Viktor Orban cere Comisiei Europene să deblocheze toate fondurile din PNRR destinate Ungariei pentru a ajuta în criza refugiaţilor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Premierul ungar Viktor Orban a cerut Comisiei Europene să deblocheze toate fondurile alocate ţării în cadrul planului european de redresare post-pandemie, inclusiv partea de împrumuturi pe care până în prezent nu intenţiona să o acceseze, pentru a ajuta la gestionarea crizei refugiaţilor din Ucraina,  transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, într-o scrisoare din data de 18 martie adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Viktor Orban menţionează că intenţionează să folosească această parte de împrumuturi – pe care o va include în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – pentru activităţi umanitare, apărare, controlul graniţelor şi alte acţiuni legate de gestionarea crizei umanitare după invazia rusă în Ucraina.

Comisia Europeană şi-a reţinut aprobarea de a plăti banii pentru recuperarea după pandemie a Poloniei şi Ungariei, deoarece cele două ţări nu au abordat încă recomandările UE cu privire la statul de drept.

Executivul Uniunii Europene este în conflict cu cele două guverne naţionaliste pe o serie de probleme, inclusiv libertăţile presei şi drepturile LGBT. Von der Leyen a spus anul trecut că Ungaria trebuie să facă mai mult pentru a lupta împotriva corupţiei.

„Ungaria a primit până în prezent peste 450.000 de refugiaţi din Ucraina şi responsabilitatea comună a statelor UE este esenţială în gestionarea acestei crize”, remarcă premierul ungar în scrisoarea adresată Comisiei Europene. 

„În acest scop, Ungaria nu cere decât un acces imediat şi efectiv la fondurile europene care îi sunt alocate şi să le poată folosi în mod flexibil pentru destinaţiile cele mai adecvate în gestionarea crizei”, subliniază Viktor Orban, care la alegerile legislative din 3 aprilie se va confrunta cu un front unit al opoziţiei.

Premierul ungar precizează că în final guvernul său a decis să solicite şi partea de împrumuturi din PNRR, circa 9 miliarde de euro, după ce hotărâse să acceseze numai componenta de granturi din planul european de redresare post-pandemie.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite