Elevul îndrăgostit de figurinele din lut

Elevul îndrăgostit de figurinele din lut

Mihai Frăţilă modelează în lut tot felul de personaje

Mihai Frăţilă e un obişnuit al Cercului de ceramică de la Palatul Copiilor din Deva. Operele adolescentului, modelate din lut, sunt de cele mai multe ori inspirate din istorie, materia sa preferată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai este elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală „Andrei Şaguna" din Deva. A fost atras de plastilină încă din primii ani de viaţă. Când a ajuns la grădiniţă şi a văzut că educatoarele îi puneau pe colegii lui să se joace cu aşa ceva şi să modeleze ce le trece prin minte, s-a simţit ca peştele în apă.

Încet, încet chemarea sa spre modelaj l-a cuprins tot mai mult şi aşa a ajuns să lucreze şi acasă. Anul trecut, a decis că e timpul să treacă la un alt nivel. A înlocuit plastilina cu lutul. „M-am înscris la cercul de ceramică pentru a nu mai murdări lucrurile prin casă. Prima mea lucrare a fost un tanc. Îmi place foarte mult istoria şi majoritatea lucrurilor cărora le dau viaţă sunt inspirate din istorie", spune Mihai.

Pasiunea sa pentru istorie se răsfrânge şi asupra rezultatelor şcolare. „Istoria e materia mea preferată, tocmai de aceea am şi ales să merg la olimpiadă. Asta nu înseamnă că nu îmi place şi chimia, reacţiile şi culorile experimentelor din laborator."

Cea mai dificilă lucrare: un soldat

Capitolul său preferat din istorie este cel care dezbate cele două războaie mondiale. Felul în care au fost purtate luptele şi strategia acestora l-au determinat să se lase atras şi de jocurile similare de pe calculator. E de părere că acestea transpun, într-un fel sau altul, evenimentele istorice în actualitate.

„Sunt atras de tot ceea ce înseamnă istorie, pornind de la maşinăriile de război, până la personajele implicate. Cea mai complexă lucrare a mea înfăţişează un soldat din Al Doilea Război Mondial. Am muncit la el cinci săptămâni", a adăugat micul sculptor în lut. Aceasta este şi lucrarea care i-a ridicat cele mai multe probleme lui Mihai. Fie că a căzut victimă unei ploi de vară imediat după ce a fost pictat, fie că i s-a despins o mână, soldatul din lut a avut nevoie de recondiţionare în nenumărate rânduri.

Sculpturi şi dreptate

Din toate lucrările sale, Mihai şi-a dus acasă una singură. E vorba de un Moş Crăciun al cărui sac de cadouri îi serveşte pe post de suport pentru pixuri şi creioane. L-a realizat în perioada sărbătorilor de iarnă, iar de atunci îi este foarte util.

Cea mai recentă operă pe care şi-a lăsat semnătura înfăţişează însă un doctor din perioada ciumei. Chiar dacă de multe ori şi-a distrus singur lucrările, pentru că nu îi ieşeau aşa cum voia, perseverenţa nu l-a lăsat niciodată să nu le finalizeze.

Visează să devină judecător

„Îmi place mult sculptura de oameni, poate şi de asta mă axez mult pe personaje. Modelajul reuşeşte de fiecare dată să mă relaxeze. Rămâne însă un hobby, nu cred că voi face carieră din aşa ceva", a mai spus Mihai. Elevul visează ca într-o zi să ajungă judecător. Spune că îl caracterizează starea de a fi atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul său, de a contempla şi judeca.

„Îmi place să urmăresc documentarele de pe Discovery, să fiu tot timpul informat şi la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul meu. Tocmai de aceea vizionez periodic buletinele de ştiri." Mihai a participat la două concursuri de modelaj şi la ambele s-a clasat pe locul al III-lea. A concurat cu elevi înscrişi la şcoli cu profil de artă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările