Vânzările de automobile sunt în scădere în China, în pofida succesului maşinilor hibride

0
Publicat:

Vânzările de automobile pe piaţa chineză, cea mai mare din lume, au scăzut în ritm anual cu 6,9% în iunie, a treia lună de declin consecutiv, arată datele publicate luni de Asociaţia Producătorilor Auto din China (CPCA).

Automobile electrice din China FOTO: Shutterstock
Automobile electrice din China FOTO: Shutterstock

Acest lucru arată că subvenţiile guvernamentale nu au reuşit să-i atragă pe consumatori, care sunt prudenţi în legătură cu cheltuielile masive, pe fondul redresării lente a economiei, transmite Reuters.

În iunie, vânzările de automobile s-a situat la 1,78 milioane de unităţi, după un declin de 2,2% faţă de mai şi de 5,8% în aprilie. Războiul preţurilor, început în 2023, a stimulat la începutul acestui an vânzările de vehicule în China, dar efectul s-a atenuat în ultimele luni, în pofida noilor subvenţii guvernamentale, potrivit Agerpres.

În iunie, ponderea vehiculelor propulsate cu forme noi de energie (NEV), care includ vehiculele electrice (EV) şi hibride plug-in (PHEV), a atins nivelul record de 48,1% din vânzările auto interne.

Pe segmentul EV, ritmul de creştere al vânzărilor s-a atenuat luna trecută la 9,9%, de la 27,4% în mai, în timp ce pe segmentul hibride plug-in avansul a fost de 67,2%, de la 61,1% în mai.

În primul semestru din 2024, vânzările de automobile pe piaţa chineză au urcat cu 2,9%, la 9,93 milioane de unităţi.

În privinţa exporturilor auto, acestea au crescut în ritm anual luna trecută cu 28%, după o expansiune de 23% în mai, conform datelor separate ale CPCA.

Evoluţiile s-ar putea înrăutăţi, după ce săptămâna trecută Uniunea Europeană a confirmat tarifele vamale provizorii de până la 37,6% pentru vehiculele electrice produse în China.

"Exporturile vehiculelor propulsate cu forme noi de energie se confruntă temporar cu presiuni", a afirmat secretarul general al CPCA, Cui Dongshu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite