Putin: Prețul gazelor pentru Europa va fi stabilit de platforma electronică din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a reiterat recent planul Rusiei de a construi un nou “hub de gaze” în Turcia și că prețurile pentru vânzările către Europa vor fi stabilite cu ajutorul unei “platforme electronice”.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, și Recep Erdogan, președintele Turciei
Vladimir Putin, președintele Rusiei, și Recep Erdogan, președintele Turciei

Afirmația lui Vladimir Putin a fost preluată de publicația dailysabah.com, care amintește că în octombrie, Putin a propus înființarea unui „hub de gaz” în Turcia, în urma exploziilor misterioase care au deteriorat conductele de gaz Nord Stream ale Rusiei de sub Marea Baltică și au oprit vânzările directe de gaze către Germania.

Vânzările de energie ale Rusiei către Uniunea Europeană au scăzut drastic de la începutul războiului său din Ucraina, deoarece UE a luat măsuri pentru a reduce dependența de Moscova.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut ideea lui Putin și ambele țări au instruit autoritățile să lucreze la o foaie de parcurs care ar putea fi anunțată de îndată ce luna aceasta.

Vecinii noștri, inclusiv Turcia, sunt printre principalii consumatori emergenti de gaz rusesc. Infrastructura sa de gaze are un potențial serios. Intenționăm să înființăm un hub de gaze în următorii ani”, a declarat Putin într-o întâlnire televizată cu oficialii.

„Dar dacă vorbim despre crearea unei platforme electronice, atunci acest lucru se poate face în următoarele câteva luni. Și aici, în mare măsură, vom determina prețul final pentru consumatorii noștri europeni.”

Putin nu a oferit detalii despre platforma propusă.

Moscova caută să stimuleze vânzările de gaze către țări precum China și Turcia, deoarece conflictul din Ucraina agravează comerțul cu Occidentul, dar construirea infrastructurii ar putea dura ani de zile.

„Politica UE privind prețul gazelor este o nebunie”

Putin a numit politica UE privind prețul gazelor drept „nebunie” și a respins toate pretențiile împotriva Rusiei în această privință.

Ceea ce au făcut pe platformele lor este o nebunie. În plus, acum încearcă să dea vina pentru ceea ce au făcut cu propriile mâini asupra noastră”, a adăugat el.

Putin a criticat Europa pentru că a ales mecanisme de tarifare spot pentru gaz în loc de contracte pe termen lung, care au fost coloana vertebrală a exporturilor de gaze ale companiei ruse Gazprom și oferă companiei controlate de Kremlin mai multă siguranță.

Putin a spus că Rusia va crește aprovizionarea cu gaze către „Est”, în special China.

Rusia a început să vândă gaze naturale Chinei la sfârșitul anului 2019 prin intermediul conductei Power of Siberia, care a furnizat aproximativ 10 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în 2021 și urmează să atingă capacitatea maximă de 38 de miliarde de metri cubi în 2025. Rusia este acum Furnizorul de gaz nr. 3 din Beijing.

În februarie, Putin a ajuns la un acord pentru a vinde Chinei 10 miliarde de metri cubi de gaz din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Rusia intenționează, de asemenea, să construiască o nouă conductă, Power of Siberia 2, prin Mongolia, în vederea vânzării a încă 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Putin a spus că proiectele vor permite Rusiei să-și crească vânzările de gaze către China la 48 de miliarde de metri cubi anual până în 2025 și la 88 de miliarde de metri cubi până în 2030.

De fapt, aceasta reprezintă mai mult de 60% din livrările de gaz către Occident anul trecut”, a spus Putin, referindu-se la cei 88 de miliarde de metri cubi.

Schimbare în comerț

Între timp, Putin a mai spus că Rusia va extinde cooperarea comercială cu noi parteneri pentru a combate sancțiunile occidentale.

Când cheltuielile pentru războiul din Ucraina strâng fonduri pentru sănătate și educație, Putin le-a promis rușilor că pensiile și salariul minim vor continua să crească.

El a spus că Rusia își va dezvolta relațiile economice cu partenerii din Asia, Africa și America Latină pentru a contracara eforturile occidentale de a o izola economic.

Vom elimina restricțiile în logistică și finanțe. Permiteți-mi să vă reamintesc că, prin introducerea de sancțiuni, țările occidentale încercau să împingă Rusia la periferia dezvoltării mondiale. Dar nu vom lua niciodată calea autoizolării”, a spus el.

„Dimpotrivă, extindem și vom extinde cooperarea cu toți cei care au un interes în asta.”

Cheltuieli sociale

Se așteaptă că economia Rusiei se va micșora cu 2,5% în 2022, a spus Putin, recunoscând anumite „dificultăți”, dar repetându-și linia cunoscută conform căreia economiile occidentale au suferit un efect de bumerang sub forma inflației în creștere ca urmare a propriilor sancțiuni.

Fără sfârșitul războiului din Ucraina, Rusia și-a conturat planurile de a cheltui aproape o treime din bugetul de anul viitor pentru apărare și securitate internă, reducând în același timp finanțarea pentru școli, spitale și drumuri.

Dar Putin, despre care se așteaptă să caute realege în 2024, s-a chinuit să sublinieze că îi va proteja pe cei mai săraci și cei mai vulnerabili din societate.

În ciuda dificultăților obiective ale anului curent, vom obține rezultate pozitive în reducerea sărăciei, iar anul viitor trebuie să consolidăm această dinamică pozitivă”, a spus el.

El a stabilit ca prioritate guvernului să obțină o creștere tangibilă în termeni reali a salariilor anul viitor și a spus că salariul minim trebuie crescut mai repede decât inflația.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite