Vânzările globale de cipuri au atins un nivel record în 2021. Specialişti: Tendinţele arată în continuare o cerere crescută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Vânzările globale de semiconductori au crescut anul trecut cu 26,2%, atingând o valoare record de 555,9 miliarde de dolari, iar prognozele pentru acest an arată o creştere de 8,8%, pe măsură ce producătorii de cipuri continuă să îşi extindă capacităţile de producţie pentru a face faţă cererii, a anunţat, luni, Semiconductor Industry Association (SIA), transmite Reuters.

„Tendinţele arată în continuare spre o cerere crescută. Doar că nu vom avea acest efect de praştie pe care l-am avut în pandemie", a declarat directorul SIA, John Neuffer, informează Agerpres.

Conform acestuia, ritmul de creştere va fi mult mai lent în 2022.

În 2020, vânzările globale de cipuri au crescut cu 6,8%, comparativ cu 2019, în timp ce anul trecut a fost primul după 2018 când numărul de cipuri vândute la nivel mondial a depăşit pragul de 1.000 de miliarde de unităţi, a precizat John Neuffer.

Deşi pe parcursul anului trecut, marii producători mondiali de semiconductori, precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, Samsung Electronics Co, şi Intel Corp, au anunţat investiţii de zeci de miliarde de dolari în noi uzine, John Neuffer a apreciat că tendinţa de digitalizare accelerată de pandemie va continua să impulsioneze cererea de cipuri.

„Credem că în viitorul apropiat va exista foarte multă cerere pentru ca noi, astfel încât să demarăm o strategie foarte agresivă de construcţie de uzine", a apreciat directorul SIA.

Anul trecut în întreaga lume au fost vânduţi 1.150 miliarde de semiconductori, cea mai mare creştere fiind înregistrată în cazul cipurilor pentru automobile, a spus Neuffer. Pe acest segment, vânzările au crescut cu 34%, comparativ cu 2020, până la 26,4 miliarde de dolari. În termeni de unităţi vândute, creşterea a fost de 33%.

China a rămas şi în 2021 cea mai mare piaţă individuală pentru semiconductori, cu vânzări totale de 192,5 miliarde de dolari, în creştere cu 27,1% comparativ cu 2020, a informat SIA. 

Casa Albă a recomandat, în urmă cu câteva zile, industriei americane de cipuri să-şi diversifice lanţul de aprovizionare în cazul în care Rusia va riposta împotriva ameninţării restricţiilor de export din SUA prin blocarea accesului la materiale cheie.

Potrivit datelor transmise de Reuters, Techcet, un grup de cercetare de piaţă, a publicat un raport pe 1 februarie care evidenţiază dependenţa multor producători de semiconductori de materialele ruseşti şi ucrainene precum neonul şi paladiul. 

Conform estimărilor Techcet, peste 90% din livrările de neon folosit pentru semiconductorii din SUA provin din Ucraina, în timp ce 35% din paladiul din SUA provine din Rusia, transmite News.ro.

Astfel, Peter Harrell, care face parte din Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe, împreună cu personalul său au luat legătura cu membri ai industriei de cipuri după ce au aflat de expunerea lor la materialele ruseşti şi ucrainene necesare pentru fabricarea cipurilor. Harrell i-a îndemnat pe industriaşi să găsească surse alternative.

Citeşte şi: Casa Albă recomandă producătorilor de cipuri să se pregătească pentru posibile întreruperi de aprovizionare cu materiale care provin din Rusia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite