Veşti bune din imobiliare: preţul apartamentelor noi s-a înjumătăţit în ultimii şase ani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuinţele nou-construite din marile oraşe din ţară s-au ieftinit semnificativ din 2008 şi până în prezent, cea mai mare reducere de preţ fiind înregistrată în Bucureşti, unde s-a resimţit cel mai puternic şi boomul imobiliar.

Cei care îşi doresc să-şi cumpere o locuinţă în următoarea perioadă au ca variantă apartamentele construite în ultimii ani, întrucât preţul acestora s-a redus semnificativ de la intrarea României în criză economică.

Pe parcursul perioadei de recesiune, locuinţele nou-construite din marile oraşe s-au depreciat cu până la jumătate din valoarea atinsă în perioada de apogeu a pieţei imobiliare, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro. Pe primul loc în clasamentul ieftinirilor se situează Bucureştiul, iar la polul opus se află Timişoara. Vă prezentăm mai jos care sunt preţurile medii unitare cerute în luna mai 2014, în marile oraşe din ţară, pe categorii de apartamente – cu una, două sau trei camere, dar şi evoluţia acestora în ultimii şase ani. 

Bucureşti, în topul ieftinirilor

Capitala ocupă primul loc în topul ieftinirilor locuinţelor nou-construite. Faptul că în Bucureşti au avut loc cele mai mari reduceri de preţ nu este surprinzător, întrucât aicib s-a resimţit cel mai puternic şi boomul imobiliar. Din martie 2008, moment de apogee pentru piaţa imobiliară bucureşteană, preţurile apartamentelor noi din Capitală s-au redus cu 53%, de la 2.576 de euro/metru pătrat util până la 1.204 de euro/metru pătrat în mai 2014. Astfel, o garsonieră poate fi cumpărată într-unul din cartierele Bucureştiului, în medie, cu aproximativ 45.000 de euro. Preţurile variază însă în funcţie de suprafaţă, de amenajări, dar şi de cartierul în care locuinţa este situată. Preţul unui apartament nou cu două camere este, în medie, 74.000 de euro, iar al unuia cu trei camere ajunge la aproximativ 111.600 de euro.

48.000 de euro un apartament cu două camere în Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, preţul apartamentelor noi a scăzut, în medie, cu aproape 51%, de la un prag maxim de 1.619 euro/metru pătrat (atins în luna septembrie a anului 2008) până la nivelul actual de 799 de euro/metru pătrat.

În prezent, cei care vor să-şi cumpere o locuinţă în Braşov vor trebui să plătească, în medie, 31.000 de euro pentru o garsonieră nouă sau 48.000 de euro pentru un apartament cu două camera. Preţul unui apartament cu trei camere în oraşul de la poalele Tâmpei este, în prezent, de aproximativ 64.000 de euro.

Tot în Ardeal, la Cluj-Napoca, locuinţele nou-construite s-au ieftinit cu aproximativ 43% în perioada de recesiune. Astfel, de la un apogeu de 1.382 de euro/metru pătrat consemnat în luna mai 2008, preţul mediu al unei locuinţe noi în Cluj-Napoca a scăzut la numai 783 de euro/metru pătrat în mai 2014. O garsonieră costă azi, în medie, aproximativ 31.000 de euro, preţul unui apartament cu două camere ajunge la puţin peste 40.000 de euro, iar al unuia cu trei camera la aproape 63.000 de euro.

53.000 de euro pentru două camera la malul mării

În Constanţa, o locuinţă monocamerală poate fi achiziţionată, în prezent, cu aproximativ 29.000 de euro. Pe de altă parte, potenţialii cumpărători ar trebui să scoată din buzunar 53.000 de euro pentru un apartament cu două camere sau 84.000 de euro pentru unul cu trei camere. Preţurile solicitate de vânzătorii de la malul mării pe segmentul rezidenţial nou au consemnat un recul de aproape 50% în ultimii ani, de la valoarea de 1.780 de euro/metru pătrat până la 893 de euro/metru pătrat.

Ieftiniri mai mici la Timişoara

Timişoara este unul dintre marile oraşe din ţară în care preţurile locuinţelor au înregistrat printre cele mai mici scăderi. Cu un declin de aproximativ 33% (de la 1.301 euro/metru pătrat, în aprilie 2008, până la 868 de euro/metru pătrat, în mai 2014), oraşul din vestul ţării este singurul dintre cele analizate în care preţurile locuinţelor noi au scăzut cu mai puţin de 40% în perioada de recesiune. Aici, o garsonieră nou-construită are un preţ mediu cerut de aproximativ 35.000 de euro, un apartament cu două camere costă 52.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge la 66.500 de euro.

 

Variante de finanţare

Majoritatea celor care îşi achiziţionează o locuinţă contractează un credit bancar întrucât nu dispun de resursele financiare necesare. În ultima perioada, unele bănci au lansat campanii promoţionale prin care acordă clienţilor dobânzi mai mici la contractarea unui credit imobiliar, dar şi premii. De exemplu, cei care contractează un credit imobiliar în lei sau euro de la BRD, până la 19 octombrie, primesc garantat un Gift Card (card cadou – limba română). Valoarea cardului este de 800 de lei dacă clientul îşi încasează veniturile într-un cont deschis la bancă. Dacă nu optează pentru această variantă, valoarea cardului este de 400 de lei.

BRD oferă clientului posibilitatea de a alege între două tipuri de dobânzi ce urmează să fie aplicate creditului imobiliar, în lei sau euro.

Prima variantă presupune o dobândă fixă în primii şapte ani ai perioadei de creditare, ulterior dobânda devenind indexabilă, adică aceasta va varia în funcţie de indicii ROBOR la 6 luni pentru lei sau EURIBOR la 3 luni pentru euro.

Cea de-a doua variantă presupune dobândă indexabilă pe toată perioada de creditare. Mai exact, pentru creditul imobiliar în lei, dobânda va fi egală cu indicele ROBOR la 6 luni plus 2,25%, iar pentru cel în euro aceasta va fi egală cu indicele EURIBOR la 3 luni plus 5%. În tabelul alăturat, este prezentată o simulare pentru un credit imobiliar de la BRD, în lei şi euro, cu şi fără virarea veniturilor clientului într-un cont al băncii. Tabelul prezintă valoarea DAE (dobânda anuală efectivă), adică toate costurile împrumutului, inclusiv cele aferente asigurării de viaţă.

74.000 de euro este, în prezent, preţul mediu al unui apartament nou cu două camere din Bucureşti.
grafic
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite