UE interzice importul de produse de pe terenuri defrişate. Ce condiţii trebuie să respecte companiile

0
Publicat:

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord pentru a interzice importul în Uniunea Europeană a mai multor produse, precum cacao, cafea sau soia, atunci când acestea contribuie la defrişări, relatează AFP.

 Ue interzice importul de cacao, cafea sau soia, când contribuie la defrişări, Foto: Shutterstock
Ue interzice importul de cacao, cafea sau soia, când contribuie la defrişări, Foto: Shutterstock

Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită şi cauciucul sunt de asemenea vizate, precum şi mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilier, hârtie, cărbune etc.). Importarea acestora va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate după decembrie 2020, a precizat Parlamentul într-un comunicat.

Potrivit datelor transmise de Reuters, noua lege va cere companiilor să prezinte o declarație de due diligence care să arate că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la distrugerea pădurilor înainte de a vinde mărfuri în UE. În caz contrar, acestea s-ar putea confrunta cu amenzi mari.

Sper că acest regulament inovator va da un impuls protejării pădurilor de pe tot globul și va inspira alte țări la COP15”, a declarat negociatorul principal al Parlamentului European, Christophe Hansen.

Despădurirea este o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră care generează schimbările climatice și va fi în centrul atenției la o conferință COP15 a ONU săptămâna aceasta, în care țările vor căuta un acord global pentru a proteja natura.

Negociatorii din țările UE și Parlamentul European au încheiat un acord cu privire la lege marți dimineața.

Companiile ar trebui să arate când și unde au fost produse mărfurile și informații „verificabile” că nu au fost cultivate pe terenuri defrișate după 2020.

Nerespectarea ar putea duce la amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii într-un stat membru al UE.

Țările care vor fi afectate de noile reguli, inclusiv Brazilia, Indonezia și Columbia, spun că măsurile sunt împovărătoare și costisitoare. Certificarea aprovizionării este, de asemenea, dificil de monitorizat, mai ales că unele lanțuri se pot întinde pe mai multe națiuni.

În timp ce militanții au salutat legea ca fiind „istorică”, ei au criticat și cerința acesteia ca firmele să demonstreze că respectă drepturile populației indigene – dar numai dacă aceste drepturi sunt deja protejate legal în țara producătoare.

UE a ratat șansa de a semnala lumii că cea mai importantă soluție pentru stoparea defrișărilor este susținerea drepturilor indigenilor”, a declarat Nicole Polsterer de la grupul de campanie Fern.

Țările UE și parlamentul european trebuie acum să aprobe oficial legislația. Legea poate intra în vigoare 20 de zile mai târziu, după care marile companii au la dispoziție 18 luni pentru a se conforma, iar firmele mai mici 24 de luni.

Țările membre ale UE vor fi obligate să efectueze verificări de conformitate care acoperă 9% din companiile care exportă din țări cu risc ridicat de defrișare, 3% din țări cu risc standard și 1% pentru țări cu risc scăzut.

UE a spus că va colabora cu țările afectate pentru a-și consolida capacitatea de a implementa regulile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite