Ungaria a ajuns la un acord cu Gazprom pentru dublarea importurilor de gaze

0
Publicat:

Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat miercuri ministrul de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.

85% din gazele utilizate de Ungaria provin din Rusia, Foto: Arhivă Adevărul
85% din gazele utilizate de Ungaria provin din Rusia, Foto: Arhivă Adevărul

,,Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze", a informat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

,,S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie", a adăugat el , informează Agerpres.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi ,,imposibil" de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

În urmă cu o săptămână, și ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, anunța că țara sa va trebui să discute cu Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale, care au fost oprite în aprilie, după ce noul guvern de la Sofia a promis să asigure un nivel adecvat al aprovizionării pentru această iarnă.

Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate, discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a afirmat Hristov.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările din Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Livrările prin Nord Stream 1, oprite

În timp ce în Ungaria, volumului de gaze ruseşti era dublat, miercuri dimineața, gigantul energetic rus Gazprom a oprit fluxul de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Europa, o acţiune temporară anunţată în avans, relata The Associated Press.

Gazprom va opri în perioada 31 august, ora 01:00 GMT - 3 septembrie, ora 01:00 GMT, livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanţă”, au transmis, marți seara, reprezentanții platformei de informaţii din energie Seeburger.

În data de 19 august Gazprom anunța că livrările de gaz rusesc către Europa vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanță”.

Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore de funcţionare,” a explicat atunci Gazprom într-un comunicat. Sursa citată menționa că după ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

Miercuri, șeful Agenţiei Federale de Reţea a Germaniei, Klaus Mueller, a declarat că lucrările de mentenanţă sunt de neînţeles din punct de vedere tehnic şi consideră că este o modalitate de a pedepsi Germania pentru că a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

Gazprom a redus în mod repetat debitul de gaz prin Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, cum ar fi repararea echipamentelor. Berlinul

Rusia a redus, de asemenea, fluxul de gaze către alte ţări europene care s-au alăturat Ucrainei. Astfel, Gazprom a anunțat, marți, că a suspendat și livrările de gaz către corporația energetică franceză Engie „din cauza neplății integrale a livrărilor din iulie”. După cum a precizat holdingul rusesc, acesta a notificat Engie despre suspendarea completă a furnizării de gaze de la 1 septembrie până la primirea integrală a plății.

Potrivit Gazprom, la sfârșitul zilei de 30 august, Gazprom Export LLC nu a primit plățile integrale pentru gazul furnizat către Engie în iulie în baza contractelor existente.

Autoritățile franceze consideră că o oprire completă a furnizării de gaze de către Rusia ar avea un impact asupra situației tuturor țărilor UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite