doar o probă, altfel ar trebui ca ordinul să specifice că universităţile dau cinci probe, de exemplu”, a explicat Staş.

Pe de altă parte, elevii acuză că prin luarea în calcul la admitere a mediei anilor de studii din liceu, ASE le creează din start un handicap tinerilor care au studiat la profilul real al liceelor de top. 

„La Colegii precum Mihai Viteazul sau Tudor Vianu care au doar profilul real notele mari se iau mult mai greu decât la alte Colegii unde elevii studiază la profilul Uman (Filologie sau Ştiinţe Sociale). Pe scurt, exact celor care studiază Matematică la profilul Matematică - Informatică le va fi mai greu să intre la ASE. Probabil însă că aceştia se vor orienta spre Facultăţile de la Universitatea Politehnica unde se dă examen de admitere”, a explicat unul dintre reprezentanţii elevilor. 

Elevii au nevoie să ştie din timp criteriile de admitere

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan, susţine că, deşi universităţile au autonomie, acestea ar trebui să se axeze mai mult pe respectarea intereselor elevilor.„Până la urmă, elevii vor fi studenţii lor şi cred că atâta timp cât nouă ni se pretinde să respectăm legea, cred că ar fi cazul ca şi universităţile să respecte legislaţia. Ar trebui ca universităţile să se coreleze mult mai mult cu liceele, pentru că există o discrepanţă foarte mare între sistemul preuniversitar şi universitar, dacă vrem să avem o continuitate”, susţine preşedintele CNE, Vlad Ştefan. 

Totodată, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, Vlad Cherecheş, spune că în fiecare an au fost întârzieri tocmai pentru că ordinul de ministru era emis târziu, dar în acest an, universităţile nu mai au scuze pentru nerespectarea termenului impus de lege, cel de a publica cu şase luni înainte regulamentele de admitere. 

„În anii precedenţi, ordinul de ministru privind admiterea se dădea mai târziu, iar metodologiile facultăţilor apăreau târziu tocmai din cauza asta. De data asta, ordinul s-a dat la timp, deci ei aveau vreme o lună, ianuarie, să îşi adopte metodologiile, ca să nu fie probleme. Elevii trebuie să ştie în timp util ce au de făcut”, a declarat preşedintele ANOSR, Vlad Cherecheş.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite