Ultima turbină eoliană de la Fântânele a fost conectată joi la reţea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare dintre turbinele eoliene de la Fântânele este înaltă de 100 de metri şi are un diametru al rotorului de 99 de metri FOTO Adevărul
Fiecare dintre turbinele eoliene de la Fântânele este înaltă de 100 de metri şi are un diametru al rotorului de 99 de metri FOTO Adevărul

Ultima dintre cele 240 de turbine eoliene din parcurile Fântânele-Cogealac din România a fost conectată la reţea ierii, a anunţat proprietarul acestora, grupul energetic CEZ. Capacitatea totală instalată este acum de 600 MW şi cel mai mare parc eolian continental din Europa poate, astfel, să asigure energia electrică necesară pentru peste un milion de gospodării din România în fiecare an

Prima turbină a Parcului Eolian Fântânele-Cogealac a fost lansată pe data de 1 iunie 2010. Ultima a fost conectată la reţea joi, 22 noiembrie 2012.

Un proiect „semnificativ la scară globală“

„În ultima fază de finalizare a Parcului Eolian, am lucrat din greu si am conectat până la 4 turbine pe saptămână. Acest Parc Eolian este una dintre cele mai bune investiţii ale noastre şi de asemenea, unul dintre cele mai semnificative proiecte de acest fel la scară globală“, a precizat Tomáš Pleskač, Directorul Diviziei Distribuţie şi Achiziţii Externe. De când a fost conectată prima turbină, Parcul Eolian a generat deja 1.646 TWh de energie electrică.

Parcul Eolian Fântânele-Cogealac este situat pe un lot de pământ unic într-una dintre cele două zone cu cel mai mare potenţial eolian din Europa, în regiunea Dobrogea, la 17 km de Marea Neagră. Fiecare dintre turbinele eoliene este înaltă de 100 de metri şi are un diametru al rotorului de 99 de metri.

De la 14 la 600 MW instalaţi

Astăzi am intrat în faza de testări, în timpul căreia vom analiza cu atenţie toţi parametrii şi performanţele operaţiunilor cu turbine eoliene. „Folosim o tehnologie de ultimă generaţie a turbinelor eoliene care asigură eficienţă şi siguranţă ridicate într-o gamă largă de condiţii meteo. Acest lucru măreşte semnificativ capacitatea de producţie a Parcului Eolian“ a declarat Stephan Ritter, Manager General pentru Surse regenerabile în cadrul General Electric, principalul furnizor al turbinelor.

„Când am intrat în acest proiect, România avea abia 14 MW capacitate instalată în turbine eoliene, iar acum doar în Parcul Eolian Fântânele-Cogealac sunt 600 MW instalaţi“, a subliniat Ondřej Šafář, Project Manager al Parcului Eolian Fântânele-Cogealac.

Investiţie de peste un miliard de euro

Grupul CEZ a achiziţionat proiectul pentru construirea Parcului Eolian Fântânele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC în august 2008. Investiţia totală a Grupului CEZ în acest proiect a ajuns la 1.1 miliarde de euro (aproximativ 27 miliarde de coroane ceheşti). Cu toate acestea, rata de rentabilitate a investiţiei este mare în acest caz; puţin după primele 3 trimestre ale anului 2012, Parcul Eolian Fântânele-Cogealac a contribuit cu un miliard de coroane ceheşti la rezultatele financiare totale ale Grupului CEZ pentru perioada menţionată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite