Veste bună pentru consumatori: preţul energiei electrice ar putea scădea cu 3-5% de la 1 ianuarie 2016
0Preţului energiei electrice la consumatorul final ar putea scădea cu 3-5% de la 1 ianuarie 2016, în urma reducerii tarifelor de distribuţie, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„În acest an, la nivelul furnizării de energie electrică şi distribuţiei de energie electrică s-au înregistrat nişte elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrică cu câteva procente, am avut o evoluţie ratei de inflaţie favorabilă. Aceste două lucruri coroborate vor aduce, cu siguranţă, un aspect pozitiv la fixarea preţului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem că acest preţ va scădea cu câteva procente“, a spus Niculae Havrileţ, în cadrul unei conferinţe de profil, citat de Agerpres.ro.
Preţul ar urma să scadă începând de la 1 ianuarie 2016. Havrileţ a precizat că reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distribuţie, iar în factura finală scăderea ar urma să fie de 3-5%. Reducerea nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.
Concomitent, Havrileţ a afirmat că pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate în ceea ce priveşte stocurile de păcură, apă sau gaze, singura restanţă fiind la aprovizionarea cu huilă.
"Pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate. Există încă o restanţă la aprovizionarea cu huilă. În rest, toate societăţile comerciale din zona energiei electrice care asigură rezerva de putere pentru perioada de iarnă au constituit stocurile de apă, în cazul Hidroelectrica, sau stocuri de cărbune sau de păcură în cazul celorlalte societăţi comerciale care au această sarcină pe timpul iernii.
În ceea ce priveşte gazele naturale, Autoritatea a solicitat furnizorilor să înmagazineze pentru motive de siguranţă 1,7 miliarde de metri cubi, s-au înmagazinat 2,5 miliarde de metri cubi, exact ca la nivelul anului trecut", a afirmat Havrileţ. Oficialul a explicat că la înmagazinarea peste cantităţile recomandate au stat raţiuni de siguranţă suplimentară, instituită de Ministerul Energiei, pe regulamentul de salvgardare, dar şi probleme în ceea ce priveşte vânzarea gazelor pe fondul consumului mai scăzut al consumatorilor, în special a celor din zona industrială.
Potrivit acestuia, se aşteaptă ca primele două luni de iarnă să fie blânde. De asemenea, Havrileţ a precizat că Transgaz va avea drept începând cu acest an să echilibreze sistemul naţional de transport, putând să facă un import suplimentar de gaze atât din partea de Est cât şi din Vest.