UPDATE Ponta, după întâlnirea cu guvernatorul Mugur Isărescu: „Proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi prezentat mâine în Guvern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernatorul Mugur Isărescu va discuta cu reprezentanţii Guvernului despre Autoritatea de Supraveghere Financiară FOTO Adevărul
Guvernatorul Mugur Isărescu va discuta cu reprezentanţii Guvernului despre Autoritatea de Supraveghere Financiară FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta s-a întâlnit vineri după-amiază, la sediul Băncii Naţionale, cu guvernatorul Mugur Isărescu, pentru a discuta proiectul privind Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). După întâlnire, premierul Ponta a declarat că proiectul de înfiinţare a ASF va fi prezentat mâine în Guvern.

UPDATE 18.40 Actualul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, va reveni la Banca Naţională a României, la finalul mandatului guvernamental, a declarat, marţi seara, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

"Domnul Florin Georgescu revine la Banca Naţională", a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta. El a răspuns astfel după ce primul-ministru a fost întrebat de jurnalişti dacă îl va mai propune pe Florin Georgescu pentru postul de ministru al Finanţelor.

Ponta a răspuns la rândul său acestei întrebări, arătând că îi va propune, dar că ştie că va fi refuzat. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 18.30 După întâlnirea  cu guvernatorul Mugur Isărescu, care a avut loc la sediul Băncii Naţionale a României, premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi prezentat mâine în Guvern şi va rămâne în dezbatere public.

Premierul a mai spus că preşedintele acestei noi structuri va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi ţinând cont de opinia BNR.

El a precizat că actul normativ va fi aprobat de viitorul Executiv şi a explicat urgenţa documentului, promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă, prin faptul că se doreşte ca până la 15 martie să fie îndeplinite toate procedurile pentru înfiinţarea noii autorităţi, fiind nevoie de "o mişcare rapidă" de adaptare la noile realităţi în domeniu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premierul Ponta a declarat luni seara că se va întâlni marţi cu guvernatorul Mugur Isărescu pentru a discuta despre proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

„Am avut o discuţie cu domnul guvernator Mugur Isărescu, voi avea o discuţie şi mâine şi am mare încredere în ceea ce spune dumnealui. Toate aceste instituţii vor fi sub o singură umblelă. În multe state europene este aşa”, a declarat premierul aseară.  

La finalul întrevederii de astăzi vor fi susţinute declaraţii de presă, informează Guvernul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară se înfiinţează ca autoritate administrativă autonomă, de specialitate, cu personalitate juridică, independentă, autofinanţată. 

ASF va prelua toate atribuţiile şi prerogativele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit proiectului unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.

Motivele urgenţei: criza şi „disfuncţionalităţile“

Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor. 

„Luarea acestor măsuri în regim de urgenţă se impune în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, în care se menţin tensiunile generate de criza economică, aceste disfuncţionalităţi să submineze, prin contaminare, încrederea populaţiei în serviciile oferite de întregul sistem financiar şi în modul în care se realizează supravegherea acestora, întrucât aspectele vizate constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată“, se spune în preambulul proiectului de ordonanţă.

15 membri numiţi de Parlament

ASF va fi condusă de un consiliu format din 15 membri, dintre care un preşedinte şi trei vicepreşedinţi. Membrii consiliului ASF vor fi numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere. 

Numirile se vor adopta la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv, a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite