Vilniusul a anunţat începerea funcţionării gazoductului GIPL între Polonia şi Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Directorul general al operatorului de reţea de gaz lituanian Amber Grid Nemunas Biknius a menţionat că noua conductă de gaz permite transferul a 230.000 de metri cubi de gaz pe oră către Polonia şi 217.000 de metri cubi pe oră către Lituania.

Conducta de gaze GIPL (Gas Interconnection Poland - Lituania) care leagă Polonia şi Lituania a început să lucreze. Nemunas Biknyus, directorul general al operatorului de reţea de gaz lituanian Amber Grid, a anunţat acest lucru duminică.

„Gazoductul a început să funcţioneze. Acesta este un eveniment special în cadrul obţinerii independenţei energetice nu numai pentru ţările noastre, ci pentru întreaga regiune, inclusiv Ţările Baltice şi Finlanda. Astăzi, gazul este transportat prin el în Polonia, dar în funcţie de nevoi, poate merge în ambele sensuri - şi către Polonia, şi către Lituania din Polonia. O infrastructură de interconectare fiabilă va asigura posibilitatea unui schimb constant de gaze naturale", a spus Biknius, citat de agenţia lituaniană Elta.

Noua conductă de gaz permite transferul a 230.000 de metri cubi de gaz pe oră către Polonia (2 miliarde de metri cubi pe an) şi 217.000 de metri cubi pe oră către Lituania (1,9 miliarde de metri cubi pe an). După cum a s-a raportat anterior de către operatorul reţelei de gazoducte poloneze Gaz-System, capacitatea tehnică în direcţia Lituania va fi de 2.564 MWh de la 1 mai până la 30 septembrie 2022. În sens invers, capacitatea în regim continuu va fi de 2.419 MWh.

Noua conductă de gaz oferă acces la gaz lichefiat de la terminalul plutitor din Klaipeda, pe care Polonia îl va putea importa prin conductă şi cisterne. Capacitatea totală a terminalului din Lituania este de 4 miliarde de metri cubi pe an, din care partea poloneză poate folosi 1,9 miliarde de metri cubi.

În cadrul licitaţiei desfăşurate în aprilie pe gazoductul GIPL de la 1 mai până la 1 iunie au fost rezervaţi 861 kWh. Este vorba de aproape 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Anterior, compania energetică poloneză PGNiG a informat despre planurile de participare la această licitaţie, care şi-a rezervat deja capacitate la terminalul GNL din Klaipeda. În luna mai, compania aşteaptă primele livrări de gaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite