Virgil Popescu: Transgaz va colabora cu operatorii de transport de gaze naturale din Europa Centrală pentru a dezvolta reţeaua de transport pentru „gaze verzi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis, joi, că România se implică, alături de alte state din UE, în dezvoltarea reţelei regionale de hidrogen şi a anunţat un parteneriat al Transgaz cu operatorii de transport de gaze naturale pentru a dezvolta reţeaua de transport pentru „gaze verzi”.

„România se implică alături de alte state din UE în dezvoltarea reţelei regionale de hidrogen. Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A. va face un parteneriat strategic cu operatorii de transport de gaze naturale din Europa Centrală (din Polonia, Slovacia şi Ungaria) pentru a dezvolta reţeaua de transport pentru „gaze verzi”. În baza unui memorandum de înţelegere semnat astăzi va rezulta un studiu de fezabilitate”, a scris Virgil Popescu, joi, pe Facebook.  

Oficialul precizează că şi Ministerul pe care îl conduce lucrează la elaborarea strategiei naţionale pentru hidrogen. 

„În plus, avem fonduri din PNRR pentru investiţii în infrastructura de distribuţie a gazelor regenerabile (utilizarea gazului natural în combinaţie cu hidrogenul verde ca măsură de tranziţie), precum şi capacităţile de producţie a hidrogenului verde şi / sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice şi pentru sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producţia de hidrogen verde în instalaţii de electroliză”, a mai transmis ministrul.  

La rândul lor, reprezentanţii Transgaz au transmis joi: „Ca recunoaştere a tranziţiei către energia verde şi a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru Operatori de Transport şi de Sistem (OTS) de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia şi FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilităţile de decarbonizare a operaţiunilor lor, de a transporta gaze verzi şi de a investiga potenţialul transportului de CO2. Memorandumul de Înţelegere comun a fost semnat astăzi la Budapesta.”

Pe baza iniţiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părţi, maghiară, slovacă, poloneză şi română îşi propune să iniţieze activităţi comune în mai multe domenii.

În primul rând, vizează împărtăşirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen şi CO2, al decarbonizării operaţiunilor şi al producţiei de hidrogen; în al doilea rând, identificarea pieţelor şi aplicaţiilor hidrogenului în diverse industrii; şi, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.

„Conform planurilor, colaborarea operatorilor de transport şi de sistem va avea ca rezultat şi elaborarea unui studiu de fezabilitate. Pentru a extinde domeniul de aplicare a cooperării, iniţiativa este deschisă şi pentru alţi OTS regionali. Memorandumul de Înţelegere sprijină în mare măsură toate iniţiativele care încurajează dezvoltarea lanţului valoric al hidrogenului în regiunea CEE şi atrage atenţia asupra caracteristicilor regionale pentru o evoluţie uniformă a reţelei de hidrogen în Uniunea Europeană.”, precizează sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite