Scenarii pentru Cotroceni. Votul la locale şi europarlamentare, marea miză pentru partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai sunt patru luni pânǎ la alegerile prezidențiale, însǎ niciun mare partid nu şi-a anunțat oficial candidatul. Partidele Coaliției merg pe mai multe scenarii, în timp ce dinspre Opoziție lucrurile par mai clare, fiind doi posibili doritori. În ceea ce priveşte independenții, Mircea Geoanǎ s-a remarcat în peisajul politic drept un potențial candidat cotat de sondaje cu cele mai mari şanse.

Posibilii prezidențiabili încep să își facă campanie. Foto: Inquam
Posibilii prezidențiabili încep să își facă campanie. Foto: Inquam

PSD şi PNL merg pe douǎ scenarii: candidat comun la prezidențiale sau candidaturi separate. Chiar dacǎ ambele partide tind spre a doua variantǎ, o decizie concretǎ va fi luatǎ dupǎ alegerile europarlamentare şi locale din luna iunie, care vor arǎta cum se poziționeazǎ electoratul. Pânǎ atunci însǎ, ambele formațiuni testeazǎ terenul pentru şefii de partide.

Spre exemplu, de la PNL pare cǎ președintele partidului, Nicolae Ciucă, şi-a lansat deja, neoficial, campania. Fotografia fostului premier apare pe panouri cu mesajul: „Construim România“. Mai mult, liberalul promoveazǎ mesaje de prezidențiabil atât la evenimentele publice, cât şi online. „Românii ar alege pe cineva pentru funcția de președinte dacă îndeplinește cel puțin următoarele criterii: își iubește țara, a fost în slujba oamenilor și nu uită care este misiunea lui în acea funcție“, spunea Ciucǎ într-o postare pe rețelele de socializare.

Şeful PNL vrea sǎ ajungǎ şi la electoratul tânǎr. De pildǎ, la un eveniment al Tineretului Liberal, şi-a fǎcut, din proprie inițiativǎ, un selfie cu participanții.

Şi PSD îşi promoveazǎ liderul de partid. Marcel Ciolacu participǎ la evenimente în țarǎ, dar și în Bucureşti pentru susținerea candidaților partidului la alegerile locale. În afară de sprijinul pentru aceștia, şeful PSD cautǎ și capital de imagine pentru potențiala candidaturǎ la prezidențiale. 

Mai exact, Marcel Ciolacu a fost surprins în mijlocul cetățenilor în orașul său natal, dar şi la un meci de fotbal al echipei din Buzǎu.

Varianta candidatului comun

În spațiul public a mai fost vehiculat şi scenariul susținerii unui singur candidat PSD sau PNL pentru Cotroceni, iar premierul sǎ fie dat de celǎlalt partid, însǎ pǎrerile în formațiuni sunt împǎrțite. Deşi unii lideri ai celor douǎ formațiuni au lǎsat uşa deschisǎ unei astfel de variante în intervențiile publice, alții au spus un „nu“ vehement. În cărți mai este și o poziție de comisar european, pentru care liderii Coaliției au început deja negocierile la Bruxelles.

Politologul George Jiglǎu susține cǎ „varianta unei candidaturi comune stă destul de bine în picioare“.

Cred că și Nicolae Ciucă, și Marcel Ciolacu se folosesc de acest context electoral pentru locale și europarlamentare pentru a testa posibile candidaturi, pentru a vedea care sunt reacțiile publicului, ale presei, ale noastre în general, pentru situația în care vor trebui să intre în cursă. Eu cred că decizia, în continuare, nu este luată, nu întâmplător se abțin să își anunțe candidatura“, spune acesta.

Favoritul din sondaje

Deşi la începutul anului Marcel Ciolacu era evaziv privind o posibilǎ susținere a lui Mircea Geoanǎ la prezidențiale, treptat, liderul PSD a fǎcut afirmații din care reiese cǎ social-democrații îl resping pe secretarul general adjunct al NATO, acesta nefiind nici pentru PNL o variantǎ de susținut. Totuşi, dat fiind discursul sǎu public şi faptul cǎ este plasat pe primul loc în sondaje, anunțul candidaturii lui Geoanǎ este tot mai așteptat. Recent, la un eveniment de Ziua Europei, Geoanǎ a criticat, din nou, clasa politicǎ din România şi a vorbit despre necesitatea unei reforme. 

Țara a fost și e condusă de o generație politică tot mai incompetentă și golită de sentimentul iubirii adevărate de țară“, a susținut Mircea Geoană. 

Declarațiile pe care le-a dat în ultima vreme par să indice faptul că este dispus să intre în competiția asta și fără susținerea  unuia sau mai multor partide. Cred că din partea lui avem mai puțină ambiguitate legat de ce va urma“, a punctat George Jiglău.

Opoziția așteaptă 

Şi în Opoziție partidele aşteaptǎ rezultatele alegerilor din 9 iunie. Nici AUR, dar nici USR nu şi-au prezentat candidatul la prezidențiale. Toate abordǎrile AUR îl indicǎ pe George Simion în aceastǎ ipostazǎ, însǎ nu este exclus ca partidul sǎ aibǎ un candidat-surprizǎ, cu convingeri suveraniste.

USR va merge fie pe mâna şefului de partid, Cǎtǎlin Drulǎ, fie va susține un candidat împreuna cu formațiunile cu care formeazǎ Alianța Dreapta Unitǎ pentru europarlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite