VIDEO  Ultimele scandaluri la BAC şi Capacitate: „Cu ajutorul camerelor de supraveghere, aflăm nivelul real de pregătire a elevilor din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la ”Bolintineanu” au trecut prin emoţii după ieşirea de la ultima probă a Bac-ului, când poliţiştii le-au cerut să aştepte aproape două ore în laboratoarele şcolii    FOTO: Adevărul
Elevii de la ”Bolintineanu” au trecut prin emoţii după ieşirea de la ultima probă a Bac-ului, când poliţiştii le-au cerut să aştepte aproape două ore în laboratoarele şcolii    FOTO: Adevărul

Ultima probă de la Bac 2013, considerată şi cea mai lejeră, a adus însă o serie de evenimente neprevăzute: un nou scandal a apărut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde 250 de elevi vor fi audiaţi de poliţişti, iar completarea opţiunilor pentru admiterea la liceu a fost amânată din cauză că nu au fost publicate ierarhiile la nivel judeţean.

Toare aceste subiecte au fost discutate vineri la Adevărul Live, de la ora 15.00, împreună cu profesorul George Trifan de la Liceul Internaţional Teoretic de Informatică din Capital şi cu un profesor diriginte la o şcoală din Capitală.

Cum poate fi fraudat Bacalaureatul?

George Trifan, profesor la Liceul Internaţional de Informatică: Este regretabil că ceea ce s-a întâmplat la Bolintineanu. E trist că există colegi care acceptă să fraudeze acest examen. Dacă se dovedeşte frauda, în cazul lor va fi anulat examenul. Oricum, e foarte bine că i-au lăsat pe toţi să dea probele, ca nu cumva cei nevinovaţi să sufere consecinţe negative.

Mi s-a întâmplat şi mie în 2008 la un liceu la seral, când am fost profesor supraveghetor. Au încercat să îmi dea un fişic de bani. Îmi amintesc că atunci m-am speriat îngrozitor. Eram la începutul carierei şi nu înţelegeam cum s-ar putea întâmpla aşa ceva. Mărturisesc că am mai fost supraveghetor la Bacalaureat şi, din păcate, vorbim despre nişte practici obişnuite.

Adevărul LIVE despre amânarea admiterii la liceu, scandalul de la Bacalaureat 2013 şi baremele de la ultimele probe de la BAC de astăzi

Ce credeţi că s-a întâmplat la Bolintineanu?
George Trifan: Eu nu cred că directoarea liceului sau diriginţii sunt străini de ceea ce s-a întâmplat în liceu. Ştiu că a fost demis directorul şi directorul adjunct, însă eu sunt convins că profesorii de acolo nu erau străini de aceste practici.

Cum se poate preîntâmpina fraudarea examenului?
George Trifan: Sincer, eu cred că acele camere de supraveghere au rezolvat multe dintre problemele de fraudare ale examenului. Nu cred că s-au prostit brusc copiii, ci cred că acele camere au făcut examenul mult mai greu de promovat. De aceea rezultatele dezastruoase. Subiectele nu au fost mai grele în ultimii ani. Au fost la fel. A fost foarte bine că anul acesta la simulare subiectele la Matematică au fost mai grele, pentru că i-a ajutat pe elevi să înţeleagă seriozitatea examenului. Proba la Bacalaureat a fost, într-adevăr, puţin mai lejeră. Cred că ne putem aştepta la foarte multe medii de 6-7.

Cum putem ajunge să aflăm exact cât sunt de pregătiţi elevii de clasa a XII-a?
George Trifan: Suntem aproape. Cu camerele de supraveghere începem să ajungem aproape de nivelul real al elevilor. Eu, ca profesor, nu cred că toţi elevii care termină liceul trebuie să promoveze Bacalaureatul. E un examen de maturitate pe care nu trebuie să îl aibă toată lumea. Salut decizia de a menţine camerele video, pentru că e stupid să crezi că pot promova acest examen mai bine de 80% dinte elevi. E enervant pentru elevii care dau un examen corect şi iau note mari pentru că muncesc îndrăcit şi văd că există colegi de-ai lor care dau Bacalaureatul într-un centru cum e Bolintineanu şi iau aceleaşi note. Trebuie să existe echitabilitate.

Ce părere aveţi despre subiectele diferenţiate în funcţie de profil la Bacalaureat?
Nu este corect ca un copil care a studiat o materie în regim intensiv, să dea aceleaşi subiecte cu cel care a studiat neintensiv. Păi, subiectele la Informatică de la clasa de neintensiv pot fi rezolvate de elevul care a studiat această materie în regim intensiv în 45 de minute. Mi se pare absolut firesc să existe subiecte diferenţiate. E trist că acesta este de-abia primul an în care s-a pus problema în acest fel în modul real.

Cât de important este să completezi corect fişa de admitere la liceu?
George Trifan: Trebuie să fii foarte atent, pentru că un cod al liceului greşit te poate trimite de la Colegiul „Sfântul Sava” la un liceu mult mai slab. În primul rând, fişa trebuie completată cu realism. Trebuie să te uiţi la ierarhia mediilor – care acum nu e disponibilă – ca să ştii pe unde te situezi în judeţul în care mergi la liceu. Dacă ai o medie de 8,50 – nu ai nicio şansă să intri la „Sfântul Sava”. Trebuie să completeze primele opţiuni cu liceele la care îşi doreşte cel mai mult să meargă. Părinţii trebuie să treacă pe fişa de admitere şi centrul unde au susţinut – dacă au susţinut – testul de aptitudini pentru clasele de bilingv.

Elevii trebuie să aibă în vedere faptul că vin foarte mulţi copii din provincie cu medii foarte mari. Un număr insuficient de opţiuni sau completarea cu opţiuni nerealiste pot lăsa un copil cu media 9,00 pe dinafara.

Mădălina Rădulescu, profesor şi diriginte la Şcoala 193 din Bucureşti, explică de ce este importantă completarea corectă a fişei de înscriere la liceu:  Un lucru foarte important la această ierarhizare este că îi arată elevului unde se află în acest moment, mai ales că anul acesta au crescut foarte mult mediile. Trebuie trecute cât mai multe opţiuni. Inspectoratul a transmis în şcoli o broşură şi să fie foarte atenţi şi să completeze fişa pe orizontală, nu pe verticală – pe verticală opţiunea a doua revenea numărului 8. Nu se acceptă modificări sau ştersături. 

Se eliberează fişa martor, dar părinţii trebuie să completeze acele fişe cu cât mai multă responsabilite. Să fie atenţi la medii: un copil care are media 7,40 nu trebuie să se arunce la un liceu unde mediile de admitere anul trecut au fost peste 9. Au fost medii foarte mari anul acesta. Părinţii trebuie să ţină cont de acest fapt. În orice situaţie, profesorul-dirigine trebuie consultat. Sunt sigură că la fiecare şcoală s-au făcut întâlniri. Noi am avut şedinţe cu părinţii şi le-am explicat totul, astfel încât să nu fie vorba de nicio surpriză.

După ce centrul de examen va introduce în calculator opţiunile, li se va elibera o fişă martor pentru a putea verifica opţiunile. Părinţii trebuie să fie atenţi dacă elevii vor să meargă la o clasă de bilingv: nu pot merge la o astfel de clasă sau la un astfel de liceu, dacă nu au dat testul de limbă străină. Apoi vor verifica fişa martor, iar dacă sunt greşeli acestea se pot remedia – pot greşi cifre ale codului şi de-abia după verificarea datelor va avea loc repartizarea computerizată, iar rezultatele vor fi afişate în perioada 17 – 18 iulie.

Contează mediile de admitere de anul trecut?
Mediile de anul trecut sunt destul de irelevante. Din experienţa mea de la un an la altul mediile de admitere variază: dacă într-un an sunt note mai mari, în anul următor vor fi cu 10-15 sutimi mai mici. Contează foarte mult şi profesorii pe care îi ai la liceu, iar aceştia sunt repartizaţi în funcţie de examenul de titularizare.

Cum au fost subiectele la Evaluarea Naţională?
Părerea mea este că la Matematică subiectul a fost foarte uşor. În mod normal, ar trebui să existe toate notele şi au fost enorm de multe note de 10 la Matematică. Nu trebuie să fie aşa. Trebuie să se facă o departajare clară între elevii buni şi vârfuri. Subiectele au fost foarte uşoare şi se creează situaţii în care nu se mai face departajare între buni şi foarte buni. E frustrant pentru copiii foarte buni care contestă o notă peste 9,50, că indiferent ce se întâmplă nota lor nu va fi modificată. Deşi acele sutimi contează foarte mult la admiterea la liceele de vârf.


ADMITERE LICEU 2013 Ierarhia elevilor a fost publicată

Ministerul Educaţiei a publicat, vineri, ierarhia elevilor care au dat Evaluarea Naţională 2013 şi care urmează să fie repartizaţi la liceu pe 16 iulie în funcţie de media de la Capacitate şi de media anilor de gimnaziu.

Mii de elevi nu şi-au putut completa opţiunile la liceu din cauza unui blocaj al sistemului informatic. Ministerul promite afişarea ierarhiei elevilor vineri

Mii de elevi nu şi-au putut completa vineri opţiunile de încriere pentru repartizarea la liceu. Cei mai mulţi elevi au aflat abia când au ajuns la şcoală, pentru că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a informat tardiv diriginţii cu privire la faptul că există probleme în sistemul informatic, iar ierarhizarea la nivel judeţean nu a fost publicată. Ministerul Educaţiei susţine că listele vor fi postate azi, pe admitere.edu.ro.

UPDATE VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Procurorii au început audierile în cazul celor 250 de elevi. Primii 20 se află acum la Poliţia Capitalei

20 de elevi se află în acest moment la Poliţia Capitalei, acolo unde sunt audiaţi de procurori. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, elevii au decis de bunăvoie să fie audiaţi vineri. Staicu a precizat - deşi reprezentanţii Poliţiei afirmaseră contrariul- că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În scandalul „şpaga de la Bolintineanu“, vor fi audiaţi 250 de elevi.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013/ Subiectele şi rezolvările la proba de Fizică

Elevii de clasa a XII-a susţin vineri cea de treia probă la Bacalaureat, la una dintre materiile opţionale. „Adevărul” vă prezintă rezolvarea integrală a subiectelor la Fizică.

SUBIECTE BAC 2013 / Rezolvarea subiectelor la Informatică

Astăzi are loc ultima proba la Bac 2013. George Trifan, profesorul de informatică la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti discută şi rezolvă subiectele de la Bacalaureat în studioul Adevărul Live.

SUBIECTE BAC 2013 / Subiectele de la proba de economie

Elevii de clasa a XII-a susţin vineri cea de treia probă la Bacalaureat, la una dintre materiile opţionale. adevarul.ro vă prezintă subiectele la proba de economie de la Bacalaureat 2013.

BACALAUREAT 2013 Rezolvarea subiectelor la Anatomie

Elevii de clasa a XII-a au susţinut vineri cea de treia probă la Bacalaureat, la una dintre materiile opţionale. „Adevărul” vă prezintă rezolvarea integrală a subiectelor la Anatomie.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / Subiectele şi rezolvările la proba de biologie

Profesoara de Biologie  Claudia Neguţ, de la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Capitală, va rezolva, vineri, subiectele la BAC 2013 la biologie, la Adevărul Live.

BACALAUREAT 2013: rezolvarea subiectelor la fizică. Candidaţii: ”A fost foarte greu. Ne-au dat subiecte de olimpiadă”

Elevii de clasa a XII-a susţin vineri cea de-a treia probă la Bacalaureat, la una dintre materiile opţionale. „Adevărul” vă prezintă rezolvarea integrală a subiectelor la Fizică, despre care elevii care au ieşit deja din clasă spun că au fost destul de accesibile.

UPDATE BACALAUREAT 2013 Rezolvarea subiectelor la Geografie

Elevii de clasa a XII-a susţin vineri cea de treia probă la Bacalaureat, la una dintre materiile opţionale. „Adevărul” vă prezintă rezolvarea integrală a subiectelor la Geografie, despre care profesorii spun că au fost destul de accesibile.

REZOLVARE SUBIECTE BAC 2013 / SUBIECTELE LA BACALAUREAT 2013 - PROBELE DE ANATOMIE, ECONOMIE, FIZICĂ, GEOGRAFIE ŞI BIOLOGIE

Peste 165.000 de absolvenţi de liceu susţin vineri, 5 iulie, ultima probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2013 - proba la alegere, în funcţie de profil. Adevarul.ro publică, vineri, rezolvarea subiectelor la Bac 2013, pe care le va rezolva şi dezbate împreună cu profesori şi candidaţi la examenul de maturitate.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite