Venitul mediu în Germania a crescut cu doar 26 de euro în pandemie. Gospodăriile, pregătite să cheltuie banii puşi deoparte în perioada restricţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă |Adevărul
Foto: Arhivă |Adevărul

Venitul mediu în Germania a crescut cu numai 26 de euro în 2020, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), arată datele publicate marţi de Oficiul Federal pentru Muncă (BA), transmite DPA.

Potrivit sursei citate, salariul mediu al angajaţilor cu normă întreagă care plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale a fost anul trecut de 3.427 euro (4.043 dolari), cu 26 euro mai mult decât în 2019.

Fără efectele pandemiei, salariul mediu ar fi crescut cu 69 euro, susţine Oficiul Federal pentru Muncă, care precizează că în Germania de Est oamenii încă câştigă mai puţin decât în vestul ţării, chiar dacă diferenţele se atenuează.

Conform Institutului de cercetare economică Ifo, numărul angajaţilor incluşi în Kurzarbeit (program de lucru redus) din Germania a scăzut în iunie la 1,5 milioane, cel mai redus nivel din februarie 2020, după ce autorităţile au atenuat restricţiile.

Cifra de 1,5 milioane reprezintă 4,5% din numărul total al angajaţilor, faţă de un nivel de 6,8% în mai, a informat Ifo, precizând că estimarea se bazează pe un sondaj realizat în rândul oamenilor de afaceri şi pe datele de la Oficiul Federal pentru Muncă (BA), informează Agerpres. În aprilie 2020, în perioada de vârf a crizei provocată de pandemie, numărul persoanelor incluse în Kurzarbeit a urcat la aproape şase milioane.

Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat luna trecută că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut în iunie cu 38.000, până la cifra ajustată de 2,691 milioane.

În iunie, rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,9%, similar cu nivelul din mai.

Datele peste aşteptări de pe piaţa forţei de muncă sporesc şansele unei redresări a economiei bazate pe consum în lunile de vară, gospodăriile fiind pregătite să înceapă cheltuirea banilor puşi deoparte în perioada restricţiilor.

Economia germană este pe punctul de a recupera terenul pierdut în perioada pandemiei graţie accelerării ritmului de creştere în trimestrul al treilea, susţine Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), potrivit Bloomberg.

Într-un raport publicat luni, Bundesbank prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere solidă în al doilea trimestru şi ar urma să accelereze în trimestrul al treilea, transmite Agerpres.

Ponderea mare ocupată de industrie a ajutat economia germană să treacă mai bine prin pandemie comparativ cu majoritatea economiilor importante din zona euro dependente de turism, care abia cum încep să recupereze decalajul şi deja se confruntă cu noi restricţii de călătorie pe fondul unui nou val de infecţii.

„Cu condiţia să nu existe regrese semnificative cu privire la pandemie iar blocajele de aprovizionare în sectorul manufacturier să se reducă, cel puţin gradual, ritmul expansiunii economice ar urma să fie mai rapid în timpul verii iar Produsul Intern Brut ar putea reveni la nivelul de dinainte de criză în trimestrul al treilea", a informat Bundesbank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite