Virgil Popescu: Urmează un nou set de măsuri economice. Pierderile vor fi mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virgil Popescu -min Economiei FOTO gov.ro

Virgil Popescu, ministrul Economiei a anunţat că vor fi luate noi măsuri economice, având în vedere că pandemia va aduce pierderi mari, motiv pentru care trebuie gândită o strategie de relaxare pentru firme.

„Lucrez împreună cu ministrul de Finanţe şi cu premierul la un al doilea set de măsuri pentru a face faţă noilor provocări economice apărute din cauza crizei determinate de noul coronavirus. Ne gândim, de asemenea, la o strategie pe care să o aplicăm după ce vom trece de această încercare, iar în acest sens am avut, ieri, o audioconferinţă cu reprezentanţii BERD şi le-am solicitat sprijin pentru a demara rapid un plan de dezvoltare economică post-coronavirus.

Este nevoie ca România, după această criză, să-şi stabilească direcţiile pe care le va urma astfel încât economia să devină una competitivă”, a declarat ministrul.

Popescu spune că este nevoie de o relaxare fiscală pentru companii, la finalul crizei provocată de coronavirus.

„Va trebui o relaxare fiscală, astfel încât companiile să ajungă cel puţin la nivelul la care au fost înainte de criză, astfel că trebuie încurajate cu reducerea taxelor şi încurajarea producţiei. Vom lansa un program, am remodificat programul de reindustrializare cu granturi de până la 200.000 de euro, Încercăm să îl ducem în mod special către producţia de materiale sanitare.

Această criză ne-a învăţat că dependenţa de importuri din China şi alte ţări, nu din Europa, ne-a lăsat vulnerabili în faţa unei crize cum e cea de la ora actuală. Nu avem mulţi bani pe această linie, dar vrem să începem  să vedem ce companii vor putea să acceseze aceşti bani”, a declarat Virgil Popescu.

Ministrul spune că scăderea preţurilor la energie şi combustibili nu e neapărat un semn bun pentru economie.

”Nu e un semn bun pentru economie, scăderea consumului înseamnă scăderea producţiei şi înseamnă o scădere a încasărilor a companiilor din energie ce va duce la o scădere a ritmului din investiţii. Ne ajută pe moment, trebuie să folosim acest lucru, dar cred că nu trebuie să fim foarte bucuroşi de această scădere dramatică a cotaţiei petrolului”, spune Popescu.

Întrebat de valul de cumpărături din partea populaţiei pentru asigurarea stocurilor, ministrul Virgil Popescu a făcut apel la populaţie să nu se mai înghesuie în supermarketuri, dând asigurări că magazinele alimentare vor rămâne deschise, indiferent de situaţie.

”În momentul de faţă populaţia este panicată, dar asta va duce la o risipă alimentară. Sunt convins că şi Ministerul Agriculturii va prezenta o situaţie, dar până atunci, facem apel la populaţie că nu vine războiul, magazinele sunt deschise, putem merge la magazin indiferent ce va fi, nicio ţară nu a limitat aprovizionarea cu alimente. Dragi români, nu vă faceţi stocuri pentru că nu este cazul”, a declarat ministrul.

Întrebat de pierderile economice, Virgil Popescu a spus că nu poate face o estimare exactă, dar că pierderile vor fi mari.

”Pierderile în economie vor fi foarte mari. Deja nu se mai pune problema deficitului, depinde cât va ţine această criză, dacă se va încheia în vreo două luni, probabil că ne vom duce până în 5 la sută, dacă va dura 3-5 luni, nu se mai poate aproxima nimic”, a declarat Popescu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite