Ungaria interzice importul a 24 de tipuri de produse agricole din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricțiile includ cerealele, legumele, produsele din carne și mierea.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ungaria a interzis importul din Ucraina a 24 de tipuri de produse agricole, inclusiv cereale, legume, produse din carne și mierea, se precizează în rezoluția cabinetului de miniștri al țării, publicată în „Buletinul Informațiilor Oficiale”.

Documentul se numește „Decretul Guvernului privind transportul anumitor produse agricole originare din Ucraina”. Acesta stabilește că din 16 septembrie 2023 va fi impusă o interdicție privind importul în Ungaria a 24 de tipuri de produse agricole enumerate în tabel. Acestea au inclus grâu, secară, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei vegetal, precum și produse din carne procesată, diverse legume și miere.

Decretul, semnat de premierul Viktor Orban, nu precizează un termen limită. De asemenea, confirmă că va fi permis în continuare tranzitul produselor agricole ucrainene pe teritoriul Ungariei, dar nu vor fi alocate mai mult de 15 zile pentru transportul fiecărui lot de astfel de mărfuri în interiorul țării.

Comentând documentul, ministrul maghiar al Agriculturii Istvan Nagy a spus că adoptarea acestuia se datorează refuzului Comisiei Europene de a extinde embargoul asupra livrărilor către cinci țări din Europa Centrală cu patru tipuri de cereale și semințe oleaginoase ucrainene - grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui - după 15 septembrie. 

"Bruxellesul a decis să nu extindă interdicția de import de cereale ucrainene. Ungaria își închide granițele la nivel național, extinzând aceasta la 24 de mărfuri ucrainene", a scris șeful Ministerului Agriculturii pe Facebook.

Polonia și Slovacia au anunțat, de asemenea, introducerea unor interdicții unilaterale a aprovizionării cu cereale din Ucraina.

În aprilie, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia au interzis importul de cereale și alte tipuri de produse agricole de pe teritoriul ucrainean. Ulterior, au anulat aceste măsuri în schimbul deciziei Comisiei Europene de a institui mai întâi până pe 5 iunie și apoi până pe 15 septembrie un embargo asupra livrărilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina. 

În iulie, cinci țări din Europa Centrală au cerut în comun Comisiei Europene să prelungească interdicția importurilor de cereale ucrainene până la sfârșitul anului, indicând că acestea ar trebui să meargă pe piețele tradiționale din Asia și Africa. În august, Ungaria a avertizat că, în caz contrar, nu numai că va menține embargoul pentru cereale, ci îl va extinde și la alte 20 de tipuri de produse agricole din Ucraina. 

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite