Un gazoduct între Barcelona și Marsilia va fi construit de Franța, Spania și Portugalia

0
Publicat:

Franța, Spania și Portugalia au convenit să construiască un gazoduct marin între Barcelona și Marsilia, înlocuind planurile de extindere a conductei MidCat în Pirinei, cărora Franța s-a opus.

Gazoduct marin Foto Shutterstock
Gazoduct marin Foto Shutterstock

Ruta, numită BarMar, va fi folosită în principal pentru pomparea hidrogenului verde și a altor gaze regenerabile, dar va permite temporar și transportul unei „cantități limitate” de gaze naturale pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice a Europei, a declarat premierul portughez Antonio Costa, potrivit Reuters..

Europa se luptă pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie alternativă în fața unei constrângeri din partea Rusiei, care a redus treptat fluxurile de gaze după ce Occidentul a impus sancțiuni ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia la sfârșitul lunii februarie.

Conducta „este un răspuns la apelurile la solidaritate din partea partenerilor noștri europeni în fața șantajului (președintele rus Vladimir) Putin”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez reporterilor la Bruxelles, unde cei trei lideri s-au întâlnit joi.

Spania și Portugalia voiau să extindă conducta MidCat

BarMar rezolvă un impas între Spania și Portugalia, care doreau să extindă conducta MidCat, astfel încât să poată vinde gaz în Europa Centrală, și Franța, care a susținut că conducta ar dura prea mult pentru a se construi pentru a rezolva problemele de aprovizionare pe termen scurt.

„Este o veste bună, una dintre cele mai vechi blocaje din Europa a fost depășită”, a spus Costa.

De asemenea, Spania și Franța au convenit să accelereze o interconectare electrică prin Golful Biscaya și să identifice și să lucreze la alte conexiuni între cele două rețele naționale, potrivit unui comunicat comun.

Liderii celor trei țări au convenit să se întâlnească din nou la Alicante, Spania, pe 9 decembrie, pentru a decide asupra calendarului construcției și cum va fi finanțată.

Pe fondul rezistenței Franței, Spania și Italia au abordat anterior ideea construirii unei conducte subacvatice între cele două țări.

Între timp, facea presiuni ca Franța să accepte proiectul MidCat, care ar fi necesitat construirea a 100 km (62 mile) de conductă până la granița cu Franța.

Spania a susținut că extinderea conductei ar putea fi finalizată în mai puțin de un an, în timp ce Franța a spus că se aștepta ca construcția să dureze câțiva ani.

Spania a reprezentat 20% din anunțurile globale de investiții în hidrogen verde în primul trimestru al anului 2022, pe locul doi după SUA, potrivit companiei de consultanță Wood Mackenzie.

Iberdrola, care construiește cea mai mare fabrică de hidrogen verde din Europa în Puertollano, în centrul Spaniei, a refuzat să comenteze anunțul conductei.

Spania, în centrul planului Europei de diversificare

Printre companiile spaniole care dezvoltă hidrogen verde se numără grupul de petrol și gaze Cepsa, care va cheltui 7-8 miliarde de euro (7,8-8,9 miliarde de dolari) pentru a-și muta activitatea către surse de energie cu emisii scăzute de carbon până în 2030.

CEO-ul Cepsa, Maarten Wetselsaar, a declarat pentru Reuters că acordul a plasat Spania în centrul planului Europei de diversificare, departe de energia rusă. „Spania și Cepsa pot deveni actori centrali pe viitoarea piață a hidrogenului din UE, asigurând tranziția energetică și securitatea energetică în același timp”, a spus el.

În ceea ce privește gazele naturale, Spania are șase terminale care îi permit să aducă gaze naturale lichefiate și să-l transforme în forma sa gazoasă și trei instalații de stocare, în timp ce Portugalia are una.

Toate sunt aproape de capacitatea maximă, deoarece cererea consumatorilor de gaze din Peninsula Iberică a fost mai mică decât se aștepta, din cauza unei toamne neobișnuit de calde.

Spania are cea mai mare capacitate de regazificare din Uniunea Europeană, reprezentând 33% din totalul GNL și 44% din capacitatea de stocare a GNL. Statele Unite și Nigeria se numără printre furnizorii cheie de GNL pentru Spania, care primește și gaze din Algeria.

Prețurile gazelor din Peninsula Iberică au scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape șase luni, deoarece terminalele de stocare sunt pline și nu au infrastructura de conducte pentru a le trimite în alte părți ale Europei Centrale, unde există cerere.

Germania a primit deja primele gaze din Franța

Țări precum Germania, care din punct de vedere istoric au fost mai expuse importurilor rusești, caută soluții multiple pentru a astupa gaura lăsată de decizia Rusiei de a limita oferta.

Germania a primit joi primele livrări directe de gaze din Franța printr-o legătură de conductă în cadrul unui acord menit să ajute ambele țări să facă față problemelor actuale de aprovizionare cu energie, a declarat operatorul francez de rețea GRTgaz.

Franța, care este mai puțin expusă importurilor rusești decât vecinul său de est, deoarece majoritatea nevoilor sale sunt acoperite din Norvegia și prin livrări de GNL, va livra la început 31 de gigawați-oră pe zi, folosind o conductă în regiunea Moselle, a spus GRTgaz.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite