Ungaria: Benzinăriile Mol limitează alimentarea cu carburanţi la 50 de litri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benzinarie Mol Ungaria FOTO Profimedia

Grupul energetic maghiar MOL a declarat că limitează alimentarea autoturismelor la 50 de litri de combustibil pe zi de la staţiile sale de benzină începând de vineri, reducând la jumătate limita anterioară, scrie Reuters.

MOL, care deţine cea mai mare reţea de staţii de benzină din ţară, a cerut eliminarea unui plafon de preţ impus de guvern care stabileşte preţul de vânzare cu amănuntul atât pentru benzină cu 95 de octani, cât şi pentru motorină la 480 de forinţi (1,27 dolari) pe litru, notează Reuters

Plafonul, în vigoare de la jumătatea lunii noiembrie, a făcut parte dintr-un efort al guvernului premierului Viktor Orban de a-i proteja pe maghiari de inflaţie, aflată la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii. Plafonul a fost prelungit până la începutul lunii octombrie şi este limitat la maşinile cu numere de înmatriculare maghiare, o mişcare care a declanşat un conflict cu Uniunea Europeană.

Am introdus această limită (la realimentare)... pentru a putea garanta securitatea aprovizionării, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al MOL, Piroska Bakos, adăugând că cumpărătorii care umple bidonurile cu combustibil nu ar mai fi eligibili pentru combustibil cu preţ limitat.

Anunţul de vineri este cel mai recent indiciu că intervenţia pe piaţa combustibilului afectează echilibrul între cerere şi ofertă.

Austria şi Ungaria au eliberat o parte din rezervele lor strategice de combustibil în ultimele săptămâni pentru a stabiliza piaţa.

Cererea pentru combustibil creşte în mod normal cu aproximativ 30-40% în perioada verii, datorită turismului şi a sezonului agricol, care majorează cererea de motorină. Dar plafonarea preţurilor a dus la scăderea importurilor de combustibil, pe care MOL încearcă să o compenseze acum a explicat Bakos.

În plus, comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite