SUA ar putea impune sancțiuni ca răspuns la rata în creștere a defrișărilor din Amazon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a început deja să ia în considerare candidați specifici care pot fi supuși restricțiilor.

Defrișările în regiunea amazoniană au avansat cu un ritm îngrijorător. Foto: Shutterstock
Defrișările în regiunea amazoniană au avansat cu un ritm îngrijorător. Foto: Shutterstock

Washingtonul poate impune sancțiuni pe baza Actului Magnitsky Global împotriva persoanelor care sunt implicate în tăierea ilegală a pădurii amazoniene din Brazilia, a transmis Reuters miercuri, citând surse din guvernul Statelor Unite. Acest lucru indică faptul că Statele Unite au trecut la o luptă mai decisă împotriva schimbărilor climatice, adăugând sancțiuni directe unui pachet de măsuri constând în stimulente financiare, eforturi diplomatice și acorduri multilaterale implementate lent, notează Reuters. Agenția de știri amintește că amploarea defrișărilor sub fostul președinte Brazilian, Jair Bolsonaro, a doborât un record al ultimilor 15 ani, iar câștigătorul cursei prezidențiale din octombrie, Luiz Inacio Lula da Silva, la summitul ONU privind clima de la Sharm el-Sheikh, a promis deja că va pune capăt defrișărilor. Măsurile vor veni începând cu 1 ianuarie 2023.

Deși Magnitsky Global Act prevede sancțiuni împotriva celor implicați în încălcări ale drepturilor omului, potrivit Washingtonului, apelul la acest text de lege privind infracțiunile împotriva mediului este „neobișnuit, dar nu fără precedent”, notează Reuters.

Potrivit uneia dintresurse, Washingtonul a început deja să ia în considerare candidați anumiți, care pot fi supuși unor restricții: de la interzicerea acordării vizelor până la includerea într-o „Listă Magnitsky” cu drepturi depline. Noile măsuri sunt dezvoltate în comun de Departamentul de Trezorerie al SUA, Biroul pentru Afaceri Oceanice și Internaționale de Mediu și Științifice și Biroul pentru Economie și Afaceri al Departamentului de Stat.

Pădurea tropicală amazoniană este cea mai mare pădure tropicală din lume, ocupând o parte semnificativă a teritoriului mai multor țări de pe continentul sud-american. Suprafața biomului este de 5,5 milioane de km pătrați. dintre care aproape 4,2 milioane km pătrați sunt situate în Brazilia. 

Există 2,5 mii de specii de copaci, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din întreaga pădure tropicală din lume și 30 de mii de specii de plante (din 100 de mii de specii de pe întreg continentul). Numărul speciilor de păsări și mamifere din regiune este de aproximativ 2 mii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite