Veşti bune din imobiliare: cum să-ţi amenajezi bucătăria în aer liber
0Zilele calde de vară te fac să-ţi doreşti să petreci cât mai mult timp în aer liber, asta chiar şi atunci când găteşti, iar pentru acest lucru există o soluţie extrem de practică: amenajarea unei bucătării în curtea casei.
Tot mai mulţi români care stau „la curte“ aleg să-şi amenajeze în aer liber o bucătărie completă, permanentă, sau un grătar, pe care să îl folosească ocazional. În ambele cazuri, o planificare practică a acestui spaţiu va face gătitul în aer liber mai eficient şi mai plăcut. Aşadar, îţi prezentăm mai jos câteva sfaturi din partea specialiştilor incasa.ro pentru a îmbina utilul cu plăcutul în zilele calde de vară.
Înainte de toate, trebuie să decizi ce caracteristici vrei să aibă zona dedicată gătitului.
Dacă un simplu grătar nu te mulţumeşte, poţi opta pentru o amenajare mai elaborată care să includă o chiuvetă şi un frigider sau chiar o maşină de spălat vase. În acest caz, aparatele electrocasnice trebuie protejate împotriva condiţiilor meteorologice nefavorabile. Pentru asta, trebuie să amplasezi centrul de gătit într-o zonă acoperită.
Dacă, totuşi, optezi pentru grătar, trebuie să ai în vedere unele aspecte şi în acest caz. Grătarul poate fi cu cărbuni, cu propan lichid sau cu gaz natural. Grătarele cu cărbuni sunt mai puţin costisitoare, iar cele cu gaz natural sunt cele mai scumpe.
Trebuie să ai în vedere şi alte caracteristici ale grătarului, în funcţie de costurile pe care le poţi suporta ulterior, după montarea lui: o aprindere piezoelectronică pe bază de baterie sau un sistem de protecţie la flacără implică o creştere a costurilor.
În funcţie de buget, puteţi alege o serie de accesorii, cum ar fi rotisoare, arzătoare laterale, cuptoare de fum sau elemente de încălzire detaşabile, termometru montat pe capac, tavă de colectare a grăsimii şi altele.
Aproape sau departe de casă?
Spaţiul ce urmează să fie dedicat gătitului este şi el la fel de important. În apropierea casei sau undeva mai departe? Ambele variante prezintă avantaje, susţin specialiştii incasa.ro. O zonă de gătit aflată lângă casă îţi va oferi avantajul de a avea acces rapid la bucătăria interioară, în timp ce una la depărtare îţi va proteja interiorul locuinţei de fum, căldură şi miros de mâncare.
Totuşi, atunci când alegi locul unde să-ţi amplasezi bucătăria exterioară, trebuie să ai în vedere că aceasta necesită racordarea la utilităţi – gaze, electricitate, apă. Astfel, cu cât spaţiul dedicat gătitului va fi mai aproape de casă, cu atât costurile de racordare vor fi mai reduse.
O bucătărie rezistentă
Când alegi materialele din care îţi construieşti bucătăria din curte, fie că vorbim de blat sau de dulapuri, trebuie să ai în vedere că acestea trebuie să fie extrem de rezistente. De exemplu, materialul din care este confecţionat blatul de lucru trebuie să fie rezistent la diferite condiţii de mediu. Ploaia, zăpada, lumina soarelui pot decolora, păta sau produce putregai pe suprafaţa de lucru, explică specialiştii incasa.ro.
Trebuie să ştii că plăcile din beton sau materialele naturale, cu ar fi piatra sau ardezia, reprezintă bune opţiuni. Evită să foloseşti blaturile laminate, cu excepţia cazurilor în care bucătăria este amplasată în zone foarte bine protejate, cum ar fi o terasă închisă.
Gândeşte-te de două ori înainte de a opta pentru un blat din lemn rezistent la putrezire. Chiar dacă este rezistent, el este purtător de bacterii. Poţi alege lemnul rezistent, precum mahon, cedru, santal sau tec, pentru confecţionarea dulapurilor. Plăcile de OSB, care sunt făcute din fibre de lemn aglomerat, sunt, de asemenea, suficient de impermeabile pentru a servi drept materiale de confecţionare a dulapurilor din bucătăria exterioară.
Profită de promoţiile de creditare
Chiar dacă la o primă vedere amenajarea unei bucătării în aer liber ţi-ar putea părea o treabă uşoară, după ce îţi aşterni planul pe foaie, vei constata că totul trebuie foarte bine cântărit. În plus, stabileşte-ţi un buget şi verifică dacă te poţi încadra în el. Dacă cheltuielile necesare pentru construcţia bucătăriei depăşesc cu mult resursele tale financiare, există soluţii. Apelează la un credit bancar, mai ales că dobânzile s-au redus în ultimele luni, iar unele bănci au lansat diverse promoţii.
De exemplu, cei care contractează un credit ipotecar în lei sau în euro de la BRD, până la 19 octombrie, primesc garantat un Gift Card (card cadou). Valoarea cardului este de 800 de lei dacă clientul îşi încasează veniturile într-un cont deschis la BRD. Dacă nu optează pentru această variantă, valoarea cardului este de 400 de lei. BRD oferă creditul ipotecar/imobiliar Habitat pentru diverse proiecte: achiziţie, construcţie, terminare, extindere, modernizare, reabilitare sau consolidare.
BRD oferă clientului posibilitatea de a alege între două tipuri de dobânzi ce urmează să fie aplicate creditului imobiliar, în lei sau în euro.
Prima variantă presupune o dobândă fixă în primii şapte ani ai perioadei de creditare, ulterior dobânda devenind indexabilă, adică aceasta va varia în funcţie de indicii ROBOR la 6 luni pentru lei sau EURIBOR la 3 luni pentru euro. Cea de-a doua variantă presupune dobândă indexabilă pe toată perioada de creditare. Mai exact, pentru creditul imobiliar în lei, dobânda va fi egală cu indicele
ROBOR la 6 luni plus 2,25%, iar pentru cel în euro, aceasta va fi egală cu indicele EURIBOR la 3 luni plus 5%.
În tabelul de mai jos este prezentată o simulare pentru un credit imobiliar/ipotecar de la BRD, în lei şi în euro, cu şi fără virarea veniturilor clientului într-un cont al băncii, în cadrul Convenţiilor de plată a salariilor. Tabelul prezintă valoarea DAE (dobânda anuală efectivă), adică toate costurile împrumutului, inclusiv cele aferente asigurării de viaţă.